שתף קטע נבחר

איראן: שיגרנו טיל - אבל לא לחלל

ראש מרכז מחקר החלל האיראני בישר בבוקר על הצלחה בשיגור טיל המסוגל להגיע לחלל. אחר הצהריים יצאה הודעת תיקון: מדובר בטיל שאינו יוצא את האטמוספירה ומיועד לצורכי ניסוי בלבד. גורמים אמריקנים העריכו בינואר שהאיראנים ישגרו החודש טיל שהוסב מ"שיהאב-3" והזהירו שייתכן שהמטרה האמיתית היא ניסוי בטילים לטווח ארוך

איראן הודיעה היום (א') כי הצליחה לשגר לראשונה טיל לחלל. בשידור בטלוויזיה הממלכתית אמר מוחמד מוחסן בהראמי, ראש מרכז מחקר החלל האיראני, כי מדובר בפרי מאמצי מחקר של משרדי ההגנה והמדע.

 

אלא שמאוחר יותר פירסם מרכז המחקר תיקון לידיעה המקורית והבהיר כי הטיל ששוגר היה רק טיל ניסוי שלא יצא מהאטמוספירה. עלי אכבר גולרו, סגן מנהל מרכז המחקר, אמר לסוכנות הידיעות "פארס" כי הטיל ששוגר לא יועד להיכנס למסלול סביב כדור הארץ אלא רק לעלות לגובה של 150 ק"מ לתוך האטמוספירה ואז לצנוח חזרה לקרקע.

 

"מה שנמסר מוקדם יותר על ידי ראש מרכז המחקר היתה הודעה על שיגור טיל המחקר", הסביר גולרו. הוא ציין כי טילי מחקר דומים משמשים בדרך כלל לבדיקת מצב האטמוספירה בשכבות שבין 45 ל-160 ק"מ מעל פני הקרקע - גבוה יותר מהיכולת של בלוני מזג אוויר אבל נמוך מהגובה המינימלי של לוויינים.

 

אתמול אמר שר ההגנה האיראני מוסטפה מוחמד נג'ר כי ארצו מתכננת לפתח לוויין ומשגר בעתיד הקרוב. בעבר הביעה איראן רצון לפתח לוויינים ומשגרים ולבסס נוכחות שלה בחלל. בין השאר היא מעוניינת בלוויין תקשורת שירחיב את תשתית הטלפונים והאינטרנט במדינה. באוקטובר 2005 היא שיגרה לוויין ניסוי לחלל על גבי טיל רוסי. 

 

מגזין התעופה והחלל "אוויאיישן וויק" דיווח לפני כחודש כי איראן הצליחה להסב טיל מדגם "שיהאב-3" לשיגור לוויינים, והיא עשויה לשגר גרסת ניסוי שלו לחלל "בקרוב מאוד". גורמים אמריקנים הזהירו כי הטיל, שמשקלו נאמד בכ-30 טונות, עלול להיות "זאב בעור כבש" שנועד לניסוי בטילים ארוכי-טווח.

 

הטיל נועד לשמש כמדגים טכנולוגיה, אולם שיגור לווין לחלל נועד לשגר מסר לארה"ב, לאירופה ולישראל בדבר יכולותיה ושאיפותיה של המדינה. גורמים בסוכנויות הביון האמריקניות מסרו כי הפיתוח החדש מעיד על שיתוף הפעולה בין תוכניות הטילים של איראן וצפון קוריאה.

 

טילי "שיהאב-3" הם גירסה של הטיל הצפון קוריאני "נו-דונג", שרכשה איראן בשנות ה-90 בחשאי. הטיל, המתבסס על הסקאד הסובייטי, תוכנן במקור לשאת ראשי קרב קונבנציונלים בלבד. המהנדסים האיראנים ערכו בשנים האחרונות מאמץ גדול במיוחד בניסיונות לשפר את הטיל, על מנת שיוכל לשאת גם את פצצת הגרעין.

 

הגורמים האמריקנים אמרו כי איראן מקווה להגדיל את טווח ה"שיהאב-3" - המסוגל לפגוע בישראל - מ-1,600 קילומטרים לכ-4,000 קילומטרים. הפנטגון דיווח בעבר לקונגרס האמריקני כי איראן עלולה לפתח טיל בליסטי בעל טווח של כ-5,000 קילומטרים עד שנת 2015.

 

באוקטובר 2005 שיגרה איראן לוויין ראשון לחלל. הלוויין בשם "סינה-1" שוגר באמצעות רקטה רוסית מבסיס הטילים פלסצק בצפון רוסיה, יחד עם עוד שבעה לוויינים מסין, נורווגיה, בריטניה, גרמניה, יפן, רוסיה והאיחוד האירופי.

 

על פי דיווחים בכלי התקשורת הרוסיים, מדובר בלוויין המבוסס על טכנולוגיה סינית שהורכב ברוסיה, ונועד לשימושי מחקר והתנסות טכנולוגית. על פי דיווח ב-BBC, הוא צוייד במצלמה שתאפשר לו לצלם את איראן ולעקוב אחרי אסונות טבע בעולם.

 

גורמים איראניים אמרו תחילה כי הלוויין נועד לעקוב אחר החקלאות והמשאבים הטבעיים של איראן אולם חודש מאוחר יותר אמר ראש תוכנית החלל של איראן כי הלוויין מסוגל לרגל גם אחר "המדינה היהודית". עם זאת הוא הוסיף כי "אנחנו לא צריכים לעשות זאת. ניתן לקנות תמונות לוויין של רחובות ישראל בשוק צילומי הלווין העולמי".


פורסם לראשונה 25/02/2007 10:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
טיל "שיהאב-3" איראני. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים