שתף קטע נבחר

דור שני לחולי סרטן המעי הגס - בסיכון כפול למחלה

מחקר ישראלי רחב היקף שכלל למעלה מ-46 אלף איש מצא כי צאצאים לחולי סרטן המעי הגס נמצאים בסיכון כפול לחלות גם הם במחלה. ישראל במקום הראשון בשיעור התחלואה בסרטן המעי הגס בקרב נשים ובמקום השלישי בקרב גברים. ולמרות זאת - רק 10% מבני ה-50 ומעלה טורחים להיבדק. החדשות טובות: מסתמנת ירידה בשיעור החולים בסרטן זה ועלייה בהישרדות מהמחלה

בנים ובנות של חולי סרטן המעי הגס נמצאים בסיכון הגבוה מפי שניים לחלות בסרטן המעי הגס. כך עולה ממחקר חדש שנערך על ידי רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות. במחקר נבדקו נתונים על צאצאיהם של 46,584 חולים שאובחנו במשך ארבעה עשורים עד סוף שנת 2000 וחושבו שיעורי התחלואה הצפויים לעומת אלו שנמצאו אצל אותם צאצאים.

 

נמצא כי בני הדור השני לא נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסוגי סרטן אחרים, אלא רק בסרטן המעי הגס, כאשר הסיכון שחושב היה גבוה באופן מובהק: פי 2.1 בקרב גברים ופי 2.15 בקרב נשים. כאשר האב היה החולה הסיכון לבן היה פי 1.85 (שיעור התחלואה היה גדול ב-85 אחוז מהצפוי) ואילו הסיכון לבת היה פי 2.35 וכאשר האם היא החולה הסיכון לבת היה פי 1.87 ולבן פי 2.48. בקרב יהודים עמד שיעור החולים על פי 2.02 ואילו באוכלוסייה הערבית הסיכון היה גבוה פי 3.14.

 

"התוצאות מדגישות את חשיבות הפן המשפחתי בגורמים לגילוי סרטן המעי הגס ואת החשיבות של הבדיקות לגילוי מוקדם של המחלה", הסביר ד"ר מיכה ברחנא, רשם הסרטן במשרד הבריאות, שערך את המחקר יחד עם אירנה ליפשיץ ורחל אלון. לדברי החוקרים הסיכון לחלות בסרטן בקרב בני הדור השני גבוה "ברמות משמעותיות". מסקנה נוספת של החוקרים הוא שיש לתת דגש מיוחד בתחום זה לאוכלוסייה הערבית, שבה נצפה שיעור תחלואה גבוה יותר.

 

ירידה בשיעור החולים, עלייה בהישרדות מהמחלה

התוצאות הוצגו היום (ב') במסיבת עיתונאים שעורכת האגודה למלחמה בסרטן לרגל פתיחת חודש המודעות לסרטן המעי הגס, שחל בארץ ובעולם בחודש מרץ.

 

סרטן המעי הגס והחלחולת הנו המחלה הממארת השנייה בשכיחותה בישראל (אחרי סרטן השד) ואחת הקטלניות: שיעור הפטירות ממנה גבוה מזה של חולות סרטן השד וזהה לפטירות מסרטן הריאות. בשנת 2001 מתו 1342 חולים בסרטן המעי הגס. בשנים 2004 ו-2005 אובחנו מדי שנה כ-3200 חולים בסרטן המעי הגס ובסרטן החלחולת. הבשורות המעודדות הן שמשנת 2004 נרשמת בישראל מגמת ירידה חדה יותר בשיעורי התחלואה.

 

אצל נשים ישנה ירידה מתונה משנת 1998 מ-24.9 חולות לכל מאה אלף נשים עד לשיעור של 21 חולות ב-2005. אצל גברים נרשמה ירידה משיעור של 29.8 חולים לכל מאה אלף גברים ב-2003 לשיעור של 27 חולים ב-2005.

 

מגמה דומה נרשמה בסרטן החלחולת כאשר מ-2002 נמשכת הירידה מתונה בשיעור המתוקנן של המקרים אצל גברים ונשים.

 

בנוסף, נרשם שיפור של ארבעה אחוזים בשיעור ההישרדות של החולים בתום חמש שנים מהאבחון. החוקרים הישוו הישרדות חולים שאובחנו בין 1985 ל-1990 וקבוצה אחרת שאובחנה בין 1995 ל-2000. נמצא כי 43 אחוז מהחולים שאובחנו מ-1985 שרדו לאחר 5 שנות מעקב, לעומת 47.1 אחוז בקרב המאובחנים עשור לאחר מכן. השיפור בהישרדות הנשים היה 4.3 אחוז ואילו בקרב הגברים 4 אחוז.

 

לדברי ד"ר ברחנא השיפור באבחון מחלות ממאירות ובטיפולים הניתנים לחולים עשויים להביא לשיפור בהישרדות. עם זאת, המחקר נערך טרם לכניסת תרופות ביולוגיות חדישות שמאריכות את תוחלת החיים של החולים.

 

ישראל במקום הראשון בתחלואת נשים

פרופסור אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן מציין כי "ישנם טיפולים חדשים המגדילים את סיכויי הריפוי של סרטן המעי הגס עד ל-90 אחוז וטיפולים אחרים המאריכים חיים. בשנים האחרונות פותחו למעלה מחמש תרופות כימיות, מאריכות חיים. מלבד זאת, בעקבות פיצוח הצופן הגנטי, ניתן כיום לפתח תרופות המתאימות למבנה גנטי מסויים של מטופל ספציפי".

 

רובינזון אמר "מדי שנה אנו מבקשים את עזרתכם בהחדרת המודעות, בעיקר לאוכלוסיה הבריאה, לכך שסרטן המעי הגס ניתן למניעה על ידי שמירה על משקל תקין, תזונה נכונה ופעילות גופנית. כמו כן, ניתן כיום לגלות את סרטן המעי הגס בשלב מוקדם".

 

ישראל נמצאת במקום הראשון בקרב המדינות המפותחות בשיעור התחלואה בסרטן המעי הגס בקרב הנשים ובמקום השלישי אצל הגברים. לדברי פרופ' רובינזון למרות הנתונים שיעורי הבדיקה לגילוי מוקדם עומדים בארץ על 20 אחוז, בהשוואה ל-57 אחוז בארצות הברית.

 

עוד ציין רובינזון כי "למרות המידע הקיים, עדיין כ-40 אחוז מהחולים בישראל מתים לעומת, כ-33 אחוזים בארצות הברית. ניתן לשנות את שיעורי התמותה הגבוהים".

 

רק עשירית מבני +50 נבדקים

מנתונים שהעבירו קופות החולים למשרד הבריאות עולה שבשנת 2006 רק עשירית מבני ה-50 ומעלה עברו בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה לגילוי סרטן המעי הגס. המובילה בשיעור ביצוע הבדיקה היתה שירותי בריאות כללית

  

הבדיקה המוקדמת לגילוי דם סמוי בצואה נערכת בחינם בכל אחת מקופות החולים לבני 50 ומעלה, במסגרת התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. לנשים וגברים, שלהם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו בסרטן המעי ונמצאים בקבוצת סיכון מומלצת בדיקת קולונסקופיה בהתייעצות עם רופא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המעי הגס. המחלה בירידה, דור שני בסיכון מוגבר לתחלואה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים