שתף קטע נבחר

ליקוי ירח מלא נראה בישראל

תופעה מרהיבה פקדה אותנו הלילה. מה הם שלבי ליקוי הירח, מדוע הוא נוצר - ואיך זה נראה בפועל?

הלילה (שבת) נראה בישראל ליקוי ירח מלא: תופעת טבע מרהיבה שאפשר היה לראותה מכל מקום בארץ. הליקוי נחזה מיבשת אפריקה, אירופה וחלקה המערבי של אסיה. כל שלבי הליקוי נראו בישראל. הליקוי שודר בשידור ישיר ממצפה הכוכבים בגבעתיים באתר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, וברחבי הארץ התקיימו תצפיות מאורגנות בליקוי.

 

מהו ליקוי ירח?

 ליקוי ירח נגרם, כאמור, בעת כניסתו של הירח אל אזור הצל שמטיל כדור הארץ. הירח, בהיותו עולם אפל, מקבל את אורו מהשמש ואנו רואים למעשה את אור השמש המוחזר מפני הירח. כאשר הירח נכנס לאזור הצל שמטיל כדור הארץ, נמנע ממנו אורה של השמש והוא לוקה. מכאן, ליקוי ירח יתרחש רק בעת שכדור הארץ מצוי בין השמש לירח, קרי, בעת שהירח מלא או מאוד סמוך לכך. בעת שהירח מצוי בתוך צל כדור הארץ, מצליחות חלק מקרני השמש לחדור מבעד לאטמוספירה ולהישבר אל תוך הצל.

 

כיוון שלקרניים האדומות יש סיכוי רק יותר לעבור את האטמוספירה ולהכנס אל חרוט הצל, הן תצבענה את הירח הלוקה בצבע אדמדם, שיעמיק ככל שנתקרב לשוליו הדרומיים (התחתונים) של הירח (לכיוון מרכז חרוט הצל). ליקוי זה הוא עמוק; קרי, הירח מצוי עמוק בתוך חרוט הצל ולכן כמות קרני האור שתגיע לשולים הדרומיים של הירח בעת שיא הליקוי תהיה קטנה. ברם, בגלל התלות בתנאים האטמופיריים, כל ליקוי שונה ממשנהו. 

 

ליקוי ירח, שלא כמו בליקוי חמה, נראה לעיני כל מי שרואה את הירח מעל האופק בעת הליקוי. הואיל וליקוי ירח מתרחש, כאמור, סמוך או בעת המילוא, זורח הירח סמוך או בעת שקיעת החמה. מכאן, ליקוי ירח ייראה תמיד לצופה בו לאחר השקיעה או לפני הזריחה. שיא הליקוי הנוכחי הוא לאחר חצות, בלילה שבין 3 במרס ל- 4 במרס 2007).

 

שלבי הליקוי (הזמנים נתונים בשעון חורף. במקרה של הנהגת שעון קיץ, יש להוסיף שעה לזמנים המצוינים):

 

22:16:29 – ליקוי הירח מתחיל, כאשר הירח ייכנס לאזור הצל החלקי של כדור הארץ. בשלב זה לא ייראה שינוי באורו של הירח כיוון שאזור חצי הצל מוסתר רק מחלק מקרני השמש.
 

 23:30:05 – מתחיל הליקוי החלקי – הירח נכנס לאזור הצל המלא של כדור הארץ – בשלב זה, אנו נראה כתם כהה בצדו המזרחי של הירח (יש לזכור כי צדו הצפוני של הירח פונה לכיוון הצפון ולא מאונך לאופק ! ). הכתם ילך ויתפשט. חדי העין יוכלו לראות מעין הצללה קלה של צדו המזרחי של הירח לפני השלב הזה, כאשר הוא יהיה עמוק בתוך חצי הצל של כדור הארץ. לכן, יקשה לראות באופן חד את תחילת שלב הליקוי החלקי ואת המעבר של הירח מאזור חצי הצל לצל המלא.

 

00:43:49 –  בשלב זה, נקודת האור האחרונה עוזבת את הירח בצדו הצפון מערבי וכל הירח מצוי באזור הצל המלא ושלב הליקוי המלא מתחיל. קרני האור של השמש המצליחות לעבור מבעד לאטמוספירה ולהישבר לתוך אזור הצל מצליחות לצבוע את הירח בגוון אדמדם.

 

01:20:56 – שיא הליקוי. הירח מצוי מעט צפונית למרכז חרוט הצל. כעת, צדו הצפוני של הירח, הקרוב יותר לשולי הצל, צבוע בצבע אדמדם צהבהב. אל צדו הדרומי, הקרוב יותר למרכז הצל, מצליחות להגיע פחות קרניים מצדו הצפוני ולכן הוא ייראה כהה יותר.

 

01:58:01 – הירח מתחיל לצאת מאזור הצל המלא ונקודת אור ראשונה נראית בצדו הצפון מזרחי. כעת, תם שלב בליקוי המלא והירח שוב מצוי בשלב של ליקוי חלקי.

 

03:11:47 – נקודת הצל האחרונה עוזבת את הירח בצדו המערבי. הירח עוזב את אזור הצל המלא וחוזר אל אזור הצל החלקי.

 

04:25:27 – תם הליקוי. הירח עוזב את אזור הצל החלקי.


פורסם לראשונה 27/02/2007 12:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליקוי מאורות, הלילה
צילום: חגי אהרון
מומלצים