שתף קטע נבחר

יהודי גרמניה: הממשלה אשמה בגידול באנטישמיות

ההתקפה הניאו-נאצית על גן הילדים של חב"ד בברלין לא הוזכרה כלל בתקשורת הכלל-ארצית בגרמניה וזכתה רק לכותרות בעיתונות המקומית. על רקע עלייה במספר התקיפות האנטישמיות האלימות בשנה החולפת, מאשים ראש הוועד המרכזי של יהודי גרמניה את הממשלה באוזלת יד. "הממשלה לא מגנה עלינו כי יש אינטרס שלא לעשות מהאיום הזה עניין"

ההתקפה הבריונית הניאו-נאצית על גן הילדים של חב"ד בלב ברלין השבוע, גררה אמנם תגובות גינוי חריפות מצד פוליטיקאים מקומיים, אבל הושתקה כמעט כליל בתקשורת. בקהיליה היהודית נדהמו מהעובדה שהאירוע החמור לא הוזכר כלל בתקשורת הגרמנית הכלל ארצית, למעט כמה ידיעות בעיתונות המקומית.

 

"אני מאוד מאוכזב מהעדר התגובות", אמר אמש (ב') ל-ynet שטפן קראמר, מזכ"ל ה"צנטרלראט", הוועד המרכזי שמייצג את כל יהודי גרמניה. הוא סבור כי מדובר בעליית מדרגה מסוכנת. "בשנים האחרונות הימין הקיצוני מאבד את כל העכבות. אין להם כבר בושה. אם בעבר היינו מוצפים במכתבי איום אנונימיים, היום הם לרוב חותמים על מכתבי הנאצה שלהם בשם וכתובת מלאים".

 

אך מה שמדאיג יותר את קראמר ואחרים היא העובדה שלא מדובר במקרה בודד, אלא בתופעה שמתרחבת והולכת. "בשנת 2005 ספרנו 52 התקפות אלימות מצד ימניים קיצוניים. בשנת 2006 המספר כבר עלה ליותר מ-100 מקרים", הסביר ל-ynet דובר משטרת ברלין, ברנהרד שודרובסקי. העליה לדעתו, קשורה בכישלון של התביעה הפדרלית הגרמנית בשנה שעברה בניסיון להוציא את מפלגת הימין NPD אל מחוץ לחוק. "זה נתן להם ביטחון עצמי", הוא אומר.


כתובות נאצה על קירות גן הילדים בברלין (צילום: סי"צ)

 

לעומתו, קראמר אינו מהסס להאשים את החברה הגרמנית כולה, וגם את ממשלת גרמניה, באנטישמיות הגואה. "ההנחה שהאנטישמיות נעלמה מגרמניה הייתה שגויה", הוא אומר. "משרד המשפחה, שאחראי על תיאום הפעילות נגד הקיצונים פשוט לא עושה מספיק. הוא הורס יותר משמועיל", הוא מאשים.

 

זו התקפה על העתיד שלנו

בסוף השבוע נכנסו אלמונים לגן הילדים "גן ישראל" ברובע שרלוטנבורג בברלין, ריססו כתובות, נאצות וצלבי קרס על הקירות והפסלים, שברו חלון והשליכו דרכו רימון עשן, שלמרבה המזל לא התפוצץ, דבר שיכול היה לגרום לשריפה ולהרס הבניין כולו. ההתקפה אירעה בעת שהילדים לא נכחו במקום, אולם בדרך כלל נמצאים במבנה כמאה ילדים לפחות. למשטרת ברלין אין עדיין קצה חוט בפרשה והיא נאלצה לפנות לעזרת הציבור כדי לנסות ולאתר את התוקפים.

 

"זה היה שוק עבורי", אמר ל-ynet הרב יהודה טייכטאל, שהקים את הגן ובית ספר יסודי שפועל לצידו. בעיניו, מדובר באחת ההתקפות החמורות ביותר נגד מטרות יהודיות בגרמניה בשנים האחרונות, דווקא משום שמדובר בגן ילדים. "כאן לא ריססו צלבי קרס על מצבות בבית קברות כמו שהורגלנו בעבר. הפעם הם תקפו את הגן שלנו. הרי ילדים הם העתיד של הקהילה", אומר טייכטאל.

 

לאחר ההתקפה הגבירה משטרת גרמניה את השמירה על מוסדות יהודיים בברלין וערים אחרות. "גן ישראל" זוכה כעת לשמירה מסביב לשעון, "אבל זה מעט מדי ומאוחר מדי. לאורך שנים הממשלה לא סיפקה את ההגנה הנדרשת לקהילות, מפני שהיה אינטרס לא לעשות מהאיום הזה עניין. זו התנהגות חסרת אחריות", אומר קראמר.

 

לדבריו, היו פניות חוזרות ונשנות של הנהלת הגן למשטרה לתגבר את האבטחה במקום, אך הם זכו רק לסיור שגרתי של שוטרים פעם בכמה שעות.

 

אך למרות התחושה הקשה שהתעוררה בקהילה בברלין, עדיין היהודים לא חושבים לעזוב. "אנחנו קהילה עם בעיות, אבל גם עם פרספקטיבה", אומר קראמר, שמצביר על עצמו כמי שמביט על העתיד "בחשדנות". "יש לנו כאן משימה", אומר שמואל סגל, רכז חב"ד בברלין. "יש כאן יהודים רבים. זה אמנם המצוי ולא הרצוי, אבל עלינו לדאוג לזהות ולגאווה היהודית שלהם".

 

למרות ההלם, רוב היהודים עדיין חשים בטוחים בגרמניה: "אני לא מרגיש מאויים כשאני מסתובב ברחובות בברלין", אומר הרב טייכטאל, שלבושו המסורתי מסגיר את זהותו בצורה ברורה. גם קראמר נזהר שלא לקרוא ליהודי גרמניה לנטוש את ארצם: "זו חייבת להישאר החלטה אישית של כל אחד. הקהילה נשארת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איבדו את העכבות. ההתקפה בגן בברלין
צילום: איי אף פי
מומלצים