שתף קטע נבחר

מכה לפרקליטות: בוטל הסדר בפרשת פריניאן

בהחלטה יוצאת דופן, ביטל בית המשפט המחוזי בתל-אביב את הסדר הטיעון שנחתם עם ערן חייא וגדי חזן, המעורבים בפרשת רצח השוטר צחי בן-אור. במסגרת העסקה נמחקו אישומי הרצח נגדם והומרו בעבירות קלות יותר. השופטים קבעו כי יש להחמיר בעונשים, והחליטו שחייא ירצה 13 שנות מאסר בפועל וחזן ירצה שש שנים

תפנית מפתיעה בפרשת השוטר שרצח, שהולידה את ועדת זיילר: בית המשפט המחוזי בתל-אביב דחה בצהריים (יום ד') את עסקת הטיעון עם ערן חייא וגדי חזן, המעורבים בפרשת רצח השוטר צחי בן-אור בדצמבר2004, בקנקון שבמקסיקו. נגד השניים נטען כי נשלחו על-ידי האחים פריניאן, שגם הם זכו לעסקת טיעון.

 

במסגרת עסקת הטיעון שנחתמה עם השניים נמחק לחלוטין מכתב האישום סעיף הרצח, ובסופו של דבר חייא הודה והורשע בעבירה של גרימת חבלה חמורה בלבד בגין תקיפתה של חברתו של בן-אור, ואילו שותפו גדי חזן הורשע בעבירה של סיוע. נציגי שני הצדדים צפויים לערער על דחיית ההסדר.

 

בדיון היום מתחו השופטים ביקורת קשה על הפרקליטות על ש"לא הבהירה לבית המשפט מה הסיבות שהובילו להסדר, לאחר שהושקעו מאמצים וכסף רב בחקירה". בסופו של דבר, בית המשפט גזר על חייא 13 שנות מאסר בפועל ושנתיים מאסר על תנאי, במקום שמונה שנים שנקבעו בהסדר הטיעון. חזן ירצה שש שנות מאסר בפועל, במקום ארבע.

 

בית המשפט קבע כי למרות שעליו לקבל הסדרי טיעון, לא ניתן לנהוג כך במקרה זה. "חובתו של בית המשפט להעמיד את פרטי ההסדר אל מול נוסחת האיזון - המחייבת הצבת האינטרס הציבורי מול אינטרס הפרט. במקרה זה הענישה שהוסכמה אינה עומדת בנוסחת האיזון".


 

חזן וחייא בבית המשפט, היום (צילום: ניב קלדרון)

  

השופטים, ישעיהו שנלר ברכה אופיר-תום ומרים סוקולוב, הוסיפו כי למרות שביקשו הבהרות מהפרקליטות, בית המשפט עדיין נאלץ להתמודד עם הערפל סביב כתב האישום המתוקן, ולא ברור מהו המניע שעמד מאחורי המעשים. "אילו הוסבר לנו מה ראו הנאשמים לתקוף פתאום את חברתו של הנרצח מייד לאחר שהתבצע הרצח ומה ראו להימלט מיד לאחר חניקתה וחיתוך גרונה מן הדירה ומאותה ארץ, אפשר והיתה נחה דעתנו", אמרו השופטים. 

 

השופט שנלר מתח ביקורת גם על העונש עליו סוכם בעסקה. הוא אמר כי אינו מבין מדוע החליטה הפרקליטות - לאחר שהשמיטה את אישום הרצח - לערוך הסדר בנוגע לגרימת החבלה החמורה ולהסכים לעונש של שמונה שנות מאסר בלבד על חייא, כאשר העונש המקסימלי הוא 20 שנות מאסר. השופט קבע כי אמנם לרצח לא היו מספיק ראיות, אבל באשר לתקיפה הרי שחברתו של בן-אור יכולה הייתה להעיד ולא ברור מדוע לא התבקשה לעשות כן.


דחו את העסקה. השופטים שנלר, אופיר-תום וסוקולוב (צילום: ניב קלדרון)

 

בכתב האישום המקורי נטען כי בן-אור נחשד ברצח פנחס בוחבוט בבית החולים תל השומר, במסגרת מלחמה בין כנופיות פשע, ונמלט מישראל למרכז אמריקה. הוא התגורר שם תחת זהות בדויה ובספטמבר 2004 עברה להתגורר חברתו לחיים, ג'ובאנה דארלי, אזרחית קולומביאנית. על פי הנטען, בדצמבר באותה שנה הגיעו אל הדירה חייא וחזן ובמשך שבוע התגוררו באחד החדרים בדירתו.

 
עוד נטען בתחילה כי השניים רצחו את בן-אור ב-12 בדצמבר, ולאחר מכן חנקו את חברתו ושיספו את גרונה. דארלי, כך נטען, ניסתה להגן על עצמה ואף נחתכה בידה כתוצאה מכך. מאוחר יותר הגיעה לישראל ומסרה למשטרה את המידע שברשותה. 
 
התובעת בתיק, מיכל גל, אמרה לאחר הצגת העסקה: "אני לא מרגישה שאני משחררת רוצחים. אני מקבלת תיק ופועלת על-פי הראיות. בתיק הזה לא היו די ראיות להוכיח רצח, והיה צפוי זיכוי.לא ראיתי סיבה לנהל תיק במשך זמן רב שאין לנו ראיות. בזמן הגשת כתב האישום חשבנו שנוכל להרשיע אותם ברצח, אבל בהמשך כשהגיע חומר נוסף ממקסיקו, התיק הפך לבעייתי הרבה יותר. הסיכויים להרשעה פחתו".

 

לאחר העסקה שנחתמה עם השניים, נחתמה עסקה נוספת בפרשה - עם האחים פריניאן. על פי העסקה הזו יואשמו השניים בעבירה של קשירת קשר לביצוע פשע בלבד, ולא ברצח. בין עורכי דינם של האחים פריניאן לבין הפרקליטות נרשמה הסכמה לפיה השניים ירצו חמש שנות מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזן וחייא בבית המשפט
צילום: ניב קלדרון
צילום: גיל יוחנן
שרון פריניאן
צילום: גיל יוחנן
צילום: אבי כהן
ועודד פריניאן. עסקת טיעון נפרדת
צילום: אבי כהן
השופט זיילר. בדק את הפרשה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים