שתף קטע נבחר

מה הקשר בין צסק"א לריגול?

מערכת האנציקלופדיה עונה לשאלות הגולשים

שאלה: שמעתי שקבוצות הספורט של ברית המועצות היו למעשה מסווה לפעילות ריגול וחבלה בארצות המערב. האם זו אמת?

 

תשובה: לגולש היקר שלום. אכן שאלה שהרבו לעסוק בה, עוד לפני התמוטטות ברית המועצות ב-1991. נתחיל מהעובדות: ראשית, מועדוני הספורט שנשאו את השם צסק"א אכן השתייכו לצבא ברית המועצות, ומועדוני דינמו אכן השתייכו לקג"ב. המצב השתנה (אבל רק בחלקו) אחרי ההפרטה ההמונית של מוסדות סובייטיים רבים ברוסיה החדשה. אבל בימים ההם, הספורטאים במועדונים אלה היו אנשי צבא או קג"ב לכל דבר, וקיבלו דרגות ועיטורים לפי הישגיהם הספורטיביים. באופן טבעי נשאלת השאלה, לשם מה מימנו הארגונים המכובדים האלה פעילות ספורטיבית כה עניפה? יש לזכור שהם עסקו לא רק בכדורגל ובכדורסל, אלא בכל ענפי הספורט, כגון שחייה, התעמלות, הרמת משקולות וכו', ובכלל זה מה שאולי משמעותי יותר מבחינת השאלה שנשאלה, קליעה למטרה וצניחה חופשית.

 

שנית, לברית המועצות אכן היו יחידות עילית חשאיות, גם של הצבא וגם של הקג"ב, שנקראו בשם המשותף ספצנאז – יחידות למבצעים מיוחדים. בין משימותיהן החשובות ביותר היו הסתננות מאחורי קווי האויב, במקרה שתפרוץ מלחמה בין-גושית על אדמת אירופה, לשם איסוף מודיעין, פגיעה במפקדות ובהנהגה הפוליטית, ניתוק קווי תקשורת, חבלה במתקנים חיוניים וכיו"ב. יחידות אלה עדיין קיימות היום, אגב, בגלגול חדש. אחד המפורסמים מבין מבצעי ספצנאז היה חיסול צמרת השלטון באפגניסטן ב-1979, כהכנה לפלישה הסובייטית (הרת האסון, בדיעבד) לארץ זו.

 

שלישית, הואיל ואזרחי ברה"מ כמעט לא הורשו לצאת לביקורים במערב, ספורטאי הצמרת של ארץ זו היו בין המעטים שזכו לבקר באירופה המערבית, באמריקה הצפונית ובמקומות אחרים, ולהכיר – אפילו במקצת – את אורחות החיים שם.

 

מכאן הספקולציה: מדוע החזיקו הצבא האדום והקג"ב במועדוני ספורט כה רבים? על מנת להכשיר אנשים (וגם נשים), הן במה שנוגע לכושר גופני, הן במה שנוגע להיכרות עם ארצות המערב. אך בלא שידע זאת איש, אותם ספורטאים היו גם קצינים ומש"קים ביחידות ספצנאז, ואילו פרצה מלחמה באירופה באותם ימים, היה טקצ'נקו הענק מוצא את דרכו בלי קושי רב בערים כמו מינכן, פריס או מילנו, שהיו מוכרות לו אך לא לשאר חיילי ברית המועצות – מלבד חבריו לספורט ולמבצעים חשאיים.

 

כמה אמת יש בסיפור הזה? לא הרבה, כנראה. הסיבה העיקרית לקיומם של מועדוני ספורט במסגרת הצבא והמשטרה החשאית היתה העלאת הכושר הגופני של מועמדים לשירות ושל המשרתים בפועל בגופים אלה. ועוד מטרה, משנית אך חשובה, היתה רימום יוקרתה הבינלאומית של ברה"מ על ידי זכייה במדליות ובתארים ספורטיביים. אין להוציא מכלל אפשרות שאחדים מחבריהם של מועדוני הספורט האלה היו אנשי ספצנאז, אם כי אין מידע ודאי על שום שם, מוכר או לא-מוכר. אבל ודאי שזו לא היתה תכלית קיומם של המועדונים. מקורו של כל המידע בנושא זה הוא באנשי מודיעין ואחרים שערקו מברה"מ למערב, וכבר הוכח בתחומים אחרים כי רבים מהסיפורים שסיפרו אלה לחוקריהם היו עשירי דמיון במידה יוצאת מן הכלל.

 

למאגר התשובות - לחצו כאן .

 

 


אנציקלופדיה ynet מכילה מגוון עצום של ערכים וחיונית לתהליכי למידה והעשרה כמקור מידע מוביל, אמין ובטוח. ערכי האנציקלופדיה נכתבים ונערכים על-ידי צוות עורכים מקצועי, ומשולבים בהם סרטונים, מצגות ועוד.

 

                             לרכישת מינוי לאנציקלופדיה ynet 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
007 הסובייטי עם ידיד
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים