שתף קטע נבחר

מדריך קניה: מסכי LCD דקים למחשב

אם החלטתם לשדרג את חוויית הצפייה שלכם ולקנות צג LCD דק, מצפה לכם מבצע מאתגר למדי. דיגיטלי או אנלוגי? זמן תגובה גבוה או נמוך? איזו רזולוציה ויחס ניגודיות לבחור? טיפים לקנית המסך החדש שלכם

אחרי שנים של דשדוש הפעם זה באמת קורה: צגי ה-LCD כובשים את השוק במהירות. זה לא כל-כך מפתיע בהתחשב ביתרונות: הם צורכים פחות חשמל, פולטים פחות קרינה, נראים טוב יותר ובעיקר: תופסים הרבה פחות מקום. שטח התצוגה המעשי שלהם גדול יותר ממקביליהם ה"רגילים" (בטכנולוגית CRT).

 

לצג LCD בגודל 17 אינץ', למשל, יש שטח תצוגה שמתקרב לזה של צג CRT בגודל 19 אינץ'. עכשיו, כשהמחירים שלהם ירדו, הם נראים כמו עיסקה מושלמת אך זה לא בדיוק כך. מקובל לחשוב שהתצוגה שלהם טובה יותר, מה שלא בהכרח נכון - חלק מהדגמים עדיין נראים הרבה פחות טוב מאשר CRT. בכל אופן, בשנתיים האחרונות הם השתפרו מאד, ואם אתם מוכנים להשקיע ותדעו איך לבחור, תוכלו לקבל צג LCD מצויין.

 

מדריכי קניה נוספים

 

הדברים שחשוב לזכור

אין לכם כסף? קנו CRT. דגמי ה-LCD הזולים בדרך-כלל נחותים בהשוואה לדגמים היקרים יותר והתצוגה שלהם הרבה פחות טובה ממה שאולי התרגלתם מצג ה-CRT שלכם. במילים אחרות: אם אתם לא יכולים להשקיע (תחשבו בכיוון של 1500 שקלים), אל תקנו - או שתקנו CRT.

 

קנו מסך בגודל 19 אינץ'. ואם אתם כבר קונים - חבל ללכת על התחליף. קנו את הדבר האמיתי. המעבר לצגי ה-19 אינץ' בעיצומו, והפרשי המחירים בינם לבין דגמי ה-17 כבר לא גדולים (כמה מאות שקלים). ההבדל בחווית השימוש? משמעותי מאד.

 

חפשו דגם דיגיטלי. כדי לקבל תצוגה אופטימלית, התקשורת בין המחשב למסך צריכה להיות דיגיטלית לחלוטין ולהתקיים דרך ממשק DVI. רוב צגי ה-LCD מגיעים היום עם יציאת DVI בנוסף ליציאת ה-VGA הרגילה. אם אין לכם יציאת DVI בכרטיס הגרפי, לא נורא - בכרטיס הבא (או במחשב הבא) תתקנו גם את זה.

 

תנו עדיפות לזמן תגובה נמוך. זמן התגובה (Response Time) הוא נתון חשוב במיוחד כשמדובר במשחקים. צג עם זמן תגובה גבוה מדי גורם לגרפיקה מהירה "להימרח", ולעצמים שנעים על המסך להותיר אחריהם שובל. אם המשחקים חשובים לכם, תנו עדיפות לדגם בעל זמן תגובה של 8 מילישניות (8ms) או פחות. נתון של 12-16ms יכול להיחשב "סביר".

 

זמן תגובה הוא לא הכל. מצד שני, חשוב לזכור: זמן תגובה נמוך הוא תנאי הכרחי אך לא מספיק לתצוגה איכותית. למעשה, כפי שנסביר בהמשך, שום פרט שתמצאו במפרט לא מבטיח שמדובר בצג טוב.

 

שימו לב לרזולוציה הטבעית (Native Resolution). זוהי הרזולוציה שבה תמונת הצג אופטימלית משום שהיא זהה למטריצת הגבישים שמרכיבה את התצוגה. הגודל המקובל בצגי 17 ו-19 אינץ' הוא 1280x1024 וזו עוד סיבה טובה להעדיף 19 אינץ'. רזולוציה טבעית גבוהה יותר היא לא יתרון אלא חיסרון.

 

העדיפו זווית צפייה גבוהה. אחת הבעיות המסורתיות של צגי LCD היא שכאשר לא מביטים בהם ישירות אלא בזווית חדה הצבעים משתבשים. זווית צפייה (Viewable Angle) רחבה לא רק מאפשרת לשני אנשים או יותר לצפות בו-זמנית בצג, אלא אומרת שהצבעים שתראו בפינות ובמרכז הצג יהיו זהים. לכן, חפשו במפרט זווית צפייה אופקית של 150 מעלות לפחות וזווית אנכית של 130 מעלות או יותר. חשוב להדגיש: מדובר בנתון שלא מעוגן בשום תקן מחייב, ולכן אל תקבלו את נתוני היצרן כמובנים מאליהם. נסו להציץ בצג מהצד.

 

חפשו יחס ניגודיות גבוה. יחס הניגודיות (Contrast Ratio) אמור לתת אינדיקציה על טווח הצבעים הפוטנציאלי של הצג, וזה נתון חשוב בהרבה מזה של הבהירות (Brightness) שכל המשווקים מנופפים בו. גם במקרה זה, אין תקן אחיד וצריך להתייחס לנתונים שמציגים לכם בעירבון מוגבל. מכל מקום, קשה למצוא היום דגם שמתהדר ביחס קונטרסט של פחות מ-1:500 ובדגמים רבים תמצאו היום ערכים של 1:1000 ויותר.

 

בקרים וכפתורים. את פאנל השליטה בתצוגה אתם תרצו נגיש, נוח וידידותי ככל האפשר. עדיף בהרבה כשהוא ממוקם בקדמת הצג, וטוב שיכלול אפשרות לכוונון אוטומטית (Auto Adjustment), והכי טוב לבדוק את כל הדברים האלה לפני שתקנו.

 

אפשרויות הצבה וכוונון. חלק מהצגים מגיעים עם אפשרות לתצוגת צד (פיבוט) או תלייה על הקיר. אלו תכונות שעשויות להיות שימושיות מאד (למשל, תצוגת פיבוט מאפשרת להציג דפים של אתרים או מסמכים בשלמותם, במאונך). אבל חשוב יותר שהצג שאתם קונים יעמוד על כן יציב, ורצוי גם כזה שניתן לכוונון אותו כדי לשלוט בגובה ובזווית האופקית והאנכית.

 

הדגמים המיוחדים לא תמיד שווים את ההוצאה. בין הצגים שבשוק תמצאו דגמים עם חריצים מובנים לכרטיסי זיכרון, יציאות USB, רמקולים מובנים, ועוד. כל התכונות הללו עשויות להיות שימושיות, בתנאי שהן מתווספות לתצוגה איכותית. לא לכל אחד משתלם לשלם עליהן יותר. גם דגמים בפורמט רחב (16:9), אמנם נוחים מאד לצפייה בסרטים אבל שטח התצוגה שלהם קצת יותר קטן ולעיתים קרובות הם מאד יקרים.

 

אל תוותרו על אחריות ארוכה. יש דגמים עם שנה או שנתיים של אחריות. אחרים מגיעים עם 3 ואפילו 5 שנים. LCD הוא מוצר יקר - העדיפו אחריות ארוכה.

 

והכי חשוב: לא קונים בלי לראות. הנתונים שבמפרט יכולים לעזור לכם לעשות קצת סדר בדגמים ובהצעות המחיר, אבל כבר ראינו צגים שנראים נהדר במפרט והרבה פחות טוב במציאות. שום דבר לא יכול להחליף התנסות בלתי אמצעית. אל תקנו צג LCD לפני שראיתם אותו. שחקו קצת באפשרויות הכוונון, נסו להציג עליו תמונות וגם טקסט ולבדוק אם התאמת התמונה האוטומטית באמת עושה את העבודה. חפשו דגם שמציג טקסט חד וצבעים רוויים ואמיתיים - הניחו מראש שרוב הדגמים הנפוצים לא באמת מצליחים לעשות את זה, ואל תתפשרו. בהצלחה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם יש לכם כסף, שווה להשקיע ב-LCD
מומלצים