שתף קטע נבחר

נתונים בכנסת: לחצי מהערבים אין ביטוח משלים

מרכז המחקר והמידע של הכנסת הציג נתונים על פיהם 79% מאזרחי ישראל נהנים מביטוח משלים. שיעור המבוטחים שונה באופן ניכר בין דוברי עברית (89%), רוסית (58%) וערבית (47%). וגם: מה חברי הוועד חושבים על הרחבת הביטוחים המשלימים שאישר משרד הבריאות?

79 אחוז מהאוכלוסייה בישראל מבוטחת בביטוחים משלימים של קופות החולים - כך עולה מנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת הנכונים לשנת 2005. מחלוקת הנתונים על פי חתכי אוכלוסייה רק 11 אחוז מדוברי השפה העברית אינם מבוטחים בביטוח משלים, זאת לעומת 53 אחוז מדוברי השפה הערבית ו-42 אחוז מדוברי השפה הרוסית.

 

הנתונים על הביטוחים המשלימים שהוגשו היום (ג') לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת, שדנה בביטוחים המשלימים החדשים שמציעות כיום קופות החולים כללית ומכבי. הביטוחים המשלימים החדשים מציעים תרופות שאינן כלולות בסל הבריאות, בהן תרופות אונקולוגיות.

 

מעיון בנתונים עולה בנוסף כי ל-27 אחוז מהאוכלוסייה ישנו ביטוח רפואי מסחרי של חברות פרטיות, בצג הביטוח המשלים מקופת החולים. כן מתברר שכשליש מבני ה-65 ומעלה אינם מבוטחים בביטוח משלים, לעומת 16 אחוז בקרב בני 45-64. 


ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, היום (צילום: גיל יוחנן) 

 

נתון נוסף מראה שככל שרמת ההשכלה נמוכה יותר, שיעור המבוטחים בביטוח משלים נמוך יותר - כך למשל, ל-36 אחוז מבעלי השכלה יסודית ומטה אין ביטוח משלים. כמו כן נמצא קשר בין המצב הסוציו-אקונומי לרכישת ביטוח משלים: בחמישון התחתון ל-41 אחוז לא היה ביטוח משלים, לעומת 13 אחוז מקרב החמישון העליון. 

 

דווקא חולים כרוניים, שזקוקים יותר לשירותי בריאות, מבוטחים בשיעור נמוך יותר מהאוכלוסייה הבריאה. לרבע מהחולים הכרוניים אין ביטוח משלים כלל. 

 

במהלך הדיון הוועדה על האישור שנתן משרד הבריאות לביטוחים המורחבים אמר חבר הוועדה, ח"כ חיים אורון כי "הסכנה המוחשית היא שהרפואה הציבורית תהפוך לרפואה ענייה לאנשים לעניים". חבר הכנסת משה שרוני, יו"ר הוועדה הוסיף: "האישור להרחבת הביטוח המשלים הכולל תרופות מצילות חיים ולא רק 'שירותי מותרות', כפי שהיה עד כה, מחסל את עקרון השוויון עליו בוסס חוק ביטוח בריאות ממלכתי".

  

נציג משרד הבריאות שנכח בדיון, עו"ד יואל ליפשיץ, הממונה על קופות החולים במשרד, הסביר שהמשרד אישר את הביטוחים המשלימים הנוספים כדי לתת מענה לפרק הזמן שחולף עד שהתרופה נכנסת לסל במימון ממשלתי. בנוגע להאשמות שמשרד הבריאות נותן יד להחרפת אי השוויון במערכת הבריאות אמר: "מה אתם מצפים? שנשלח אנשים להשיג תרומות? זו החלטה לא קלה, אבל זה נותן לאנשים אפשרות לא לחזר על הפתחים".

 

בסיכום הישיבה אמר ח"כ שרוני כי "הוועדה רואה בחרדה את האישור של משרד הבריאות להרחבת הביטוחים המשלימים. לדעת הוועדה אין לכלול תרופות מצילות חיים בביטוחים המשלימים אלא רק במסגרת הסל הבסיסי הנגיש לכל תושבי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
שרוני. חיסול עקרון השוויון
צילום: עופר עמרם
צילום: ירון ברנר
אורון. רפואה ענייה לעניים
צילום: ירון ברנר
מומלצים