שתף קטע נבחר

"דו"ח הביניים לא יביא להתפטרות אולמרט"

למרות תחושת האי-נוחות בקדימה נוכח הודעת ועדת וינוגרד כי יועלו מסקנות אישיות בדו"ח הביניים נגד ראש הממשלה, מעריכים בכירים במפלגה: "מצבו רע גם בלי הדו"ח. אם לא ייקבע באופן חד משמעי כי עליו ללכת, הוא לא יזוז". גורמים במערכת הפוליטית הגדירו את דו"ח הביניים הצפוי כ"אקדח מעשן", אך בינתיים מתברר שבתקנון קדימה כלל אין נוהל להדחת היו"ר

"דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד לא יוביל להתפטרותו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט". כך העריכו אתמול (יום ג') גורמים בכירים בקדימה, המקורבים לראש הממשלה. על פי הגורמים, "מסקנות דו"ח הביניים לא יביאו באופן ישיר להחלפתו של אולמרט ולא מן הנמנע כי לאחר פרסומן המערכת הפוליטית דווקא תתייצב. מצבו של ראש הממשלה רע מאוד - עם דו"ח ובלי דו"ח - ואם הוועדה לא תקבע באופן חד משמעי שהוא לא יכול לכהן בתפקידו, הרי שהוא לא יזוז בינתיים".

 

מוקדם יותר אתמול פרסמה ועדת וינוגרד הודעה מיוחדת בה נאמר כי בדו"ח החלקי שיתפרסם בחודש הבא, יופיעו מסקנות אישיות נגד אולמרט, שר הביטחון עמיר פרץ והרמטכ"ל היוצא, דן חלוץ.

 

גורמים אחרים במערכת הפוליטית, ממפלגות שונות בהן גם קדימה, העריכו כי דו"ח הביניים שצפוי לראות אור לקראת אמצע חודש אפריל הוא בגדר "אקדח שהונח על השולחן. ההודעה של ועדת וינוגרד הבהירה היטב כי יש אקדח על השולחן, ובסופו של דבר האקדח הזה גם ירה ויפגע ישירות במי שנושאים באחריות. לאולמרט לא תהיה ברירה אלא להתפטר".

 

לאור כל זאת ניתן להגדיר את המתרחש במערכת הפוליטית הישראלית מאז אתמול בשעות הצהריים במילה אחת - ספקולציות. אף אחד במערכת הפוליטית לא יודע מה באמת יהיו מסקנות הביניים של ועדת וינוגרד ואף אחד גם לא באמת יודע מה יהיו ההשלכות הציבוריות והפוליטיות המלאות לדו"ח.

 

"לבני תתן לו ליפול לבד, בלי סכינים בגב"

באופוזיציה קוראים כמובן להתפטרותם של אולמרט ופרץ, אולם בקואליציה נשמר בינתיים השקט היחסי. בקדימה רוחשות השמועות והמורל ירוד אולם לפי שעה, אף אחד מן המועמדים לכתר הנהגת המפלגה לא פוצה פה. שרת החוץ, ציפי לבני, הזוכה לאהדה בסקרים שותקת כבר תקופה ארוכה, ובקדימה מעריכים כי היא "תתן לאולמרט ליפול לבד, בלי לתקוע לו סכינים בגב".

 

גם השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, שומר על שקט ובקדימה מעריכים כי יימנע מלבצע "פוטש". "דיכטר הוא איש נאמן, לא תוקע סכינים", אמרו גורמים בקדימה. "הוא גם לא מרגיש כנראה בשל להתמודד על ראשות הממשלה. הוא מבין שזה עוד מוקדם". גם שאול מופז שותק בשלב זה ולמאיר שטרית, שמעביר בחודשים האחרונים ביקורת על התנהלותו של אולמרט, אין כרגע את היכולת האמיתית להוות אלטרנטיבה ולעמוד בראש קדימה, בעיקר משום שהוא אינו נתפס על ידי הציבור כמי שמתאים למלא את תפקיד ראש הממשלה.

 

ח"כ דוד טל היה היחיד שהסכים לדבר בשמו, בעקבות הודעת ועדת וינוגרד. "קודם כל אני מאוד מקווה שגם אם יהיו מסקנות אישיות הן לא יהיו מסקנות אישיות חד משמעיות, שהמשמעות שלהן תהיה שראש הממשלה צריך לעזוב את תפקידו", אמר. "אבל אם המצב הזה יהיה - אז לא אלמנה קדימה. יש בה לפחות שלושה שרים שכל אחד מהם יכול למלא את הפונקציה הזו".

 

ח"כ טל גם אינו מהסס לנקוב בשמותיהם של השלושה: "שטרית, מופז ולבני - כל אחד מהם יכול למלא את הפונקציה הזאת".

 

בתוך כך, ביום חמישי צפויה להתכנס מועצת קדימה בבית המפלגה בפתח תקווה לדיון שנקבע מראש. "יהיה מעניין לשמוע מה יאמר אולמרט בישיבה הזאת", אמרו בקדימה. "יהיה גם מעניין לשמוע מה יאמרו מופז, שטרית ולבני, שביקשו זכות דיבור".

 

נוהל הדחת יו"ר? בקדימה אין דבר כזה

יש לציין כי גם אם יבקשו בקדימה להדיח את אולמרט לאחר פרסום הדו"ח, ייתקלו אנשי המפלגה בבעיה. בדיקה של תקנון קדימה מגלה כי למעשה אין לאף גורם במפלגה את היכולת להדיח ראש ממשלה מכהן. על פי התקנון, בחירות ליו"ר חדש ייערכו בתוך שישים יום רק אם היו"ר המכהן יתפטר. אם נשיא המדינה ייאלץ להטיל על מי מראשי הסיעות בכנסת להרכיב ממשלה, הרי שאז יעבור הכדור לסיעת קדימה שחבריה יצטרכו להסכים על מועמד מטעמם. שאלה נוספת היא האם ניתן לבצע מהלך הדחה כפי שניסה לעשות בנימין נתניהו לאריק שרון במרכז הליכוד. התשובה על כך שלילית, היות ותקנון קדימה נבנה על פי מידותיו של שרון והליכים מן הסוג הזה לא נכללו בו.

 

זאת ועוד: התקנון קובע כי הצעות לשינוי התקנון אפשריות רק אם מביא אותן להצבעה יו"ר התנועה עצמו, או לאחר גיוס עשרים אחוז ממועצת המפלגה. גורמים בקדימה העריכו כי לאור זאת, "יהיה קשה לנסות וליזום מהלך של הדחה לאולמרט. אין בתקנון שום סעיף שמדבר על הדחת יושב ראש תנועה. אם רוצים להדיח, צריך להעביר בסיעה הצעה שתקבע כללים להדחת יו"ר התנועה. משמעות הדבר, שאף אחד לא באמת יכול להציע דבר כזה".

 

האווירה בקרב בכירי קדימה ובקרב אנשי השטח קשה, וגורמים במפלגה תהו אמש אם "יש עוד סיבה להמשיך בפעילות שטח במפלגה". התחושה היא כי המפלגה תעבור בחודשים הקרובים זעזועים, אולם לאף אחד לא לגמרי ברור במה מדובר. "השאלה היא האם שווה להשקיע עוד בפעילות פוליטית בתוך המפלגה", אמר גורם בקדימה שעבר למפלגה מן הליכוד. "אולי אנחנו עובדים בניוטרל. יש עוד שטח למפלגה הזאת, או שעובדים סתם?"

 

ומה במפלגת העבודה? שם כבר לא קופצים לנגח את שר הביטחון, עמיר פרץ, מאחר שרוב הבכירים במפלגה מעריכים כי הוא ממילא יודח מתפקידו אחרי הפריימריז. בעבודה מעריכים כי מסקנות הביניים של ועדת וינוגרד תפגענה עוד יותר במעמדו של פרץ.

 

אגב פרסום מסקנות הביניים במתכונת שפורסמה אתמול על ידי הוועדה עצמה, עשוי לסייע דווקא לראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. על פי ההודעה שנמסרה מוועדת וינוגרד, דו"ח הביניים יעסוק בהליך קבלת ההחלטות לפני היציאה למלחמה. לנוכח זאת, צפוי הדו"ח להתעלם מההחלטה לסגת מלבנון בשנת 2000, מהלך אותו הוביל ברק כראש ממשלה.


פורסם לראשונה 13/03/2007 19:37

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. לא הולך לשום מקום
צילום: דודי ועקנין
לבני. "תתן לאולמרט ליפול לבד"
צילום: רויטרס
ועדת וינוגרד. מחכים לדו"ח החלקי
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
ח"כ טל. מסמן את היורשים
מומלצים