שתף קטע נבחר

הצצה נדירה: נמר ערפילי בבורניאו

נמר ערפילי שהתגלה באיזור בורניאו, התברר להיות זן חדש הייחודי לאיזור ולא היה מוכר קודם לכן. בראיון מיוחד ל-ynet, מספר דובר קרן הטבע העולמית, אוליבייר ואן-בוגארט, על התגלית יוצאת הדופן - ויש גם צילום וידאו נדיר

איזור בורניאו נחשב לאוצר טבע שוקק חיים ואחד המקומות האחרונים בעולם בו ניתן עדיין למצוא מגוון כה רחב של בעלי חיים וצמחים, למרות סכנת ההכחדה הגדולה המרחפת מעל. השבוע הכריזה קרן הטבע העולמית (WWF) על תוספת משמחת לעשרות המינים שנתגלו בשנה האחרונה באיזור: זן חדש של נמר ערפילי הייחודי לאיזור בורניאו.

 

 

"היה ידוע לנו מזו תקופה ארוכה שישנם פרטים רבים מהזן המדובר בבורניאו. הנמר הערפילי הוגדר לראשונה על ידי המדע בשנת 1821 על ידי חוקר הטבע אדוארד גריפית'", אומר ל-ynet דובר קרן הטבע העולמית, אוליבייר ואן-בוגארט בראיון מיוחד משוויץ. "הנמר המדובר מוכר לנו כבר יותר ממאתיים שנה, אך העובדה כי מינים החיים בבורניאו ובסומטרה הם למעשה שונים מהמינים החיים ביבשת אסיה, נתגלתה רק לאחרונה וזו הסיבה שהחלטנו ליידע את הציבור בעולם על התגלית המרגשת".

 

לדברי ואן-בוגארט, נערך מחקר גנטי מדוקדק במכון לחקר הסרטן בארה"ב וכן באוניברסיטאות שונות באירופה, בהן הוכח בבירור כי הנמר הערפילי הינו זן נפרד ובאמצעות בדיקות די.אן.איי הוכח כי קיימים כ-40 הבדלים בין שני הזנים. "ההבדלים בין הנמר הערפילי מבורניאו לנמר הערפילי שנפוץ ביבשת אסיה זהים להבדלים בין מינים של חתולים גדולים כמו: אריות, טיגריסים, נמרים ויגואר. על פי השערות המדענים יתכן ואוכלוסיית הנמרים בבורניאו הסתעפה מאוכלוסיית נמרי היבשת לפני יותר ממיליון שנה". בנוסף, הישוו החוקרים את עורו של הנמר הערפילי היבשתי לנמר הערפילי בבורניאו ונדהמו לגלות הבדלים משמעותיים בין השניים. 

 

"בגופו של הנמר הערפילי מבורניאו ניתן להבחין במעין תצורות עננים קטנים ובתוכן מספר רב של נקודות, פרווה בגוון אפור ופס כפול על גבו, כולם כהים יותר מהסימנים המופיעים בזנים היבשתיים," מציין ואן-בוגארט ומוסיף כי לזנים היבשתיים ישנם מעין "עננים" גדולים על פרוותם, אך הם מופיעים בתדירות נמוכה יותר ואף הנקודות בתוכן בהירות יותר. "הזנים ביבשת אסיה הם בהירים יותר ופרוותם בגוון חום-צהבהב, עם רצועות על גבי העור עם מספר פחות ברוב הפעמים של נקודות חלשות בתוך סימני העננים. הם בהירים יותר ובעלי נטייה לצבע חום צהבהב בפרוותם ורצועות גב כפולות חלקיות. הזן החדש שהוגדר על ידי המדענים זכה לשם Neofelis diardi (לעומת שמו של הנמר הערפילי המצוי ביבשת אסיה Neofelis nebulosa).

 


טורף בינוני ומסתורי (צילום: רויטרס)

 

התפריט החביב על הנמר הערפילי מבורניאו הוא קופים, חזירים, צבאים מקומיים ולעיתים הם אף יטעמו ציפורים וזוחלים שונים. גודלו של הנמר הינו בינוני, אורכו כ-60 עד 110 ס"מ ומשקלו נע בין 11 ל-20 ק"ג. זנבו הארוך עוזר לו לשמור על שיווי המשקל, ניביו הארוכים נחשבים כגדולים ביותר ביחס לגודלו במשפחת החתוליים. רגליו הקצרות יחסית וכפות רגליו הרחבות, מאפשרות לו לטפס על העצים בזריזות ולפלס את דרכו בסבך היערות. שיטת הציד האופיינית לו היא מארב וזינוק על טרפו מגובה רב, לעיתים אף מענפי עצים סבוכים.

 

היכן ממוקמים איזורי המחייה העיקריים של הנמר הערפילי מבורניאו? "צריך לזכור כי למרות הגילוי המדעי, מדובר בחיה חכמה ונוטה לחיות במסתור. רוב שטחי המחייה הינם יערות בורניאו, המשתרעים החל מאיזור החופים ועד לאיזורים ההרריים בחלקים הפנימיים של האיים. מאחר והנמרים זקוקים להסוות עצמם, הם מעדיפים לחיות בעמקים ויערות צפופים", מוסיף ואן-בוגארט ומגלה כי הנמר הערפילי בבורניאו לא ישוטט בדרך כלל באיזורים פתוחים בעלי צמחייה מועטה ו"הוא יתרחק ככל האפשר מאיזורים מאוכלסים על ידי בני אדם".

 

למרות שהנמר הערפילי בבורניאו לא מוגדר עדיין בסכנת הכחדה עולמית, בקרן הטבע העולמית עוקבים בדאגה אחר אוכלוסיית הנמרים.  "אחד הדברים הקשים ביותר להערכה הוא גודלה של האוכלוסייה הקיימת, מאחר והנמרים נחשבים לחיות מסתוריות וקשות ביותר למעקב, ללמידה ולמחקר. כרגע, במצבם הנוכחי של היערות בבורניאו, אנו מעריכים כי מספרם הוא 11,000 ומספרם הכולל בסומטרה נע בין 3,000 ל-7,000 פרטים", מספר ואן-בוגארט ומתריע על הסכנות האורבות לבעלי החיים באיזור. "כריתת היערות וצייד בלתי חוקי מאיימים על שלומם. הנמר הנדיר ניצוד כדי שאנשים יוכלו להשתמש בניביו או בפרוותו למטרות קישוט, עצמותיהן של הנמרים משמשות רבות את תעשיית התרופות האסייאתית המסורתית".

 

הנמר הערפילי הינו בעל חיים יחידאי, הוא מתקשר עם פרטים אחרים מבני מינו בעיקר בפעולות הקשורות לחיזור או גידול והשגחה של גורים צעירים במשפחה. בבורניאו קיימות תוכניות רבות ליצירת גרעיני רבייה למינים בסכנת הכחדה, כמו הקרנף הסומטרי. הנמר הערפילי לא נפוץ בהשוואה לנמרים אחרים במשפחת החתוליים בגני החיות בעולם, אך ניסיון העבר מוכיח כי הם מסוגלים להאריך חיים עד ל-17 שנה בתנאי שבי, לעומת תוחלת חיים ממוצעת בת 11 שנה בטבע. על אף שישנן מספר מועט של תוכניות רבייה בשבי, בקרן הטבע העולמית לא מודעים לקיומן של תוכניות רחבות היקף האמורות להגדיל את מספר הפרטים בשבי.

 

"המשימה העיקרית שלנו היא להגן על לב בורניאו מפני פגיעה ביערות ובבעלי החיים בכלל, רק כך נוכל להעניק לנמר הערפילי את הסיכוי הטוב ביותר להישרדות. קרן הטבע העולמית נמצאת בשיתוף פעולה מתמיד עם הממשלות והרשויות באיזור האי בורניאו על מנת לנסות ולשמר שטח עצום בגודלו, כ-220 אלף קמ"ר מסכנת פגיעה", סיכם ואן-בוגארט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמר ערפילי. נדיר ומיוחד
WWF International
WWF International
לא ידוע על תוכניות להגדלת מספר הפריטים בשבי
WWF International
תוחלת החיים: עד 17 שנה בשבי, 11 שנה בטבע
צילום: רויטרס
מומלצים