שתף קטע נבחר

אירופה וארה"ב: לא יועברו כספים לממשלה הפלסטינית

שרי החוץ של האיחוד האירופי נפגשו עם מזכירת המדינה האמריקנית והסכימו כי הממשלה הפלסטינית אינה עומדת בתנאי הקוורטט. לפי שעה מדינות אירופה לא יוכלו להעביר כספים לממשלת האחדות, כל עוד משרד האוצר האמריקני יגדיר אותה כממשלת טרור. העברת הכספים למטרות רווחה תימשך באמצעות המנגנון הבינלאומי הזמני, ובד בבד תיבחן פעילות הממשלה החדשה כדי לגבש דרכי פעולה

לאחר שבסוף השבוע דיווחו הפלסטינים  כי קיבלו הבטחה מכמה מדינות באירופה כי יכירו בממשלת האחדות וישתפו פעולה עמה, מגיעים קולות שונים מכיוון מדינות המערב. מתברר כי מדינות אירופה לא יוכלו להעביר כספים לממשלה, כל עוד משרד האוצר האמריקני יגדיר אותה כממשלת טרור. בפגישה עם מזכירת המדינה קונדוליזה רייס ביקשו אתמול בערב (יום ב') נציגי האיחוד האירופי להאריך בשלושה חודשים את פעולת המנגנון הבינלאומי הזמני להעברת כספים לצורכי רווחה פלסטינים, אבל לא ישירות לממשלה הפלסטינית.

 

גורמים בוושינגטון אמרו ל-ynet כי האירופים - כולל הנורווגים שהבטיחו לסייע - אינם יכולים לפי שעה להעביר כסף ישירות לרשות הפלסטינית, זאת בשל התנגדותם של הבנקים הבינלאומיים להעביר כסף לרשות בלא הסכמת משרד האוצר האמריקני.

 

מהיום בו נבחר חמאס לעמוד בראש הרשות, מוקפאים כספי הסיוע בבנקים ברחבי העולם, כולל כספי מדינות ערב והליגה הערבית בבנקים בקהיר, מבלי שאלו יהיו מוכנים להסתכן בהעברתם לרשות הפלסטינית. לפני כמה חודשים הקימו האירופים מנגנון סיוע הומניטרי זמני בהסכמת ארצות הברית שמטרתו להעביר כספים למטרות סעד דרך ארגוני צדקה לא ממשלתיים ולידי אבו מאזן, אך לא לממשלת חמאס.

 

אמש ניסו האירופים לשכנע את רייס להפשיר את ההקפאה, אבל בתום הפגישה התברר שארצות הברית לא מוכנה לשנות את מדיניותה והיא מעוניינת להמתין שלושה חודשים כדי לראות מה יהיו צעדיה הראשונים של ממשלת האחדות ולאיזה כיוון מועדות פניה. 


יעקבו אחר פעילות הממשלה. סולאנה ורייס (צילום: איי.פי)

 

בתום הפגישה אמרה נציבת קשרי החוץ האוסטרית, בניטה פרירו-וולדנר: "אני חושבת שבנושא הישראלי-פלסטיני, חשוב מאוד שברגע עדין זה נמשיך לפחות במכניזם הבינלאומי הזמני ונאריכו בשלושה חודשים נוספים. במשך הזמן הזה נבחן את פעילות הממשלה ונראה אם העם הפלסטיני לא יסבול".

 

רייס: על איזו התנגדות הם מדברים?

הממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, הפליג כדרכו בשבחי ממשלת האחדות הפלסטינית ובשבח הסעודים שהיו השושבינים שלה: "אנחנו רוצים לעבוד עם העם הפלסטיני ולא מתכוונים לאכזב אותו. נעקוב אחרי המעשים וההתנהגות של הממשלה הזו".

 

אבל גם סולאנה לא היה מסוגל לספק בינתיים לפלסטינים יותר מזה. "אנחנו מצפים שהממשלה הזו תיכנס לתהליך שבו תנקוט בעמדת הקוורטט, ואז יהיו לנו יחסים נורמלים לחלוטין עם הממשלה. לא רק זאת, אלא שתהיה לנו יכולת להזיז את תהליך השלום בקצב הרבה יותר מהיר".

 

רייס התייחסה למצע ממשלת האחדות שמדבר על המשך ההתנגדות: "אני לא מתכוונת לתת פירוש לזכות ההתנגדות, אבל אני יכולה לומר לכם שזה לא נשמע לי טוב כשמישהו מדבר על כל סוגי ההתנגדות. הייתי מציבה את השאלה לממשלה הפלסטינית ולעומד בראשה: האם אתם מתכוונים להתנגדות על ידי אלימות? הבה נשמע את התשובה".

 

לגופו של עניין הבהירה רייס כי הסיוע ההומניטרי העקיף יימשך באמצעות מנגנון הסיוע הזמני וכי היא תמשיך לדבר עם אבו מאזן. "אני יוצאת לאזור בסוף השבוע ומתכוונת להיפגש עמו במטרה לשפר את חיי העם הפלסטיני ולדחוף לאופק מדיני כדי שהפלסטינים יראו את הדרך לכינון מדינה". רייס הדגישה כי עקרונות הקוורטט לא נועדו להפריע לתהליך מכיון ש"אלו הם היסודות לשלום. לא יכול להיות הסכם שלום כשצד אחד אינו מכיר בזכות של הצד השני להתקיים, או אינו מתכחש לאלימות".

 

מוקדם יותר השמיעו בכירים בירושלים דעה ברורה בנוגע לממשלה הפלסטינית החדשה, לאחר אירוע הירי ליד מעבר קרני שבו נפצע עובד חברת חשמל. "זאת התשובה של חמאס הניתנת יום אחרי במהירות שיא - לאחר שהוקמה ממשלת האחדות הלאומית - לכל אלה שחושבים שאפשר לנהל עמו דיאלוג", אמרו הגורמים המדיניים בתגובה לקבלת האחריות של חמאס על הירי.

 

ביום ראשון קיבלה ממשלת ישראל החלטה שלא לנהל מגעים עם ממשלת האחדות החדשה ברשות הפלסטינית, והאירוע היום רק חיזק עמדה זו. "מדובר במעשה נפשע המעיד על הכוונות האמיתיות של חמאס, מתחת לכל הכסות שהוא מייחס לעצמו בזמן האחרון, על מנת לזכות בהכרה בינלאומית ולגיטימציה. זאת התשובה גם לכל אלה שקוראים לנסות ולהידבר עם חמאס, חרף אי הכרתו בתנאי הקהילה הבינלאומית", אמרו הבכירים.


פורסם לראשונה 19/03/2007 21:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סולאנה. מחכה למעשים, לא לדיבורים
צילום: איי פי
רייס. לא מרוצה מהדיבורים על המשך ההתנגדות
צילום: רויטרס
סולאנה, רייס ופרנק וולטר-שטיינמאייר
צילום: איי אף פי
מומלצים