שתף קטע נבחר

הדובדבן הקדים לפרוח השנה

היפנים המומים: פריחת הדובדבן, אחד האירועים המרכזיים בתרבות היפנית, הקדימה השנה באופן חריג. המאורע אולי משמח אבל המשמעות עצובה ביותר - התחממות כדור הארץ

הסלולר זועק. סיון חברתי על הקו. "מורה (להלן בעלה היפני ששמו נאקאמורה) והחבר'ה שלו עושים האנאמי (פיקניק של פריחת הדובדבן) ביום ראשון. אתם באים?"  

 

"מה את אומרת?" אני נרעשת, "כבר? בסך הכל ה-18 במרץ היום, וכבר מתכננים האנאמי?"

 

"מה? לא שומעת שהסאקורה מקדימה השנה?" נוזפת בי חברתי העצבנית משהו.

 

"שמעתי, אבל לא חשבתי שאנחנו כבר עומדים בפתח ההאנאמי. אז מי יהיה?" אני מתעניינת.

 

"את יודעת, מורה וכל החבר'ה שלו. אני אזמין עוד כמה ישראלים לאיזון וקירוב לבבות. נעשה על האש. אני אביא אומשו (ליקר שזיפים יפני) טעים. מורה יביא מלא בירות וסאקה. את יכולה לעשות לי חומוס וסלט חצילים?" היא מבקשת בקול יפה.

 

שאלת מיליון הדולר ביפן בכל שנה עם בוא האביב, להלן חודש מרץ, היא מתי תפרוץ הסאקורה (פריחת הדובדבן) הנערצת. הכל תלוי כמובן במזג האוויר ובפלנטה שלנו המתחממת והמראה סימנים מבהילים של חום וקור בלתי צפויים לסירוגין.

 

מדי שנה הסאקורה, פריחת הדובדבן הנערצת, באה עלינו לטובה מתי שהוא בסוף מרץ. הפריחה המרהיבה, שנוהרים לראות אותה מכל קצווי תבל, אורכת כל כולה עשרה ימים, הגשם המונף כחרב מתהפכת מאיים לקצר את חייה הקצרים ממילא עוד יותר.

 

והיפנים עומדים, מוכנים בהקשב מתוח, על מנת לחגוג במשך 10 ימי הפריחה הלבנבנה, את ההאנאמי שלהם. להתקבץ בחבורות, לאכול, לשתות הרבה אלכוהול, ולהעריך את יופיו של הטבע.

 

"נראה לך שירד גשם?" אני שואלת את המומחית לחיזוי מהעבר השני של הקו.

 

"אני מאוד מקווה שלא, רק זה חסר לי. קניתי חליפה חדשה לכבוד האירוע וממש לא בא לי שהיא תהרס בגשם". מסכם הדור הצעיר את השיחה ומוסיף: "נראה לך שתוכלי לעשות לי גם בורקס תרד?"

 

קצת רקע

השירות המטרולוגי ביפן זיהה את הפריחה הראשונה בחמישה-שישה ניצנים שהופיעו בגן של מקדש יאסוקני ביום שלישי, שמונה ימים לפני הממוצע, ויום אחד לפני הפריחה מהשנה שעברה. בנוסף, הופיעה הפריחה לאחר החורף החם ביותר שנרשם בתולדות יפן.

 

פריחת הדובדבן היא סיבה נפוצה להילולות וחגיגות סוערות בפארקים ברחבי המדינה אך היא גם בעלת חשיבות עליונה בתפקידו של השירות המטרולוגי. ואולם, הפריחה המוקדמת השנה, הצליחה לבלבל את החזאים הנבוכים שהביעו את התנצלותם בפומבי ונאלצו לשנות את תחזית הפריחה. 

 

בניגוד לתחזיות מוקדמות לפיהן הפריחה תגיע לשיאה ב-18 למרץ, נראה כי זו תתרחש ביום שישי, ה-23 לחודש. התאריך המדויק אינו עניין של מה בכך וזהו הנושא איתו פתחו מהדורות החדשות ביפן.

 

בכיר בשירות המטרולוגי הוסיף: "מספרן הרב של המכוניות ושל המזגנים

 שפולטים גזים רעילים מעלים את הטמפרטורות, וזו יכולה להיות הסיבה לפריחה מוקדמת". יפן חוותה השנה את החורף החם ביותר בתולדותיה, בו הטמפרטורות עלו ב-1.52 מעלות צלזיוס מהממוצע. חורף זה, והחורף של 1948-1949 נחשבים לחמים ביותר ביפן, מאז שהחל מתעד השירות המטרולוגי ב-1899. כמו כן, השלג הראשון השנה ירד בטוקיו ב-16 במרץ, שזה 73 יום מאוחר מהמומצע, ו-95 יום מאוחר יותר מהעונה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפנית המומה
צילום: איי אף פי
פריחה ורודה
צילום: איי פי
פיקניקים המוניים בפארקים
צילום: איריס ז'ורלט
הפריחה שהקדימה
צילום: איי אף פי
מומלצים