שתף קטע נבחר

בית משפט קבוע: ניתן להתיר חוזה עם מכון כושר

מכון כושר חויב על-ידי בית המשפט להשיב ללקוח עם מגבלה בריאותית את דמי המנוי. הסיבה: בחוזה יש סעיף מקפח, לפיו רק למכון יש זכות לבטלו. לכל המעוניין לבטל את המנוי שלו, כדאי שיחפש בחוזה סעיף כזה

לידיעת המנויים במכוני כושר: יש אפשרות לבטל את המנוי במכון לפני תום ההתקשרות, ולקבל את הכסף בחזרה. באחרונה הוגשה לבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים בקשה של מנוי, להורות למכון הכושר שלו להחזיר לו את דמי המנוי בסך ‭2,166‬ שקל, אותם שילם לשנה מראש.

 

על פי התביעה, רכש התובע במסגרת מקום עבודתו מנוי למכון הכושר, אך כשבועיים לאחר שהחל בפעילות במכון חש כאבים בברכיו. רופא מומחה שאליו פנה קבע כי אכן המנוי סובל מבעיה כרונית בברכיים ואסר עליו את הפעילות בחדר הכושר ופעילות ספורטיבית בכלל.

 

כאשר פנה התובע להנהלת מכון הכושר וביקש את ביטול המנוי – סירבה הנהלת המכון לבקשתו. לחילופין, הוצעו לו שלוש אפשרויות: האחת – שהמנוי יוקפא, השנייה – מתן זיכוי לפעילויות אחרות במכון, השלישית – העברת המנוי לאדם אחר, תוך תשלום קנס של 150 שקל. מכון הכושר טען כי יש לדחות את התביעה, שכן התובע חתם על הסכם התקשרות, וכי בהתאם לסעיף 4 בהסכם אין אפשרות לבטל את המנוי באמצע השנה ואין החזר כספי.

 

בית המשפט קבע כי עמדת המכון איננה מקובלת עליו, ואף קבע כי מדובר בחוזה אחיד ומקפח. "התנאי מדבר על ויתור חד צדדי לגבי האפשרות לביטול החוזה, הנכפית על המתקשר עם הנתבעת בחוזה האחיד. כאשר מנגד, לנתבעת כן קיימת האפשרות לבטל החוזה בנסיבות מסוימות. נוכח האמור אין לפעול על פי סעיף 4 להסכם‭."‬ בית המשפט קבע כי אין מקום לחייב התובע לעמוד בחוזה, וכי על מכון הכושר להשיב לו סך ‭2,166‬ שקל.

 

העקשנות משתלמת

אין זו הפעם הראשונה שעולה סוגיית ביטול מנוי בחדר כושר. במדור זה נאספו לא מעט תלונות של צרכנים, שביקשו לבטל מנוי בגלל בעיות רפואיות או מסיבות מוצדקות אחרות, ונענו בסירוב בטענה ש"כך נחתם בחוזה‭."‬ ברוב המקרים הפנייה של העיתון למכון הניבה את ביטול המנוי "כמ־ חווה של רצון טוב" מצד הנהלת חדר הכושר ו"למרות החוזה‭."‬


לא ניתן לאכוף חוזה במכון כושר על כלל הצרכנים        (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

גם במועצה הישראלית לצרכנות טופלו מקרים רבים כאלה, חלקם הגיעו לבית המשפט ואף זכו בפסק דין לטובת המנוי ובהחזרת הכסף. הניסיון מלמד, שהתעקשות של הצרכנים במקרים כאלה בדרך כלל מביאה לתוצאות, למי שרק יש כוחות לפנות לבית המשפט או לארגונים הצרכניים.

 

"אנחנו מטפלים בתלונות רבות מסוג זה, כאשר ברוב המקרים המכון נענה לבקשת הביטול לאחר התערבות המועצה‭,"‬ מספרת עו"ד יעל כהן־שאואט, יועצת משפטית במועצה. "לפי העמדה המשפטית שלנו, חוזה לרכישת מנוי למכון כושר הוא בחזקת חוזה אישי, ולכן לא ניתן לאכוף אותו על כלל הצרכנים. לדעתנו, חוזה אחיד הכובל את הצרכן ללא אפשרות לסיים את ההתקשרות לפני תום המועד, וזאת מכל סיבה שהיא – מהווה תנאי מקפח על פניו, וניתן לפנות לבית המשפט כדי שיורה על ביטולו‭."‬

 

במילים אחרות: הצרכן רשאי לסיים את ההתקשרות לפני תום תקופת המנוי, ומכון הכושר אינו רשאי לדרוש את דמי המנוי מעבר למועד שבו ביקש הצרכן לבטל את החוזה.

 

פנינו לכמה רשתות כושר מובילות כדי לקבל את תגובתן לפסק הדין בנושא חשוב כל כך, שחוזר על עצמו לא רק לגבי מנויים לחדר כושר, אלא גם לקאנטרי קלאב, לבריכות שחייה או לחוגי תנועה למיניהם. רובן ככולן ביקשו להגיב רק לאחר קריאת פסק הדין.

 

שתי רשתות בלבד נענו לפנייתנו. מרשת גרייט שייפ נמסר כי "עם יישום פסק הדין, רשת גרייט שייפ תדאג לפעול על פיו באופן מיידי, תוך למידתו והפנמתו‭."‬ מרשת "פילאטיס על־פי דליה מנטבר" נמסר כי "מדיניות הרשת היא לאפשר החזרת דמי מנוי במקרה של בעיות רפואיות המאושרות על־ידי רופא מוסמך, או במקרה של העתקת מקום מגורים. בכל אופן, אנו בודקים כל מקרה לגופו ומשתדלים להיענות לבקשות לקוחותינו‭."‬

 

עכשיו נותר רק לקוות שגם רשתות אחרות ינהגו בדרך זו, ולא יכבלו את המנויים אל מכשיריהן במקרים שבהם הם אינם מסוגלים לבצע את האימונים. נכון שרצוי לשלם מראש כדי ליצור התחייבות מצד הנרשם – אך אין ספק שיש לבוא לקראתו במקרים שבהם נבצר ממנו להמשיך ולהגיע למכון הכושר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית המשפט קבע - החוזה אחיד ומקפח
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים