שתף קטע נבחר

מציאה של מצייה - חוגגים את הפסח בהונגרית

אצל היהודים ההונגרים מעדני ליל הסדר - טעימים כמה שיהיו - מתגמדים אל מול ארוחת הבוקר של ימי הפסח. ביצה עם מצה ומצות בקפה לפתיחת יום של חג. אולי תקפצו לקפה – עם מצות?

כפי שנחפזו בני ישראל לצאת ממצרים, כך ממהרים אצלנו במשפוחה מדי שנה לספר בתלאותיהם במדבר. ניחוחות הבישולים הנודדים מן המטבח אל שולחן הסדר מעוררים תיאבון גדול, שרק החרוסת והמרור מצליחים להשקיט לפרקים עד ל"שולחן עורך".

 

הביצים הקשות הטבולות במי מלח הן האות לפתיחת סעודת החג. ככל שמבשלים אותן יתקשו יותר, כך עם ישראל: ככל שמענים אותו כך הוא מתחשל ומתחזק, מסבירים את פשר אכילתן. הסבר נוסף: הביצה היא מאכל אבלים, זכר לחורבן הבית, שכן צורתה עגולה כמחזור החיים. כיוון שאת הקורבנות המליחו בטרם הועלו על המזבח בבית המקדש, מוגשות הביצים במים מלוחים.

 

"מי יודע למה אוכלים ביצה קשה במי מלח?", היה תמיד מי שהקשה קושייה לנוכח עינינו הסקרניות. "לזכר בני ישראל שחצו את ים סוף והרטיבו את מבושיהם במים המלוחים", צחק יחד איתנו. אחר כך הוגש מרק העוף עם המצסוש גומבוץ (Maceszos Gombóc), כופתאות המצה הידועות. שנה תמימה מחכים להן, וכשהן מתגלגלות אל השולחן נחטפות הן כאילו איש מאיתנו אינו יודע שיש עוד מנות אין ספור בדרך וכדאי שלא להתמלא כבר עכשיו.

 

במרוצת השנים, התחבבו הכופתאות האפרפרות גם על הגויים. כיום ניתן למצוא אותן אף בתפריטיהן של המסעדות המפוארות ביותר של בודפשט הבירה. כן, להונגרים יש טעם טוב. אלא שאפילו החיפושים אחר האפיקומן או ההמתנה לאליהו הנביא שייכנס בדלת מתגמדים מדי אביב לנוכח הציפייה הגדולה לארוחת הבוקר שלמחרת.

 

הפירורים שהן משאירות, העצירות, אפילו הרעש מחריש האוזניים כשנוגסים בהן, כאילו כלום. כשמדובר במצות בקפה (Maceszos Kávé), נשכחות כל הצרות. עברנו את פרעה? נעבור גם את זה. הרעיון פשוט: את המצות הקשות מרככים בתוך ספל של קפה רותח ומתוק ואוכלים אותן בעזרת כפית. סוג של קורנפלקס כשר לפסח. קפה עם מצות שותים יהודי הונגריה מזה דורות, והלכות ארוחת הבוקר המסורתית של חג המצות מועברת כמו סיפור ההגדה כמעט. נו, אולי תקפצו לקפה – עם מצות?

 

ולמרות שלמעשה מצסוש קאווה הוא ארוחה של ממש, לעולם לא ויתרנו לפתיחת יום החג על הביצה עם המצה (Maceszos Tojás) – להלן המצייה – מציאה של ממש. חביתת מצות, המכונה גם מצה בריי, שעוטרה לא אחת בגבינה צהובה נמסה ולצדה סלט ירקות קצוץ דק וגבינת קוטג'. שהלחם יחכה.

 

מספרים על הדוד כהן או קוהן באצ'י (Kohn Bácsi) – ההרשל'ה ההונגרי – שהחליט לעלות לישראל. לנמל התעופה הגיע עם חמישה תיקים קטנים. פתחו אנשי הביטחון את התיק הראשון כדי לבדוק אותו ומצאו בו סכין. שאלו את הדוד כהן: "למה לך הסכין? הרי אתה יודע שאסור להוציא מן המדינה כלים מכסף". אמר להם: "איש דתי אני ושומר מצוות. זקוק אני לסכין כדי לאכול בעזרתה בשר". "בסדר, קח אותה איתך", אמרו אנשי הביטחון וניגשו לתיק השני. פתחו אותו ומצאו בו סכין נוספת. "בשביל מה הסכין הזו?", שאלו. "איש דתי אני ושומר מצוות. אינני יכול לאכול עם הסכין הבשרית מאכלי חלב". "בסדר. קח אותה איתך". פתחו את התיק השלישי וגם שם גילו סכין. "אתם יודעים, לנו היהודים ישנו חג הפסח שבו נאסר עלינו לאכול חמץ", אמר להם הדוד כהן. "הרי אינכם חושבים שאוכל מן המצות בעזרת הסכינים שבהם אכלתי חמץ כל השנה?", אמר בעודם פותחים את התיק הרביעי ומוציאים מתוכו את הסכין החלבית של פסח. אז פתחו את התיק החמישי – וגם שם מצאו סכין נאה מכסף טהור. "וסכין זו לשם מה?", יצא מכליו איש הביטחון.

 

"בעזרת סכין זו", אמר הדוד כהן. "אני אוכל את השינקן ואת הבייקון".

 

 

קפה עם מצות (Maceszos Kávé)

המרכיבים (למנה אחת):

1/2 1 מצות

1 כוס חלב

1 כפית קפה נמס

סוכר לפי הטעם

 

אופן ההכנה:
  1. שוברים את המצות לקוביות בגודל כ-3 ס"מ וממלאים בהן ספל.
  2. מכינים את הקפה: מרתיחים חלב וממיסים בו קפה וסוכר.
  3. יוצקים את הקפה החם על המצות שבספל וממתינים דקה-שתיים עד אשר הן סופגות את הנוזל ומתרככות.

 

ביצה עם מצה (Maceszos Tojás) 

המרכיבים (ל-4 מנות):

4 מצות

4 ביצים

חלב

מלח לפי הטעם

פלפל שחור לפי הטעם

שמן/חמאה לטיגון

 

אופן ההכנה:
  1. טורפים את הביצים. מוסיפים מעט חלב ומתבלים במלח.
  2. מרטיבים - קלות! - את המצות ושוברים אותן לריבועים בגודל כ-3 ס"מ.
  3. יוצקים את הבלילה למחבת משומנת ומחוממת היטב, משטחים ומטגנים משני הצדדים עד שמזהיב.

 

  • הארה: יש המפרידים את הביצה, מקציפים את החלבונים ומוסיפים אותם בתנועות קיפול לבלילת החלמונים, החלב והמצות. אחרים מרטיבים את המצות בחלב חם. אפשר להעשיר את המצייה בפרוסות של גבינה צהובה אותן מניחים על החביתה בעת הטיגון. ניתן להכין את המצסוש טוייאש גם בגרסה מתוקה, ואז לא מתבלים את הבלילה במלח ובפלפל שחור, ובעת ההגשה זורים מעל סוכר.

 

פתיתי מצה (Maceszos Tarhonya) 

המרכיבים:

2 מצות

2 כפות שמן או שומן אווז

1 בצל

2 ביצים

מים

 

אופן ההכנה:
  1. שוברים את המצות לחתיכות קטנות. מבלבלים את הביצים.
  2. קוצצים לקוביות את הבצל ומזהיבים אותן בשמן. מוסיפים את חתיכות המצות.
  3. מוסיפים מעט מים. מערבבים ומוסיפים את הביצים.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפתוח את החג. קפה עם מצות
צילום: עופר ורדי
קניידלעך באידיש. Maceszos Gombóc
צילום: סי די בנק
בקפה או עם ביצים. מצות
צילום: סי די בנק
מומלצים