שתף קטע נבחר

מנהיגי ערב: מניעים מחדש את יוזמת השלום

פה-אחד החליטו המנהיגים, המכונסים בפסגה בריאד, לאשרר את יוזמת השלום שאומצה בפסגת ביירות. מלך סעודיה קרא לעולם להסיר את החרם מעל הרשות הפלסטינית. שר הביטחון פרץ: להציג יוזמה ישראלית. שרת החוץ לבני סיכמה בסיפוק את ביקורה של רייס באזור: "מצאנו מכנה משותף לישראל, לפלסטינים ולמתונים בעולם הערבי"

מנהיגי הליגה הערבית, המכונסים בפסגה בריאד, אישררו אמש (יום ד') את יוזמת השלום, כפי שאומצה בפסגת ביירות לפני חמש שנים. פה-אחד הם החליטו להניע מחדש את היוזמה, מבלי לשנות את סעיפיה.

 

בנוסח ההחלטה, אשר נשא את הכותרת "הפעלת יוזמת השלום הערבית", נאמר כי "כל המדינות הערביות מדגישות את תמיכתן ביוזמת השלום הערבית, כפי שהתקבלה בפיסגה הערבית בביירות ב-2002 על כל מרכיביה. היוזמה מתבססת על ההחלטות הבינלאומיות ועל העיקרון לסיים את הסכסוך הערבי-ישראלי ולכונן שלום צודק וכולל, אשר יביא ביטחון לכל מדינות האזור ויאפשר לעם הפלסטיני להקים את מדינתו העצמאית ובירתה ירושלים".


מנהיגי מדינות ערב בריאד  (צילום: איי.אף.פי)

 

עוד נאמר בנוסח ההחלטה כי "יוטל על ועדת השרים המיוחדת ליוזמת השלום הערבית, להקים קבוצות עבודה וזאת כדי לקיים את המגעים הדרושים עם מזכ"ל האו"ם, המדינות החברות במועצת הביטחון, חברות הקוורטט וכן עם הגורמים הנוגעים לתהליך השלום כדי לחדש את תהליך השלום ולהשיג תמיכה ביוזמה הערבית". עוד נאמר כי היוזמה נועדה כדי "להתחיל במשא ומתן רציני על בסיס החלטות האו"ם הרלבנטיות, עיקרון של שטחים תמורת שלום, והעיקרון שאינו מאפשר להשתלט על אדמותיו של האחר בכוח".

 

במהלך הפיסגה אמר עבדאללה מלך סעודיה כי יש להסיר לאלתר את החרם על הרשות הפלסטינית, כצעד חיוני בדרך להנעת תהליך השלום קדימה. המלך קרא למנהיגי מדינות ערב, שהשתתפו בפיסגה, להתגבר על המחלוקות ולהגיע לאחדות לגבי העמדה הערבית בעיראק, בלבנון ובנושא הפלסטיני.

 

בפסגת המנהיגים בסעודיה משתתפים אורחים רבים מהעולם ובהם חוויאר סולאנה, האמון על נושאי החוץ והביטחון מטעם האיחוד האירופי. באיגרת שפרסם, קרא סולאנה לערבים להתגמש, וציין כי יוזמת השלום היא הבסיס למשא-ומתן באזור.

 

פרץ: להציג בריאד יוזמה ישראלית

שר הביטחון, עמיר פרץ, שב וציין כי יש לראות ביוזמה הסעודית כבסיס להידברות מול הפלסטינים. עם זאת ציין, כי ישנם סעיפים ביוזמה, כגון החזרת הפליטים, שמהווים קו אדום ובשום פנים ואופן אין להיענות אליהם. עם זאת, הציע שר הביטחון דווקא ללכת לכיוון אחר ולהציע בוועידה בריאד יוזמה ישראלית.

 

בנושא זה אמר פרץ: "אנו צריכים להפגין אומץ לב בכך שנודיע מראש כי אנו מוכנים לנהל משא ומתן על הסדר הקבע. הדבר ישנה לחלוטין את כללי המשחק ואת דרך ההידברות. בואו קודם כל נציע לפלסטינים אופק, האופק הזה ינטרל גורמים קיצוניים ערביים, הוא יגרום לכך שיותר כוחות מתונים יוכלו להתאחד כדי להגיע להסדר עם ישראל. בל נשכח, יש להם אינטרס עליון לא לאפשר לכוחות הרדיקליים להיות אלה שמובילים את העולם הערבי".

 

עוד אמר שר הביטחון כי בכל הסכם עתידי, גבולות 67 יהיו סרגל החישוב לפיו תפעל ישראל. הוא ציין כי יש לבחון היטב היום את תוצאות המלחמה לפני ארבעים שנה. "כדאי שהיום בפרספקטיבה של ארבעים שנה, נעשה דין וחשבון נוקב ואמיתי ונשאל האם הניצחון המזהיר של 1967 הוא ברכה או קללה.

 

"האינטרס שלהם הוא לא רק בהידברות עם מדינת ישראל, יש להם אינטרס נוסף, שהוא חשוב לא פחות, וזה תחושת האיום שהם מרגישים מפני האיום האיראני. וכאן אנו יכולים לנצל זאת כמנוף להידברות", הוסיף פרץ.


משפחה בעזה עוקבת אחר הדיווחים מריאד   (צילום: רויטרס)

 

במקביל, שרת החוץ, ציפי לבני, בירכה על ההתפתחויות האחרונות באזור. בפגישה עם עובדי משרדה, אמרה, כשהיא מסכמת את ביקורה של עמיתתה האמריקנית באזור: "למרות המצב המדיני המורכב, מצאנו מכנה משותף המשקף את השאיפה לקדם את התהליך המדיני, תוך שמירת האינטרסים החיוניים לישראל. יש כאן סיכונים ואכזבות, במיוחד מההתנהלות של הצד הפלסטיני, אך זהו הסיכום החשוב מביקורה האחרון של המזכירה רייס: פתיחת דיאלוג על מהותה של המדינה הפלסטינית, בכפוף לשלבי מפת הדרכים".

 

"בהיעדר אפשרות לקדם את הסדר הקבע בתנאים הנוכחיים", המשיכה לבני, "איתרנו את המכנה המשותף לנו, לפלסטינים, למתונים בעולם הערבי וכן לקהילה הבינלאומית - כזה המקדם גם את האינטרסים החיוניים לישראל. בכל תרחיש, תוצאת התהליך אמורה להיות מדינה פלסטינית עצמאית שאינה מסכנת את ישראל. עצם הדיון במאפייני המדינה הפלסטינית כעת, מקדם את הסיכוי להשגת הסדר ונותן הזדמנות לישראל ... וכל זאת, מבלי לוותר על הדרישה ליישם את מפת הדרכים על שלביה".

 

גם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, התייחס אחר הצהריים ליוזמת השלום, ואמר: "יש אי-הסכמות בינינו. השאלה כיצד מתגברים עליהן - בניסיונות הכתבה וכפייה, או במשא-ומתן? הם יבואו עם עמדותיהם ואנחנו עם שלנו, נדון ונגיע להסכם, כפי שהיה עם מצרים וירדן".

 

ובירושלים הפגינו פעילי "שלום עכשיו" מול ביתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בדרישה שישראל תקבל את היוזמה הערבית. הפעילים נשאו את דגליהם של 22 מדינות ערב המשתתפות בפיסגה, וביניהן סוריה, לבנון ועיראק.


פורסם לראשונה 28/03/2007 18:47

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, חנן גרינברג ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו-מאזן ואסד בריאד
צילום: איי פי
פרץ. להציג יוזמה ישראלית
צילום: עופר עמרם
לבני עם אייב פוקסמן
צילום: גיל יוחנן
לא רק דגלי ישראל. הפגנת שלום עכשיו בי-ם
צילום: דודי ועקנין
מומלצים