שתף קטע נבחר

חופים סגורים בכנרת: 'שהמדינה תממן האחזקה'

החופים כינר, דוגה, דוגית, צאלון, כורסי לבנון וחלוקים יישארו סגורים לראשונה במהלך חול המועד פסח, לפחות עד צאת החג השני. הסיבה: מחלוקת בין מינהל מקרקעי ישראל למועצה האזורית גולן. במשרד הפנים ממתינים דווקא לסוף החג כדי לפתור את המשבר

לא כל כך נעים לראות חוף סגור. אלפי מטיילים בכל שנה בוחרים לבלות את חופשת הפסח לאורך חופיה של הכנרת. השנה ממתינה להם הפתעה לא נעימה: החופים הצפון-מזרחיים נסגרו על רקע מחלוקת בין המועצה האזורית גולן למנהל מקרקעי ישראל על הפעלתם. הבעיה העיקרית: מי יישא בעלויות אחזקת החופים.

 

המועצה האוזרית גולן הודיעה בערב החג כי החניונים והחופים: כינר, דוגה, דוגית, צאלון, כורסי, לבנון וחלוקים יישארו סגורים בפני הציבור. זאת, משום שטרם התקבלה הרשאת שימוש בחופים מצד מינהל מקרקעי ישראל.


מפת החופים הסגורים (באדום), במזרח הכנרת

 

ראש המועצה האזורית, אלי מלכה, סיפר ל-ynet על ההחלטה: "זו הפעם הראשונה שאנו נאלצים לסגור את החופים לפני חג הפסח לציבור הנופשים. האחריות על חופי הכנרת צריכה להיות בידי המדינה, במתכונת שתאפשר כניסה וגישה נוחה וחופשית ללא תשלום לכלל הציבור. לצערנו, עד שלא ייקבע פתרון הולם, אין המועצה מסוגלת לתחזק את החופים ולאפשר גישה חופשית אליהם".

 

עלות התחזוקה ומימון הניקיון ושירותי הצלה בשבעת החופים שבשטח המועצה, מגיעה מדי שנה לעשרה מיליון שקלים. "מדובר ב-15 אחוזים מתקציבה השנתי של המועצה. בתל אביב, לדוגמה, העירייה פותחת לציבור ללא תשלום מספר חופי רחצה ומממנת את פעילותם", ציין מלכה.


חביות ומחסום מוּרד במקום רבבות נופשים בחג (צילום: חגי אהרון)

 

"מועצה קטנה כמו שלנו עם 12 אלף תושבים, אינה מסוגלת להחזיק בצורה דומה את החופים שלה. אם הממשלה דורשת תחזוקה הולמת וכניסה חופשית, היא צריכה מצד אחד לסדר הרשאה קבועה ממנהל מקרקעי ישראל ומצד שני לסייע במימון התפעול כי עבורנו זהו נטל כלכלי עצום".

 

ממנהל מקרקעי ישראל נמסר כי בחופים המדוברים "הסתיימו לאחרונה הסכמי ההרשאה והיה צורך לחדשם. ההרשאה ניתנת לשבע שנים ומנהל מקרקעי ישראל התנה את חידוש ההרשאה בכך שייפתח שליש מכל חוף לציבור הרחב, כפי שנדרש בחוק, אלא שמועצה אזורית גולן לא נעתרה לבקשה. למרות המחלוקת, מנהל מקרקעי ישראל הציע, לקראת החג, להעניק מועצה אזורית גולן הרשאה זמנית מגשרת עד לחידוש ההרשאה, אך במועצה סירבו ודרשו לקבל הרשאה מלאה לשבע שנים בלי התניות. מנהל מקרקעי ישראל לא האריך את ההרשאות בינתיים, אבל יש כוונה לסיים את המשבר לאחר החג".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "מדובר בסכסוך בין המנהל לרשות המקומית. על פי חוק, האחריות על אחזקת החופים מוטלת על הרשות המקומית ועליה בלבד. עם זאת, הוועדה שהוקמה להערכה מחודשת של נושא החופים הציבוריים והפרטיים, תתכנס מיד לאחר פסח לדון בנושא". גורמים במשרד הפנים אומרים כי טענות המועצה על היעדר משאבים לתחזוקת החופים הפתוחים לציבור היא תמוהה, לאור העובדה כי חופיה מושכרים בתשלום לזכיינים פרטיים. 

 

מפלגת "הירוקים" יצאה בקריאה לשר הבינוי והשיכון, מאיר שטרית, הממונה על מנהל מקרקעי ישראל, ולראשי המועצות האזוריות לפתור את הסכסוך. "לא ייתכן שסכסוך בירוקרטי מיותר בין מספר רשויות ימנע מאזרחים המשלמים מיסים נכבדים למדינה לנפוש בכנרת. על המדינה לדאוג שאזרחי המדינה יוכלו ליהנות ולבלות בחופי הכינרת, שהם משאב טבע ציבורי".

 

בינתיים, עד שמשרדי הממשלה יכינו את האישורים ויחפשו תקציבים על מנת לסייע למועצה, יישארו חופיו המזרחיים של האגם סגורים בפני עם ישראל במהלך חול המועד ובחג השני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
חוף סגור בכנרת, היום
צילום: חגי אהרון
צילום: אפי שריר
חוף צאלון בימים יפים יותר
צילום: אפי שריר
מומלצים