שתף קטע נבחר

מדריך: כך תבחרו נגן מוזיקה ווידאו

הנגנים החדשים הם קטנים יותר ומציעים נפח אחסון גדול ושעות סוללה ארוכות יותר. האם לבחור זיכרון פלאש או דיסק קשיח ולהעדיף נגן עם יכולות הצגה של וידאו ותמונות. המדריך השלם לרוכש

הדגש בנגני המוזיקה והווידאו החדשים הוא על מיזעור. המכשירים קטנים יותר, ומציעים נפח אחסון גדול ושעות סוללה ארוכות יותר. הצגים צבעוניים ויפים. חלק מהצרכנים כבר רכשו נגן שני או שלישי, ולמודי ניסיון עבר, הם יודעים מהן התכונות החשובות ועל מה אסור לוותר.

 

דרך טובה לבצע רכישה מושכלת של נגן מדיה נייד (או כל מוצר אחר) היא לבנות לעצכם מערכת דרישות בסיסית ומתקדמות, אשר בעזרתה תוכלו לקבוע מהו הנגן המועדף עליכם. בכתבה זו נסקור את התכונות החשובות עבור נגנים, ונביא דוגמאות לנגנים שאהבנו, כולל כאלה המוזכרים תדיר בפורום שלנו.

 

איכות הצליל

אולי התכונה החשובה ביותר. איכות צליל אינה ניתנת לכימות באופן פשוט, מה גם שצליל איכותי באוזני אחד ייחשב גרוע באוזני אחר.

 

כמו כן, קיימים הרבה מאוד גורמים אשר משפיעים על איכות הצליל, בהם אוזניות הנגן. אוזניות איכותיות ישפרו צליל של כל נגן, אפילו אם תשתמשו בהן עם נגנים שונים, או אף עם נגנים גנריים. איכות הצליל מושפעת גם

 מרכיבים הקיימים בגוף הנגן שלכם, כגון שקע האוזניות, ומגעים חשמליים, עוצמת השקע ופילטרים שונים של הנגן. גם יכולות עיבוד המעבד חשובה, וישנם מעבדים שיפענחו קבצים באיכות צליל גבוהה יותר.

 

כיוון שנושא זה מאוד מורכב, מומלץ כי פשוט תשפטו בעצמכם לפני ביצוע הרכישה, על ידי האזנה לנגן עם האוזניות המקוריות שלו, עם קבצי מוזיקה שאתם הורדתם ולהם אתם מאזינים דרך קבע.

 

נפח אחסון

כמות השירים שתוכלו לשים על הנגן שלכם תלויה כמובן בגודלו. יותר מקום – יותר שירים. כיום לא תמצאו נגנים עם 512MB. בזכות ירידת עלויות הייצור של כונני הפלאש תוכלו למצוא נגנים של 2GB במחירים זולים. עבור אימון ריצה בפארק, נגן בנפח כזה יספק מעל ומעבר. נפח שיר ממוצע הוא בערך 5MB, על כן, נגן כזה יכיל עד בערך 400 שירים – לא מעט עבור אימון של שעתיים (בהנחה שאתם לא מזייפים).

 

אנשים רבים משתמשים בנגן שלהם לצורך אחסון קובצי נתונים (דיסק און קי). לכן, מומלץ לבחור נגן עם זיכרון מעט יותר גדול. נגנים מומלצים כגון נגני iAudio או iRiver מתחברים לכל מחשב הפועל עם Windows

ללא צורך צורך בתוכנה מיוחדת לצורך העברת הקבצים (כמו ב-iPod).

 

אם מדובר בנגן התומך גם בווידאו, חשוב לזכור שסרטים מגיעים היום בנפחים של 1.4GB ויותר. לכן, אם השימוש העיקרי של הנגן שלכם הוא לניגון או הקלטת סרטים, יתאימו לכם נגנים בנפחים גדולים מבוססי כונן קשיח. ה-iAudio A2 מגיע בנפחים של 30GB, ה-iPod Video משווק בנפחים של 80GB ואילו ה-Archos 504 תומך בנפח מרבי של 160GB.

 

תמיכה בקצבי מוזיקה שונים

כל נגן MP3 יודע לנגן קובצי מוזיקה בפורמט MP3, כמובן, אך גם בתוך הקטגוריה של סוג קובץ זה קיימות רזולוציות דגימה ותדרים שונים. נגן בסיסי ישמיע קובצי MP3 ברזולוציות הנעות בין 8kbps ל-320, בתדר של 44,000 קילוהרץ. לרוב תהיה תמיכה ברזולוציית דגימה משתנה (Variable Bit Rate), ובתדרים נמוכים יותר.

 

מרבית הנגנים יכולים לנגן שירים בפורמט WMA של מיקרוסופט, נגני iPod מסוגלים להשמיע שירים בפורמט aac. נגני iRiver יכולים להשמיע פורמט אשר אינו מאבד איכות בשם FLAC. נגני סוני יודעים להשמיע פורמט

 ייחודי של החברה – atrac, אשר שומר על זכויות יוצרים ומונע העתקתם ממחשב אחד לשני.

 

כדאי לבדוק איזה קבצים יש לכם על המחשב כדי שלא תצטרכו לבצע המרות התאמה לנגן החדש. כל המרבה הרי זה משובח, כמובן.

 

סוללה וטעינה – זמן נגינה רצוף

נגן גדול בעל דיסק קשיח פנימי וצג LCD גדול דורש הרבה כוח סוללה כדי להפעילו בשל החלקים הנעים בדיסק. סרטים דורשים הרבה יותר כוח מיחשוב ועיבוד על פני מוזיקה או תמונה מוצגת. חשוב לדעת מה משך השימוש שתרצו לעשות בנגן בין טעינה לטעינה. נגן טוב ינגן מוזיקה במשך לפחות 15 שעות ללא צורך להחליף או להטעין את הסוללה שלו. נגן סרטים טוב ייתן 5 שעות צפייה מבלי שיגמר לו המיץ. לדוגמה, נגני A2 של iAudio.

 

אם אתם מתכוונים להיות מרוחקים ממקור חשמל משך הרבה זמן, כדאי לכם לחפש נגן

העובד על סוללות חד פעמיות או נטענות מסוג AAA או AA. כך תוכלו לקחת מספר סוללות חלופיות. נגני G3 של iAudio מספקים זמן נגינה ארוך במיוחד- 40 שעות לסוללת AA בודדת! גם דגמי ה-sansa של חברת SanDisk הפופולריים נותנים זמן נגינה ארוך של 20 שעות.

 

לכל השוקלים לרכוש iPod – קחו בחשבון שאין אפשרות לפרק את הסוללה מבלי לפתוח את הקרביים של המכשיר, וקרוב לוודאי שתזדקקו לעזרת טכנאי. מרבית הנגנים בעלי הסוללה הפנימית נטענים רק דרך כבל ה-USB, דבר משמעותי בזמן טיולים - אם לא תהיו ליד מחשב, לא תוכלו לטעון את המכשיר, אלא אם תשיגו מתאם מיוחד.

 

שימוש עיקרי בנגן

אולי הנגן שנראה לכם הכי יפה הוא מגניב, אך אם עיצובו הפיזי לא יתאים לסגנון השימוש שתרצו לעשות בו, זה עלול להתברר כבעייתי. נגן גדול עתיר תכונות ובעל צג LCD צבעוני דורש לא מעט כוח, ולכן מצויד בסוללה גדולה וכבדה. לרוב גם נגנים בנפחים גדולים מכילים כונן קשיח.

 

נגן גדול וכבד לא יתאים למי שמעוניין להשתמש בו לאימון ריצה. בשל מבנהו של הכונן המכיל חלקים נעים, הנגן רגיש יותר. במקרה של נפילה, הדבר עלול לגרום להשבתה של המכשיר. לצורך ריצה, מומלץ נגן מבוסס זיכרון

פלאש אשר נחשב מאוד אמין. נגנים אלה לרוב גם קטנים פיזית, ולכן ניתן לענוד אותם ברצועת נשיאה על היד או לתלות על הצוואר. ניתן למצוא דגמים של 2Gb ואף יותר מבוססי זיכרון הבזק (flash) במחירים זולים.

 

ככלל, תהליך הייצור של זיכרון פלאש מוזל משנה לשנה, מגמה זו דוחפת לשוק יותר נגנים מבוססי התקן זה על פני נגני דיסק קשיח או מיקרו-דרייב. אם כבר בזיכרון flash עסקינן, נגן כגון זה של SanDisk – דגם sansa יכול להכיל כרטיסי זיכרון מתחלפים מסוג microSD. כך גם iAudio D2 (המבוסס על SD).

 

תמיכה ב- ID Tags ורשימות השמעה

שירי MP3 נשמרים עם תגית מזהה, בה רשומים שם השיר, שם האמן, ושם האלבום. כאשר טוענים את הנגן בהרבה שירים, מיון השירים לפי שם האמן או האלבום הופך להכרחי. נגנים טובים יאפשרו לדפדף בין השירים גם לפי תאריך האלבום, הז'אנר או התיקייה הפיזית בה השירים נמצאים. ניתן גם ליצור קבצי רשימות השמעה, אשר בה תגדירו את סדר השירים המושמעים בנגן.

 

נגנים חדשים רבים מאפשרים לדפדף גם פיזית במבנה התיקיות של הנגן. כך תוכלו לסדר בעצמכם שירים במבנה תיקיות שאתם מעדיפים, בקלות. לא מעט נגנים יכולים להציג את מילות השיר, במידה והמידע זמין בתוך התגית הזו.

 

נגני iAudio עושים זאת היטב, כך שאם ברצונכם לשיר עם המוזיקה שלכם, זו תהיה בחירה מוצלחת. מרבית הנגנים מציגים היום את תמונת האלבום, ללא צורך ב"בהדבקת" בתמונה לקובץ.

 

רדיו

הרבה נגנים מופצים עם רדיו פנימי, אולם, אליה וקוץ בה - המכשירים הקטנים הם בעלי קליטה לא מוצלחת עם הרבה רעשי רקע, ורובם מסתמכים על החוט של האוזניות כאנטנה. דבר זה יכול להיות מאוד מתסכל, ובמיוחד באיזורים משרדיים – שם יש הרבה קרינה אלקטרו-מגניטית – הקליטה אף בלתי אפשרית.

 

כדאי לברר בפורומים או אצל חברים איכות הקליטה של הנגן שלכם. בבדיקות לנגני SanDisk והנגנים של Creative הקליטה היתה מצוינת. 

  

הקלטה וטייפ מנהלים

לא מעט מכשירים יכולים להקליט ממיקרופון פנימי או חיצוני. הדבר שימושי במיוחד לסטודנטים בהרצאות. ביצוע הקלטה ממקור שמע באיכות נמוכה (כגון הרצאה באוניברסיטה) צריכה להתבצע במונו, בקידוד MP3 ברזולוציה נמוכה, או בפורמטים אחרים באיכות שמע נמוכה כגון WAV בתדרים נמוכים. הקלטה באיכויות נמוכות תחסוך מקום יקר על הנגן שלכם.

 

יש גם נגנים שמסוגלים להקליט ישירות מהרדיו הפנימי, או ישירות משקע Line In המאפשר להקליט ממקור שמע חיצוני בקידוד ישיר ל-MP3. יש אף כאלו שיזהו הפסקות שקט בין שיר לשיר ויחלקו את ההקלטה לקבצים שונים, כדוגמת נגני iAudio.

 

נגני Safa הם למעשה טייפ מנהלים לכל דבר: יש להם אופציה לקודד ישירות ב-MP3 ממיקרופון פנימי או חיצוני, ניתן לשמוע את ההקלטה במהירות גבוהה כמו בטייפ מנהלים אנלוגי, קדימה או אחורה, ואפשרויות העריכה בנגן נוחות לשימוש.

 

צג, סרטים ותמונות

מכשירים מהשנה האחרונה יגיעו עם צג צבעוני. חסל סדר הצגים המונוכרומים. כמעט כל הנגנים שמגיעים עם צג LCD צבעוני יכולים לאחסן ולהציג תמונות, חלקם יציגו קבצי טקסט או PDF. תכונות לא שימושיות במיוחד. נגנים המיועדים להציג סרטים, יגיעו עם צג גדול בפורמט רחב.

 

אם שימושכם העיקרי יהיה לצפות בסרטים על המכשיר הנייד, חשוב לבדוק איכות וחדות המסך. תמונה כהה או בעלת זווית צפייה צרה תהיה לא נוחה לצפייה. לא פחות חשוב עניין הזנת הסרטים לנגן פנימה. מרבית הנגנים דורשים המרת הסרט לפורמט שהנגן יודע לקרוא, פעולה שעשויה לארוך בין 40 דקות לשעה תמימה ואף יותר.

 

חשוב לזכור שצג גדול זולל משאבי סוללה. נגנים חדשים מגיעים אפילו עם צג מגע – דוגמאות לכך הן archos 604-wifi וה- iAudio D2. מה שעשוי להראות אולי כגימיק, מסתבר כמאוד שימושי, כאשר לפתע ברפרוף אצבע אתם שולטים בתפריטי הנגן, הרבה יותר נחמד מעבודה עם כפתורים.

 

תמיכה בעברית

הרבה ישראלים אוהבים לשמוע מוזיקה בעברית. אז למה הם צריכים לקרוא את שמות השירים בשפה אחרת? תמיכה בעברית חשובה להרבה משתמשים. תמיכה רשמית בעברית ניתן למצוא באתר היצרן, ונעשית לרוב על

 ידי שדרוג חומרת הנגן.

 

אם המוכר אומר לכם שקובצי העברית מסופקים יחד עם המכשיר על גבי דיסק, ולא על ידי אתר היצרן, הדבר צריך להדליק אצלכם נורת אזהרה, כיוון שהעדכון יהיה כנראה לא רשמי.

 

נגני iPod תומכים בעברית, אולם אם לא רכשתם את המכשיר בארץ תאלצו לרכוש את התמיכה הזו בעלות נפרדת. נגני SanDisk הוציאה ממש לאחרונה תמיכה בעברית לדגמי ה-sansa הפופולריים בארץ. הרבה נגנים מגיעים לארץ כבר אחרי שלמדו לדבר עברית – archos או iAudio. יוצאים מן הכלל הם נגני creative אשר אינם מסוגלים להציג עברית.

 

מחיר

קביעת מסגרת התקציב העומד לרשותכם היא אולי הקטגוריה החשובה ביותר. כלל אצבע

הוא שככל שהמוצר ממותג יותר, ובעל יותר נפח אחסון, כך הוא יקר יותר. נגני סרטים יקרים עם צג LCD גדול יקרים יותר על פני נגני מוזיקה עם צג קטן.

 

המחירים בארץ יקרים יותר על פני המחירים בחו"ל אבל גם יבוא אישי יעלה לא מעט. זו הזדמנות טובה לנצל את הדודים מאמריקה או את החברים שקופצים לחו"ל.

 

תוכנה נלוות מחברים ומתאמים

כמעט כל נגן מגיע עם מספר תוכנות שמאפשרות לנהל ספריית מדיה על גבי המחשב האישי שלכם. התוכנה מאפשרת לסנכרן את הנגן מול המחשב, ולהמיר סרטים או שירים לפורמט שהנגן שלכם יכיר.

 

לנגני iAudio קיימת תוכנה מצוינת הניתנת להורדה חינם לחלוטין בגירסתה הבסיסית, מהאתר של היצרן, הנקראת JetAudio. לעומת זאת, משתמשי iPod מוכרחים להשתמש ב-iTunes – הנגן לא יוכל להסתנכרן בצורה אחרת עם המחשב. קיימות תוכנות חלופיות, אולם גם הן עולות כסף. הנגנים של חברת sony לעומת זאת מגיעים עם תוכנה בשם sonic stage שאומנם השתפרה פלאים במשך הזמן, אבל עדיין מאוד מסורבלת.

 

כיוון שכמעט כל הנגנים מתחברים למחשב בחיבור USB מחשבים עם מערכות הפעלה ישנות דוגמת windows 98 יזדקקו לדרייבר מתאם. ישנם נגנים בעלי חיבור firewire – בה מהירות העברת הקבצים גבוהה. חיבור זה יכול להיות תחליף לחיבור USB.

 

הכותב הוא מנהל פורום מוזיקה דיגיטלית בקהילות ynet ‏. אם יש לכם שאלות נוספות או אתם מעוניינים במידע נוסף - היכנסו לפורום . 

 

לכל סקירות הנגנים ב-ynet. לכל מדריכי הקנייה של ערוץ המחשבים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים