שתף קטע נבחר

בריטניה: אחרי 13 יום בשבי, החיילים שבו לארצם

סוף טוב הכל טוב: 15 החיילים הבריטים, שנעצרו על ידי איראן במימי המפרץ הפרסי לפני 13 יום, נחתו אחר הצהריים בלונדון. החיילים שבו הביתה במטוס של חברת בריטיש איירוויס, ועליו חגגו לראשונה את חירותם בשמפנייה ובצהלות שמחה. אחרי הנחיתה, הוטסו לבסיס צבאי שם ייחקרו ויתאחדו עם קרוביהם. בלייר לאחר הנחיתה: לא היתה כל עסקה; יועצו של חמינאי: בריטניה הגישה מכתב התנצלות

בריטניה נושמת לרווחה: 15 החיילים הבריטים לשבועיים בידי איראן, נחתו הצהריים (ה') בשדה התעופה היתרו בלונדון. בכך, הסתיים המשבר המדיני בן השבועיים שהחריף עוד יותר את המתיחות בין טהרן לבין המערב. לאחר נחיתתם, הועלו החיילים על שני מסוקים צבאיים, שהטיסו אותם לבסיס צבאי בעיר דבון, שם יעברו חקירה ויתאחדו עם בני משפחותיהם.

  

החיילים המריאו ללונדון סמוך לשעה 8:30 בבוקר בטיסת בריטיש איירוויס מספר 6634, שיצאה משדה התעופה הבינלאומי מהרבאד שבטהרן. החיילים נסעו במחלקת עסקים, וכתב שהתלווה למטוס דיווח כי הם הרימו כוסות שמפניה בצהלות שמחה וחגגו את חירותם. דובר חיל המארינס המלכותי, קולונל אנדי פרייס, מסר כי על סיפון המטוס החליפו החיילים למדי צבא.

 

סוכנות הידיעות אירנ"א דיווחה כי לפני עלייתם למטוס, נערך לכבודם טקס בשדה התעופה בהשתתפות סגן שר החוץ האיראני ושגריר בריטניה בטהרן. בטרם עלו החיילים על המטוס, קיבלו חבילות שי מהרשויות באיראן - הכוללות ספרים, אגרטלים, אגוזי פיסטוק וממתקים פרסיים. סוכנות הידיעות דיווחה עוד, כי במהלך 13 הימים שבהם היו עצורים באיראן, למדו החיילים הבריטים ביטויים ספורים בפרסית, ולפני שהמריאו למולדתם, הודו להנהגה האיראנית על ההחלטה לשחררם.

 

המכתב הבריטי - התנצלות?

בשעה שמטוסם של החיילים נחת בהיתרו, אמר ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, כי איראן מעודדת גורמים קיצונים בעיראק, וכי על הקהיליה הבינלאומית לעמוד איתנה בהתנהלות מול טהרן. בלייר ציין כי המשבר האחרון עורר בבריטניה תהיות בנוגע לקשר עם הרפובליקה האיסלאמית. לדבריו, הדלת פתוחה לשינוי יחסה של הקהיליה הבינלאומית כלפי איראן - אם זו חפצה בכך, כמובן.


החיילים, לאחר הנחיתה בשדה התעופה היתרו (צילום: רויטרס)

 

"בשבועות האחרונים ניהלנו מגעים דיפלומטים עם טהרן - אך גם הפעלנו עליה לחץ בינלאומי. איני סבור ששחרורם של 15 החיילים היה מסתייע בלי שילוב בין שני האלמנטים הללו", אמר בלייר, והבהיר כי חזרתם של החיילים התאפשרה "בלא כל עסקה, בלא כל סחר-מכר, בלא כל הסכם מכל סוג שהוא".

 

עם זאת, בינתיים בטהרן, אמר עלי-אכבר ולאייתי, יועצו של מנהיגה הרוחני של איראן עלי חמינאי ושר החוץ לשעבר, כי ארצו השיגה "את מטרותיה" במשבר החיילים - וכי לונדון הגישה התנצלות על הפרשה. "התנאי של איראן לשחרור החיילים היה שבריטניה תודה באשמה ותגיש התנצלות. יום קודם לשחרור, ראש ממשלת בריטניה שלח אלינו מכתב התנצלות", אמר ולאייתי.

 

הפתעה במסיבת העיתונאים

את ההודעה על שחרורם של החיילים מסר נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, בסופה של מסיבת עיתונאים ארוכה שהועברה בשידור ישיר בעולם כולו. לאחר נאום מפורט שסקר את ההיסטוריה בת זמננו במזרח התיכון ובעולם כולו, הודיע אחמדי-נג'אד כי הוא "סולח" לחיילים על הפלישה לשטח ארצו, וציין כי למרות שבסמכותו לשפוט אותם, הוא ישחרר אותם "כמתנה לעם הבריטי", לרגל חג הפסחא ויום הולדתו של הנביא מוחמד. שעה קלה מאוחר יותר הופיעו החיילים החטופים לפניו בזה אחר זה, ולעיני המצלמות הודו לו על סלחנותו, על היחס החם שקיבלו בשבי האיראני ועל הסכמתו לשחררם.

 

במסיבת העיתונאים נשאל נשיא איראן האם ממשלת בריטניה הבטיחה לו דבר-מה בתמורה לשחרור החיילים. הוא השיב בשלילה ואמר שלונדון רק שלחה את המכתב. גורמים במשרד החוץ הבריטי הדגישו כי בריטניה לא נסוגה מהעמדה שבה החזיקה לכל אורך המשבר - לפיה החיילים היו במים טריטוריאלים של עיראק ולא חדרו לשטח איראן. "היה דיאלוג אבל לא בוצעה שום עסקה", אמרו.

 

"לכל אורך הדרך, נקטנו גישה מתונה, נחושה אך שלווה, בלי משא ומתן, אך גם ללא עימות", אמר בלייר אתמול. "לעם האיראני אני רוצה להגיד - אין לנו טינה כלפיכם. אנחנו מכבדים את איראן כאומה עם היסטוריה גדולה, ואנו מקווים שאי ההבנות שיש לנו עם ממשלתכם יפתרו בדרכים דיפלומטיות", הוסיף.

 

בהכנת הידיעה השתתף דודי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיי טרני עם שובה לבריטניה
צילום: איי אף פי
החיילים בהיתרו. עלו על מסוקים
צילום: רויטרס
מומלצים