שתף קטע נבחר

מחאת המילואימניקים: די לקיפוח בתגמולים

חיילי מילואים טוענים כי נוצר מצב אבסורדי בו הם מפסידים כסף כשהם משרתים במילואים. מכיוון שבחישוב תשלומי המילואים מחלקים את שכר החייל ל-30 יום ולא ל-22 מפסיד המילואימניק, שעוזב את משפחתו ועבודתו ותורם למדינה, עשרות שקלים ולפעמים גם מאות שקלים מדי יום כשהוא משרת במדים

מחאה מקורית של חיילי מילואים על התגמול הכספי הנמוך שהם מקבלים מצה"ל: קבוצת חיילי מילואים המשרתים בפלוגת חי"ר הדפיסו חולצות לקראת השירות הבא שלהם, שעליהן נכתב "עושקים את חיילי המילואים". אחד מיוזמי פעולת המחאה, צבי רביב, אמר ל-ynet: "לא יתכן שנתנתק מכל חיינו האזרחיים, נבצע כל משימה שמטילים עלינו ונקבל פחות משכר מינימום".

 

במערכת הביטחון מדברים על חשיבות מערך המילואים, הרמטכ"ל מחלק מחמאות ומבטיח לפעול לחיזוקו והפוליטיקאים מבטיחים שחוק המילואים החדש יכלול תגמולים נאים למשרתים במדי הזית - אך המצב בפועל שונה לחלוטין. מתברר כי החוק שמגדיר כמה כסף יקבלו חיילי המילואים בעבור שירותם עדיין יוצר קיפוח קשה, עבור רוב המילואימניקים.


באים למילואים ומפסידים כסף. מחאת חיילי המילואים

 

באתר האינטרנט של הביטוח הלאומי מפורטים התשלומים עבור ימי המילואים. מהנתונים עולה שהסכום המינימלי ליום שירות בצה"ל של חייל מילואים הוא 119.51 שקלים - כלומר פחות מ-15 שקלים לשעת עבודה. לעומת זאת, שכר המינימום לשעה הוא 19.95 שקלים לשעת עבודה, שכר המינימום ליום עבודה מלא הוא 171.24 שקלים. מכאן עולה שחיילי מילואים שלא עובדים או סטודנטים מקבלים פחות כסף משכר המינימום הקבוע בחוק.

  

אבל לא רק המובטלים והסטודנטים שאינם עובדים נתקלים בבעיה בתשלומי המילואים. רביב למשל, קיבל עבור 15 ימי מילואים שעשה 1,785 שקלים, זאת לעומת 2,175 שקלים אותם היה מקבל אילו עבד באותם ימים - הפסד של 390 שקלים. "נוצר מצב אבסורדי בו אני מפסיד כסף בגלל שאני משרת במילואים", קובל רביב.

 

"מאז שהשתחררתי מהשירות הסדיר, אני מנסה לפעול בתחום", מתאר רביב את מאבקו, "אני כותב לצבא, לבעלי תפקידים, אנשי צבא, פוליטיקאים, כולם מסכימים איתי שיש כאן בעיה, אבל טוענים שהדבר מצריך חקיקה חדשה". הבעיה פשוטה: התגמול שמקבל חייל מילואים ליום בנוי באופן של סכום שלוש המשכורות האחרונות שלו לחלק ל-90 יום".

 

לדבריו, בביטוח הלאומי הסבירו לו ולחבריו שהם מודעים לעניין, אבל לא הם אלו שמקבלים החלטה בנושא. גם פניות לקצין מילואים ראשי ולגורמים נוספים לא שינו את העניין. "הבעיה טמונה בכך שהצבא מחשב את התשלום היומי לפי בסיס של 30 ימי עבודה, אבל בפועל כולנו עובדים בשוק האזרחי 22 ימים", הוא אומר, "אני מצפה שלפחות חיילי מילואים קרביים יקבלו כסף כמו חיילים המשרתים בקבע". הרעיון של החולצות הוא חלק מקמפיין שמעלים רביב וחבריו. "אנחנו נמשיך להיאבק ונפנה לכל מי שניתן כדי שהקיפוח ההיסטורי הזה ישתנה".

 

בפורום החפ"שים של ynet מכירים היטב את הבעיה. בהצעת החוק של ארגוני המילואים ושל שדולת המילואים בכנסת יש התייחסות לנושא, לפיו התגמול המינימלי צריך להיות בעבור 22 ימים בחודש ועל פי השכר הממוצע במשק ולא על-פי שכר המינימום. "עושק המילואימניקים על-ידי צה"ל ומשרד הביטחון הוא עניין ערכי, כך למדנו לאורך השנים במאבק לשינוי השיטה הנצלנית הנהוגה כבר שנים. בחוק המילואים של ארגוני המילואים הצענו לשנות את החישוב כך שמי שמשרת במילואים יקבל פיצוי על כל יום שהוא משרת ולפחות לפי השכר הממוצע במשק.

 

זה מה שמגיע למי שמוכן לסכן את נפשו ומשפחתו למען המדינה. משרד הביטחון מציע תיקון קוסמטי שאינו מפצה באופן מלא את המשרת וזאת רק בשנת 2010, אולי. היו ציפיות ששר ביטחון 'חברתי', אשר נושא שכר המינימום כה קרוב לליבו, יבין זאת אך כמו קודמיו, גם בנושא הזה הוא לא מוכן להסיר את המכסים מעיניו. נותר רק לסכם, בפרפרזה על ג'ון לנון, ש'המילואימניק הוא הכושי של המדינה'", נמסר מפורום החפ"שים.

 

בבעיה דומה נתקלים השכירים בעלי המשכורות הגבוהות. סכום התשלום המקסימלי ליום מילואים עומד על 1,192 שקלים. אדם המרוויח יותר מסכום זה ליום עבודה עשוי להפסיד מאות שקלים ביום מילואים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת המילואימניקים
התייצבות מילואימניקים למלחמת לבנון השנייה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים