שתף קטע נבחר

גם הבוקר: שביתה בתיכונים ובאוניברסיטאות

מאות אלפי תלמידי תיכון וסטודנטים לא יגיעו גם היום לבתי הספר והאוניברסיטאות. ארגון המורים משבית את הלימודים בשל הסחבת על תנאי שכרם, ואילו הסטודנטים דורשים לבטל את ועדת שוחט בנושא שכר הלימוד. פתרון לשביתה לא נראה באופק

השביתה בבתי הספר התיכוניים ובמוסדות להשכלה גבוהה ממשיכה יום נוסף. ארגון המורים העל-יסודיים ישבית את הלימודים גם הבוקר (יום ה') ו-650 אלף תלמידי כיתות ז'-י"ב ימשיכו את חופשת הפסח הארוכה. עם זאת מיום שישי יתחדשו הלימודים עד שני, לקראת טקסי יום הזכרון לשואה ולגבורה. במקביל, הודיעו נציגי ארגוני הסטודנטים כי השביתה במוסדות להשכלה גבוהה תימשך.

 

הסיבה להשבתת הלימודים בבתי הספר התיכוניים היא טענות של ארגון המורים על "סחבת" מתמשכת במשא ומתן על תנאי שכרם והעסקתם, כמו גם נושא שחיקת השכר המורים במשך השנים ודרישה לתגמולים נוספים עבור עבודה עם תלמידים לקויי למידה.

 

בינתיים שיגרו משרדי החינוך והאוצר איום למורים השובתים. נציגי המשרדים הודיעו כי בכוונתם להתחיל לנהל משא ומתן על רפורמה מוסכמת במערכת החינוך, ללא השתתפות נציגי ארגון המורים העל-יסודיים. בהודעה משותפת שפורסמה נכתב: "לצערנו, התנהלות ארגון המורים העל יסודיים מונעת מסיבות זרות שאינן רלוונטיות לנושא, ופוגעות בסיכויי חבריו ליהנות מההטבות והשינויים שיהיו נחלת חברי הסתדרות המורים".

 

בתגובה להודעה אמר יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז: "יותר מחודשיים שמשרד האוצר עושה מאמצים ליצור מצב של הפרד ומשול בין ארגוני המורים. לא רק כדי לשלם למורים כמה שפחות כסף, אלא גם כדי לתת לשאר האיגודים המקצועיים ההסתדרותיים שצריכים לשבת בשקט ולקבל מה שהחליט יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, כפי שמציעים גם למורים".

 

מלבד הפגיעה בשגרת הלימודים, עלולה השביתה להשפיע באופן משמעותי על תלמידי התיכונים - כיתות ט'-י"ב - הנערכים לבחינות הבגרות הקרובות. המורים מאיימים במסגרת מאבקם שלא להגיש או לבדוק את בחינות וציוני המתכונת (בחינות המגן לקראת הבגרות), ולשבש עד כמה שיוכלו את קיומן התקין של בחינות הבגרות עצמן. בחינות המתכונת - המהוות כמחצית ממשקל ציוני הבגרות - היו אמורות להתחיל עם תום חופשת הפסח.

 

הסטודנטים לא יגיעו ללימודים 

250 אלף סטודנטים ימשיכו אף הם את חופשת הפסח, בעקבות השביתה שעליה הכריזו ראשי נציגי הסטודנטים, במאבקם נגד ועדת שוחט לבחינת ההשכלה הגבוהה. הסטודנטים מוחים נגד הכוונה לייקר את שכר הלימוד. הם דורשים בין היתר לפרק את ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה ולחזור למתווה מסקנות וינוגרד, שהמליצה להפחית את שכר הלימוד ב-50%.

 

אך בעוד שמחאת המורים שקטה, הסטודנטים החליטו לעשות מעשה ולצאת בהפגנות ובפעולות מחאה. כ-250 סטודנטים הפגינו אתמול מול בנייני האוניברסיטה הפתוחה בתל-אביב נגד פעילות ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה. הם פרצו פנימה, אך אז גילו כי הוועדה שינתה את מקום מושבה. בהמשך חסמו את צומת נמיר בתל-אביב.

 

נציגי הסטודנטים דורשים להיפגש עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט. יו"ר התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין, אמר: "עד שראש הממשלה אהוד אולמרט לא ייפגש עם הסטודנטים, אנו נבעיר את כל המדינה, נחסום כבישים, נפגין ברחבי הארץ ונשבות עד להודעה חדשה". יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, איתי ברדה, אמר בהפגנה: "אולמרט, יש לנו רק בקשה קטנה - תתפטר. אולמרט, תמשיך לפגוע במערכת החינוך ואנו נפגע בך פוליטית".

 

דובר ועדת שוחט, אלי שקד, מסר בתגובה למחאת הסטודנטים: "השביתה משוללת כל היגיון ציבורי ופוליטי. בפועל ניתנה לסטודנטים אפשרות להשפיע יותר מכול גורם אחר במערכת ההשכלה הגבוהה. לפני כחודש וחצי חתמו הסטודנטים לעיני התקשורת על הסכם שבו נקבע מפורשות שהרכב הוועדה העוסקת בשכר הלימוד ישתנה על פי דרישתם כך שיהיה להם ייצוג משפיע וזכות הצבעה וכי המסקנות הקשורות לגובה ולמבנה שכר הלימוד תהיינה סופיות ומחייבות ויגיעו ישירות לממשלה".

 

ויש גם סטודנטים שחושבים אחרת. קבוצת סטודנטים הנקראת "תנועת הסטודנטים למען השכלה", אינה מסכימה עם השביתה ופעיליה עוברים בקמפוסים השונים ומבקשים מעמיתהם לספסל הלימודים לשבור את שביתה ולהיכנס לכיתות. כמו כן, הפעילים מבקרים בכל מקום שבו מפגינים מנהיגי הסטודנטים, ומנסים לשכנע אותם לחדול ממעשיהם. הוועד קורא לסטודנטים "לגלות אחריות ולהמתין למסקנותיה הסופיות של ועדת שוחט", ומתחייב "לעשות הכל כדי שבישראל לא יימצא סטודנט שייאלץ לוותר על לימודיו בגלל חיסרון כיס".


פורסם לראשונה 11/04/2007 22:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חופשת הפסח מתארכת. אין לימודים גם מחר
צילום: לירון אלמוג
הפגנת סטודנטים בתל-אביב
צילום: עופר עמרם
תמיר. מו"מ עם הסתדרות המורים
צילום: ירון ברנר
מומלצים