שתף קטע נבחר

לראשונה במשטרה: יחידת מתנדבים למען בע"ח

השוטרים: מתנדבים אוהבי חיות שאינם יכולים לעמוד מנגד נוכח ההתעללות בהן; המקימים: משטרת ראשון-לציון, שנענתה לפניית עמותת "משמר בעלי-החיים" ויחד עימה השיקה יחידה חלוצית; השאיפה: לייסד משטרת חיות כחול-לבן. "אנו מקווים שהפרויקט ייצור סחף - ויחידות כאלה יפעלו בכל הארץ", אומרים היוזמים

ארבע שנים חלפו מאז דורון ברנר איבד את כלבתו וחתולו, החל לשוטט בפורומי בעלי-חיים ונתקל בדיווחים על התעללויות אכזריות בחיות מחמד. את הזעזוע מהדיווחים, לצד האבל על אובדן חיותיו האהובות, החליט ברנר (36), המשמש כמדריך בפנימייה לאנשים בעלי צרכים מיוחדים, להמיר בפעילות משמעותית - ומאז התרוצץ כאחוז תזזית ולו מטרה אחת בלבד: להקים משטרת חיות כחול-לבן.

 

"רציתי לפעול למען האוכלוסיה הכי חלשה בארץ, ולא להיות כמו רבים שמקטרים שהמצב לא טוב אך לא עושים דבר כדי לשנות אותו", הוא אומר. "הרגשתי שיש צורך בגוף מבצעי שיאכוף את החוקים בשילוב עם הרתעה וחינוך לאהבת בעלי-חיים, וכדי להפוך אותו למציאות הקמתי את עמותת "משמר בעלי-החיים". עם הזמן הצלחתי להגיע למספר רב של אנשים שהיו מוכנים להתגייס כמתנדבים  והפרויקט יצא לדרך".


"שמונה שעות - פעם בחודש". השקת היחידה (צילום: י.בלינקו, hnn.co.il)

 

 

"הגיע הזמן שגם בארץ תפעל יחידה כזו"

שנתיים וחצי נוספות חלפו, במהלכן ברנר אסף שותפים לדרך והקים את העמותה, עד שלפני כשנה וחצי פנה למשטרת ראשון-לציון בתיווכה של יו"ר עמותת "ראשון אוהבת חיות", בכדי להגשים את היוזמה. "התחנה נבחרה מאחר והיא ידועה כתחנה המוכנה לקחת על עצמה יוזמות חדשות, מה גם שיש לה אוריינטציה מובהקת של נתינת שירות לאזרח", הוא מסביר. לשמחתו, סגן התחנה דאז סנ"צ שמוליק רוזנטל (כיום קצין באגף החקירות של מרחב השפלה), התגלה כחובב מושבע של בעלי-חיים. "הפנייה הגיעה בעיתוי הנכון", רוזנטל משחזר. "בדיוק אימצתי כלב לברדור מבוגר והתוודעתי לצורך בפעילות נגד אנשים המתעללים ומתאכזרים לחיות. לאור העובדה שמשטרות בעלי-חיים פועלות בהצלחה בארצות המערב הנאור, חשבתי שהגיע הזמן שגם בארץ תפעל יחידה במתכונת דומה", הוא מכריז.

 

לדברי רוזנטל, אתגר של ממש כרוך בהקמת והגדרת תפקידה של יחידה חלוצית שכזו, הפועלת בחסות המשטרה. "ההקמה דרשה מהמעורבים בפרויקט, בהם הווטרינר העירוני, גורמים משטרתיים בתחנה ובמטה הארצי, נציגי המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות, יכולת להתמודד עם סוגיות מורכבות", הוא מבאר. "דנו רבות בכל מה שקשור לאופי הכשרת המתנדבים ולסמכויות משטרה הדרושות להם.

עסקנו גם בשאלות ביטוחיות, החל במקרים של פציעת מתנדבים במהלך מגע עם בעלי-החיים וכלה במימון האמצעים הלוגיסטיים לטיפול בחיות גדולות". 

 

לאחר שניתן האישור לצאת לדרך, החל תהליך מיון המועמדים. ברנר, שמונה למפקד היחידה, מציין בסיפוק כי מספר רב של אנשים המתינו לתחילת הקורס הראשון. "קיימנו ועדת קבלה במטרה לתהות על קנקנם של המתנדבים ולוודא שהם בעלי תודעה שירותית וזיקה לבעלי-חיים", מפרט רפ"ק אברהם מבורך, ראש משרד קהילה ומשמר אזרחי במשטרת ראשון-לציון. "חיפשנו, ואנחנו עדיין מחפשים, מתנדבים בגיל 21 ומעלה, בריאים, ללא עבר פלילי, המתחייבים להעניק משמרת בת שמונה שעות פעם בחודש ומחויבים להקפצות במקרים חריגים".

 

בתום תהליך המיון כ-40 מתנדבים נשלחו לקורס בן שלושה חודשים. בין היתר הם למדו על סמכויות המשטרה ואכיפת החוק, פיתחו את יכולות זיהוי ההתעללות בחיות, שיכללו את כישורי הגישור שלהם והתמחו במכמניו של חוק צער בעלי-חיים. עם תום תקופת ההכשרה הוענקו לבוגרים מדי משטרה ותעודת מתנדב - ולפני כמה שבועות היחידה החלה את תקופת ההרצה שלה. לפני מספר ימים, מדווחים היוזמים הנרגשים, נערך טקס ההשקה החגיגי בו נכח גם ראש עיריית ראשון-לציון. 


"למנוע את הפיכת החיה לקורבן". חילוץ חמורים וסוסים (ארכיון: עמית שאבי)

 

 

השאיפה: הקמת יחידות בכל הארץ

כיצד מתקיים שיתוף הפעולה? "המתנדב מצטרף לסיור המשטרתי, ובמידה והתקבל דיווח על אירוע הקשור לבעל-חיים במצוקה ראש המשמרת שולח אותו לשטח יחד עם שוטר מיומן ומקצועי", מסביר רוזנטל. "השוטר נותן מענה למתלונן, והמתנדב מספק את התמיכה לחיה וכן הסברה מתאימה". ברנר מוסיף כי "מקרים רבים של פגיעה בחיות מחמד קורים במהלך סכסוכי שכנים. אנו באים לטפל בנושא כשוטרים סמכותיים, אך מתוך רצון להסביר פנים לאזרח ולמנוע את הפיכת החיה לקורבן. לאחרונה", הוא ממשיך, "נתקלנו בבעלי כלבים שקשרו אותם ברצועה קצרה בחצר ופעמים רבות לא נתנו להם מזון באופן קבוע. ברוב המקרים מדובר בבורות או בחוסר אכפתיות של הבעלים. גילינו כי מרבית ממקרי ההזנחה נעשים על ידי אנשים נורמטיביים, אך עיקר ההתעללות הקשה מתבצעת על ידי אנשים מהשוליים".

 

- מה אתם עושים במקרים כאלה?

"בשלב הראשוני אנחנו מזהירים את החשוד, מסבירים לו כיצד לטפל כיאות בבעל-החיים ומבהירים לו שנעקוב אחרי יישום ההמלצות. אנשים מזהים את הסמכותיות

והדברים בהחלט לא נופלים על אוזניים ערלות. בסמכותנו להחרים בעלי-חיים במידה ואובחנה התעללות".

 

הפרויקט הראשוני מתקיים, לעת עתה, רק בראשון-לציון, אך היוזמים כולם שואפים להקים מערך מתנדבים ארצי שיעסוק בפעילות משטרתית למען בעלי-החיים. "העמותה תוכל להעניק שירות בכל מקום בו המשטרה תרצה להקים יחידה שכזו", מצהיר ברנר. "אנחנו נגייס מתנדבים, נכשיר אותם ונספק מערך תמיכה לאורך כל הדרך". רוזנטל, מצדו, משוכנע שהיוזמה תזכה להיענות רבה. "אני מקווה שהפרויקט ייצור סחף ויביא להגברת המודעות בקרב אזרחי המדינה ובקרב הפיקוד במשטרה, שיש צורך להקים יחידות כאלו בכל רחבי הארץ", הוא מסכם.

 

  • עמותת "משמר בעלי-החיים" מגייסת מתנדבים ליוזמה ומשפחות אומנות שיקלטו לביתן באופן זמני חיות מחמד שעברו התעללות. לפרטים נוספים התקשרו 077-2060500 או לחצו כאן

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הרתעה וחינוך". ארכיון
צילום: שאול גולן
"למען החלשים ביותר". ברנר
"זה העיתוי הנכון". רוזנטל
צילום: י. בלינקו , HNN.co.il
מומלצים