שתף קטע נבחר

בית הדין הכריע: אין לימודים, יש בגרויות

בית הדין הארצי לעבודה החליט כי ארגון המורים העל-יסודיים יוכל להמשיך בשביתות, אך אסר עליהם לשבש את כל הפעילויות לקראת בחינות הבגרות. יו"ר ארגון המורים: "בית הדין מונע מאבק חוקי ולגיטימי". מנכ"ל משרד החינוך: הבגרויות והמתכונות - כרגיל

הלימודים בבתי הספר העל-יסודיים יושבתו גם הבוקר. כך קבע אמש (יום ב') בית הדין הארצי לעבודה, בתום דיון ארוך בעתירה שהגיש משרד החינוך. אנשי המשרד וגם מרכז השלטון המקומי זעמו על השיבושים שנוקט ארגון המורים בקיום הבגרויות, וביקשו אתמול בצהריים מבית הדין צווי מניעה נגד המורים. אמש החליט בית הדין להוציא צו מניעה זמני, המורה לארגון המורים לקיים את הבגרויות כסדרן, וכך גם את הפעילויות האחרות להכנת התלמידים לבגרות.

 

בית הדין קבע כי על המורים להימנע "מנקיטת צעדים ארגוניים בכל הכרוך בקיומן הסדיר והתקין של בחינות הבגרות, בכל הכיתות, לרבות כל הפעילויות הקשורות להכנת התלמידים לבחינות הבגרות". בית הדין הוציא גם צו מניעה האוסר על ארגון המורים לנקוט בצעדים ארגוניים בכל הנוגע לעבודות ופעילויות עם תלמידים לקויי למידה. עם זאת, רשאים המורים להמשיך בהשבתות ובשיבושים אחרים. 

 

ויכוח פרשני על התיכונים

יו"ר ארגון המורים, רן ארז, לא היה מרוצה מההחלטה, והודיע כי בכל מה שאינו קשור לבגרויות תתקיים שביתה כוללת. "זוהי החלטה חמורה. בית הדין הארצי מונע מאבק חוקי ולגיטימי לצורך השגת המגיע לנו. מאידך, יש גם הישג בכך שהחלטת בית הדין אינה גורפת והיא מחייבת את משרד האוצר לנהל איתנו משא ומתן ענייני ואמיתי".

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, ניסה לפרש את החלטת בית הדין באופן מרחיב. לדבריו, התיכונים ייפתחו כיוון שהם מכינים תלמידים לבגרויות בשלב זה של השנה. אלא שארגון המורים הודיע על השבתה גם בתיכונים, למעט כל הקשור לבגרויות. בחלק מחטיבות הביניים, השייכות להסתדרות המורים, הלימודים מתקיימים כסדרם.

 

"ההחלטה היא חד משמעית וברורה. והיא אומרת שבכל מה שקשור לבגרויות, על כל ההיבטים של הדבר, לרבות בחינות המתכונת – הכל יתקיים כהלכתו", הוסיף אבואב. "המשמעות היא ש-300 אלף תלמידים יגשו לבחינות הבגרות. זה אומר שמחר בבוקר כל בתי הספר התיכוניים יפתחו. מאחר ובשלב הזה, מרבית התלמידים בכיתות הבוגרות עוסקים בהכנה לבגרות הרי שלארגון המורים לא נותר כמעט מה להשבית".

 

בהחלטת בית הדין לעבודה, כתב הרכב השופטים כי הפערים בין הצדדים אינם גדולים במידה שאינה ניתנת לגישור וקרא למשא ומתן. לעניין תוספת השכר שדורשים המורים, ציינו כי המדינה מוכנה לשקול הסכם בנושא, תוך ביצוע רפורמה במערכת החינוך. השופטים הקצו 30 יום לצדדים כדי "למצות את הנושאים שבמחלוקת או חלקם, או לפחות לצמצם עד כמה שניתן את הפער". עד ל-8 במאי אמורים הצדדים להגיש דיווח מפורט בכתב על התקדמות המשא והמתן. דיון נוסף יתקיים ב-15 במאי.

  

שיבוש ראשון: הבחינה באנגלית

כזכור, ארגון המורים הודיע שבכוונתו לחדש את ההשבתות לאחר יום הזיכרון לשואה ולגבורה, בטענה ל"סחבת" מתמשכת במשא ומתן על תנאי שכרם והעסקתם, כמו גם לגבי שחיקת השכר המורים במשך השנים ודרישה לתגמולים נוספים עבור עבודה עם תלמידים לקויי למידה. 

 

המורים שיבשו שלשום לראשונה את בחינות הבגרות בעל-פה בשפה האנגלית. מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר לקראת הדיון כי "ארגון המורים חצה את כל הקווים האדומים של ניהול מאבק ארגוני לגיטימי, בכך שמנע מהתלמידים לגשת לבחינות הבגרות בעל פה באנגלית. מדובר במהלך חסר תקדים וחמור, שפוגע קשות בתלמידי ישראל ובזכותם הבסיסית לזכאות לבגרות".

 

ארגון המורים טען בדיון באמצעות עורכי דינו, כי המדינה מסרבת לנהל משא ומתן עם הארגון, וכי עד כה עשתה במשך חודשים ארוכים להכשלת המשא והמתן. עורכות הדין סיגל פעיל ומיכל הברפלד ביקשו מבית הדין "לשקול את חירות השביתה ואת המאבק הארגוני המוצדק של המורים, אל מול כך שהמדינה, מזה חודשים, אינה מנהלת משא ומתן ענייני, ובוחרת להביא את הסכסוך לנקודת זמן שבה תוכל לטעון כי נגרמים נזקים חמורים, כביכול, המצדיקים מתן צו מניעה".


פורסם לראשונה 16/04/2007 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רן ארז ושמואל אבואב בדיון בבית הדין
צילום: אמנון מרנדה
צילום: שאול גולן
הבגרויות כרגיל. אילוסטרציה
צילום: שאול גולן
מומלצים