שתף קטע נבחר

להעיף את העייפות

עייפים? אין לכם כוח לכלום? הדיאטנית טובה קראוזה, ממומחיות התזונה שלנו ב"לאשה", ממליצה: נסו להוריד קצת מהמתוקים, ולא להגזים עם הקפאין

מי לא מכיר את התחושה? כמעט כולם סובלים מעייפות. אין כוח ואין חשק לכלום, לא לעבודה ולא לחיים הפרטיים. לפעמים עייפות נגרמת מבעיות בריאותיות שונות, לפעמים מתרופות שנוטלים, ממתחים שמצטברים או פשוט מחוסר בשעות שינה. גם תזונה לא נכונה יכולה להוביל לעייפות. הנה כמה שינויים קטנים שתוכלו לעשות בתזונה שלכם כדי להרגיש מלאים יותר באנרגיה (רק אל תשכחו להתייעץ עם הרופא כדי לשלול בעיות רפואיות או לטפל בבעיות קיימות‭:(‬

 

אל תוותרו על ארוחת הבוקר

 

למה?

 

ארוחת הבוקר מחדשת את אספקת המזון לאחר צום הלילה, ומונעת רעב ועייפות לפני הצהריים. במהלך הלילה אוזלים מאגרי הפחמימות, וארוחת הבוקר "מזרימה" לגוף אספקה מחודשת שלהן. פחמימות, אגב, הן ה"דלק" שעליו פועל המוח. מחקרים הוכיחו שארוחת בוקר משפרת את הערנות והריכוז, מונעת אכילה מוגזמת במשך כל היום, ולכן גם עוזרת לרזות וחשובה לשמירה על משקל תקין.

 

השילוב המנצח הוא ארוחה שכוללת פחמימות, חלבונים, מעט שומן וסיבים. למשל, כריך עם גבינה לבנה וירק, יוגורט עם פרי, או קערת דגנים (לא מהסוג הממותק מדי) עם חלב ופרי. אל תדלגו על ארוחת הבוקר. אם אינכם יכולים לאכול סמוך לשעת הקימה, אכלו אותה כעבור שעה או שעתיים, אבל אל תוותרו עליה. טיפ: הכינו את המצרכים לארוחת הבוקר ערב קודם, כדי שבמהלך שעות הבוקר הלחוצות לא תיאלצו לבזבז זמן יקר על הכנת כריך או שטיפת ירקות.

 

היפטרו מ"מזונות נוחות" מעובדים

 

למה?

 

קודם כל בואו נודה: אנחנו עצלנים. תמיד קל יותר לאכול משהו מוכן ולא לטרוח על הכנתו. הבעיה היא שעל העצלנות הזו אנחנו משלמים מחיר גבוה מדי. ככל שהמזונות רחוקים יותר מהצורה הטבעית שלהם ועברו יותר תהליכי עיבוד, כך יורד ערכם התזונתי. הקמח הלבן, שממנו עשויים הקרואסון של הבוקר, הלחמנייה והעוגיות, ומיץ הפירות מקופסה ששותים כדי להקל קצת על ייסורי המצפון, מכילים הרבה פחות ויטמינים, מינרלים, סיבים ופיטוכימיקלים ממאפים מקמח מלא ומפירות טריים. ככל שהתזונה שלנו מתבססת על יותר מזונות מעובדים לאורך זמן, כך גדל הסיכון שלנו למחסורים תזונתיים. כשסובלים ממחסור תזונתי, גם אם הוא קטן, התפקוד הכללי נפגע, וגם העייפות מרימה ראש.

 


תרגיעו בקפה, תרגישו יותר טוב

 

שדרגו את התזונה ואכלו יותר מזונות שקרובים ככל האפשר לצורה הטבעית שלהם: לחם מחיטה מלאה במקום לחם לבן, פרי במקום מיץ, מרק שבושל עם גריסים במקום תוספת של שקדי מרק, דייסה משיבולת שועל או מסולת מלאה במקום סולת רגילה, וירקות בכל ארוחה. טיפ: השתמשו ב"מזונות נוחות" שאינם מעובדים – ירקות מוקפאים או ירקות טריים שטופים וחתוכים בשקיות. כך גם תאכלו בריא יותר וגם לא תצטרכו לעבוד קשה מדי.

 

שתו מספיק, ועדיף מים

 

למה?

 

מים מהווים יותר ממחצית ממשקל הגוף שלנו, והם חיוניים לתהליכים רבים בגוף, כולל התהליכים שבהם מפיק הגוף אנרגיה מהמזון. אנשים שאינם שותים מספיק יכולים להיות במצב של התייבשות קלה תמידית, והתייבשות גורמת לעייפות. חשוב במיוחד להקפיד על שתייה מספקת לאחר פעילות גופנית, כשהתזונה עשירה בסיבים, וכשנוטלים תרופות מסוימות.

 

מים הם המשקה המומלץ ביותר. הכמות המומלצת תלויה בכמות שמאבדים, ולכן המדד הטוב ביותר הוא צבע השתן: אם הוא בהיר, סימן ששתיתם מספיק. בדרך כלל תגיעו לצבע כזה לאחר שתייה של כשני ליטרים ליום. טיפ: השתמשו בבקבוק או בקנקן שנפחו ידוע לכם, והקפידו לשתות את כולו עד סוף היום. כך המשימה שלכם תהיה מוגדרת וקלה יותר לביצוע.

 

אל תגזימו עם הקפה (והתה. והדיאט קולה)

 

למה?

 

כשרוצים להילחם בעייפות שותים קפה, כי הקפאין שבו פועל בגוף כחומר מעורר. עם זאת, תחושת הערנות שהקפה מעניק מתפוגגת לאחר כמה שעות וגורמת לצורך במנה נוספת. קפאין נמצא גם בתה, קולה, דיאט קולה ושוקולד. בכוס קפה יש כמות גדולה יותר של קפאין מאשר בכוס תה או בפחית קולה. כששותים מספר רב של כוסות קפה במשך היום כדי להרגיש ערניים יותר, מגיעים לשנת הלילה במצב של ערנות גבוהה מדי, ואז מתקשים להירדם, ישנים פחות ומתעוררים לעוד יום של עייפות וקפה. לא נשמע כמו המתכון הבדוק למיגור העייפות.

 

שמרו על צריכה של לא יותר משתיים-שלוש כוסות קפה ליום ‭300)‬ מיליגרם קפאין) או שש כוסות תה, ולהעדיף משקאות שאינם מכילים קפאין. כדאי גם שכוס הקפה האחרונה של היום תהיה בסביבות השעה שלוש אחר-הצהריים, כדי שרמות הקפאין בדם יירדו עד שיגיע הזמן ללכת לישון. טיפ: אם החלטתם לצמצם את צריכת הקפה שלכם, עשו זאת בהדרגה, כדי לא לסבול מכאבי ראש שלרוב מלווים את הירידה בצריכת הקפאין. בדרך כלל מומלץ להפחית חצי כוס קפה מדי שבוע.

 

בקרוב בעיתון לאשה: טובה קראוזה מייעצת לכם: מה לאכול במשך היום כדי לישון טוב בלילה.

 

טובה קראוזה דיאטנית קלינית, היא ממומחיות התזונה שלנו בלאשה. בימים אלו מלווה טובה את הסופרת יעל איכילוב, בעלת הטור "מדברת מהבטן" בלאשה, על מאמציה לרדת במשקל כדי להיות בריאה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאכול כדי להרגיש טוב
צילום: Index open
הכותבת, טובה קראוזה
לאשה בפייסבוק
מומלצים