שתף קטע נבחר

בדקו את הדו"חות השנתיים של קרנות הפנסיה, זה כדאי

עמיתים רבים קיבלו לאחרונה את הסיכומים לשנת 2006 של קרנות הפנסיה, ביטוחי החיים, קרנות השתלמות וקופות הגמל. רבים מהם אינם טורחים כלל לעיין בהם, אבל אם יעשו זאת יוכלו למנוע נזקים של ממש בסכומי הפנסיה שיצברו לגיל הפרישה. שאלות ותשובות

בימים אלו נשלחות לבתיהם של עמיתי קרנות הפנסיה, ביטוחי החיים, קרנות השתלמות וקופות הגמל, הודעות לסיכום שנת 2006. הדו"ח השנתי משקף את החיסכון הפנסיוני הצבור וזה שעתיד להצטבר עד פרישה לגמלאות וכן היקף וטיב כיסויי הביטוח שנרכשו במסגרת פוליסת ביטוח החיים וקרן הפנסיה.

 

אולם רבים מהעמיתים אינם טורחים כלל לקרוא את המכתבים, בעיקר בשל חוסר מודעות והבנת חשיבותו של הדו"ח. יעקב זלוטניק, מומחה לפנסיה וליחסי עבודה מסביר כאן כיצד יש לבדוק את הדו"חות השנתיים ולאילו דגשים כדאי לשים לב.

 

"התעמקות בדו"ח השנתי והבנת הכתוב בו", אומר זלוטניק, "יכולה לסייע לעמיתים במספר נושאים: הגדלה או הקטנה של סכומי הביטוח למקרה פטירה, בחינת הסדרי אובדן כושר עבודה או נכות, הגדלת חיסכון לגיל הפרישה ככל שיימצא הצורך ויכול להיות שגם ניתן להקטין דמי הניהול שגובה הקופה.

 

"בכל מקרה, כדאי לשמור את תלושי המשכורת ולוודא, שהקופה מדווחת נכון לגבי התשלומים השוטפים שקיבלה באופן סדיר באמצעות המעסיקים או במסגרת תשלומים של עמית עצמאי".

  

מה צריכים לבדוק העמיתים בקרן פנסיה ותיקה וחדשה?

 

"חלק מעמיתי קרנות הפנסיה מקבלים שני דו"חות: אחד מקרן פנסיה ותיקה והשני מקרן פנסיה חדשה. הסיבה לכך נעוצה ב'תקלה' שארעה במהלך תקופת עבודתם.

 

"ייתכן מקרה שבטעות הופסקו התשלומים לקרן הוותיקה והחלו להיות מועברים לקרן החדשה. לעיתים, במעבר למקום עבודה חדש, הועברו עובדים שלא בידיעתם לקרן חדשה ואגב כך נגרמו להם נזקים של ממש בסכומי הפנסיה שיצברו לגיל הפרישה.

 

"אם לא חלפו שנתיים מאז הופסקו התשלומים לקרן הוותיקה, ניתן לחדש החברות בה. במרבית המקרים אם לא בכולם, חידוש החברות בקרן הוותיקה עדיף על פני המשך החברות בקרן הפנסיה החדשה".

 

כך גם בקרנות הפנסיה הוותיקות?

 

"עיון בדו"ח הקרן הוותיקה אינו שופך אור על הפנסיה שנצברה עד 31.12.06 או זו שתצטבר עד גיל הפרישה החדש. הקרן מדווחת על סך חודשי הביטוח בקרן מיום ההצטרפות אליה. 420 חודשי ביטוח יקנו לעמית 70% פנסיה".

 

אז ממה יחושבו 70% האמורים? 

 

"מהשכר הקובע שיחושב במועד הפרישה על פי התקנון האחיד. יש לוודא שהקרן מדווחת על כל חודשי הביטוח אצל כלל המעסיקים וכי לא נשמטה תקופת ביטוח אצל מעביד קודם".

 

יצוין, כי מבוטחים שהחלו עבודתם ב-1 בינואר 1995 צורפו לקרנות הפנסיה החדשות. הדו"ח השנתי משקף את הצבירה הכוללת של העמית במהלך תקופת עבודתו הכוללת וכן הצבירה האישית.

 

לדברי זלוטניק, "חלק מקרנות הפנסיה מתרגמות את הצבירה הכוללת לקצבה חודשית, ומצרפות תחזית לגיל הפרישה אם ימשיך העמית בתשלומיו לקרן. כמובן שהגדלת התשלומים או הקטנתם תשפיע על סכום הפנסיה".

 

עמיתי קרנות הפנסיה החדשות ששכרם גבוה מפעמיים השכר הממוצע במשק (כ-7,700 שקל) יקבלו דו"ח נוסף מקרן פנסיה משלימה או כללית, אליה הועברו התשלומים על המשכורת העודפת על פעמיים השכר הממוצע במשק.

 

לדברי זלוטניק, "יש לזכור כי חברות בקרן פנסיה כללית אינה מקנה לעמיתים זכויות במקרה מצער של פטירה או אובדן כושר עבודה. כדאי לבחון, במקרה זה, אפשרות לשילוב עם אפיק פנסיוני אחר".

 

הדו"ח מגלה גם כיסויים ביטוחיים; גובה פנסיית שאירים ואובדן כושר עבודה בהתאם למסלול הביטוח בו בחר העמית או שצורף אליו בהיעדר בחירה. מסלול זה מכונה מסלול ברירת מחדל.

 

מה מציעות קרנות הפנסיה החדשות?

 

"הקרנות החדשות מציעות לעמיתיהם מספר מסלולים המאפשרים בחירה של המסלול האופטימלי מבחינת העמית בהתאם למצבו האישי (גיל, מצב משפחתי וכולי). מוצע לכל עמית בקרן פנסיה חדשה להיפגש עם נציג השירות של הקרן ולבחון התאמת מסלול הביטוח, כל אחד בהתאם להעדפותיו.

 

"הקרנות החדשות רשאיות לגבות דמי ניהול בשיעור המרבי של עד 6% מהתשלומים השוטפים ובנוסף, עד 0.5% מהצבירה. במקומות עבודה רבים, במסגרת משא ומתן שנוהל על ידי נציגויות העובדים עם קרנות הפנסיה, ניתנה הנחה משמעותית בדמי הניהול. יש לבחון אם הנחה זו באה לידי ביטוי בדו"ח השנתי. ייתכן וחלק מדמי הניהול יועדו לרכישת ביטוחים נוספים לעובדים ובהם ביטוחי חיים, השלמת אובדן כושר עבודה ל-75%, הגדרה עיסוקית וכו'".

 

מה לגבי ביטוחי מנהלים?

 

"תשומת לב מיוחדת יש לתת לסכומי הביטוח למקרה פטירה ולמקרה של אובדן כושר עבודה, כפי שמציין הדו"ח השנתי. יש לוודא שסכום הביטוח משקף שינויים שחלו במצבו של העובד ויתאימו לצרכיו, שהרי מן הסתם שינוי כזה לא עודכן באופן יזום על ידי העמית. שינויים אלה מחייבים התאמה (הקטנה או הגדלה). שינוי כאמור, לא ניתן לעשות בכל פוליסות הביטוח.

 

"לעיתים חברת הביטוח מסרבת להגדיל את סכום הביטוח למקרה פטירה בשל הרעה במצב בריאותו של העמית. מרבית העובדים בעלי פוליסות ביטוח מנהלים, מבוטחים גם למקרה של אובדן כושר עבודה.

 

"התשלום מופיע בדו"ח השנתי בשורה נפרדת ובדרך כלל הוא משולם על ידי המעסיק. במבנה התשלומים של 18.33% מהשכר לא קיים כיסוי למקרה של אובדן כושר עבודה. כיסוי זה חשוב ביותר ומוצע לכל עמית לרכוש אותו. יש לוודא שסכום הפיצוי המופיע בדו"ח מהווה 75% מהשכר.

 

"דמי הניהול שגובות חברות הביטוח גבוהות באופן משמעותי מדמי הניהול שגובות קרנות הפנסיה החדשות. גם כאן ניתן להגיע להסכמה עם חברת הביטוח באמצעות סוכן ביטוח או מנהל הסדר, בדבר תשלום דמי ניהול נמוכים יותר".

 

מונחים

מועד תחילת הוותק: תאריך הפקדת הסכום הראשון. מכאן מתחילים לצבור חודשים עד למועד הזכאות לפדיון הקרן.

 

מועד זכאות למשיכת כספים: בקופות הגמל מועד הזכאות הוא בגיל 60 ובקרנות השתלמות כעבור שש שנים ממועד ההפקדה הראשונה.

  

פירוט הפקדות בקופה: טבלה המציגה את כל ההפקדות שבוצעו בכל אחד מחודשי השנה החולפת. בכדי לזכות בהטבת המס המקסימלית, על המעביד להפקיד ‭7.5%‬ מהשכר ברוטו ועל העובד להשלים ‭2.5%‬ נוספים.

 

ריכוז תנועות ויתרות בחשבון העמית: טבלה המפרטת את השינויים בקופה במהלך השנה: הפקדות, רווחים, משיכות, דמי ניהול, פרמיה ששולמה ויתרה.

 

שיעור תשואה אישית (באחוזים): כמה עשה הכסף שלכם בשנה האחרונה, בניכוי דמי ניהול ועמלות אחרות.

 

ריכוז דמי הניהול שנגבו בפועל מהעמית: פירוט דמי הניהול שנגבו ושיעור דמי הניהול בפועל בתקופת הדו"ח. החוק מגביל את דמי הניהול בתקרה של ‭2%‬. 

  

שיעור תשואה נומינלית לפני ניכוי דמי ניהול (ברוטו‭:(‬ מדד לאיכות ביצועי תיק ההשקעות של הקופה במהלך השנה שחלפה.

 

שיעור תשואה נומינלית אחרי ניכוי דמי ניהול (נטו‭:(‬ מה התשואה שהשיגה הקופה בניכוי דמי הניהול שנגבו מהעמיתים.

 

פירוט נכסי הקופה: טבלה זו מחלקת את נכסי הקופה לקבוצות נכסים על פי סוגיהן. מזומנים ושווי מזומנים,‬ אג"ח ממשלתיות,‬ אג"ח קונצרניות, מניות וני"ע סחירים אחרים, פקדונות והלוואות והשקעות אחרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבדוק שלא נשמטה תקופת ביטוח אצל מעביד קודם
צילום: גבי מנשה
יעקב זלוטניק, מומחה לפנסיה וליחסי עבודה
מומלצים