שתף קטע נבחר

סיפורי ספריות: לא רק לתולעים

לצד שימושן העיקרי כמקור החלפה ועיון בספרים, ספריות רבות ברחבי העולם מספקות הזדמנות מצויינת להתרשם מן התרבות, האמנות והארכיטקטורה המקומית: מספריית הקונגרס בארה"ב, דרך הספרייה הבודיליאנית באוקספורד ועד לספריית הוותיקן. לא רק לתולעי ספרים

עד לשלהי המאה ה-20 היו הספריות לזיכרון הכתוב היחיד של העולם, מאגרים אינסופיים של תיעוד המחשבה והפעילות האנושית. רכישת השכלה, מן הילדות המוקדמת, דרך לימודים בבית הספר ובאקדמיה ועד למחקר ופיתוח, הייתה חייבת לכלול עיון ממושך בין מדפיהן של ספריות ובחדרי הקריאה והעיון שלהן.

 

עם התפשטות השימוש באינטרנט והעלאת חלק ניכר מן הידע האנושי על גבי כוננים קשיחים, הולכות ופוחתות הסיבות לביקור בספריה. מגמה זו קיבלה זריקת עידוד משמעותית עם ייסודו של פרוייקט סריקת הספרים של גוגל (החל ב-2004), המתבצע בשיתוף כמה מהספריות האקדמיות המובילות בעולם, ואשר בסופו יועברו לפורמט דיגיטלי ברשת כ-150 מיליון ספרים ומסמכים.

 

ולמרות זאת, ברחבי העולם מצויות כמה ספריות שלצד שימושן העיקרי כמקורות להשגת מידע, הן מהוות יעד תיירותי ראשון במעלה. לצד העיון בספרים מספקות ספריות רבות הזדמנות מצויינת להתרשם מן התרבות, האמנות והארכיטקטורה המקומית.

 

כהכנה לשבוע שיחול בראשית חודש יוני מציג ynet ביקור בכמה מבין הספריות המובילות והחשובות בעולם.

 

ספריית הקונגרס

הספרייה הידועה והגדולה בעולם. שוכנת בוושינגטון בירת ארה"ב ומשמשת כאחת מארבע הספריות הלאומיות של ארה"ב (והיא ללא ספק החשובה שבהן). כספריה לאומית תפקידה של ספריית הקונגרס, לצד מתן שירותי עיון ומידע, גם לשמר את אוצרות התרבות, הידע והמורשת של המדינה. בחלק מן המדינות, חייבות הוצאות הספרים להעביר לספריות הלאומיות את כל הכותרים שהן מוציאות לאור.

 

ספריית הקונגרס מכילה למעלה מ-130 מיליון כותרים המתפרשים על פני 850 ק"מ של מדפי ספרים. הספרייה משתרעת על שלושה בנינים ממזרח לגבעת הקפיטול: בניין ג'יימס מדיסון, בניין ג'ון אדאמס ובניין תומס ג'פרסון, הנחשב למעניין ביותר.


ספריית הקונגרס. הגדולה בעולם (צילום ויז'ואל פוטוס)

 

ספרייה הקונגרס נמנית עם אתרי התיירות החשובים בוושינגטון, ומדי שנה מבקרים בה מיליוני תיירים. הספרייה פתוחה לציבור הרחב למטרות קריאה ועיון, אולם הכניסה לאולמות הקריאה מצריכות אישור, אותו ניתן להשיג בבניין מדיסון. סיורים מתקיימים בימים שני עד שבת, בין השעות 10:30-15:30.

 

כתובת: The Library of Congress Independence Ave, SE101 Washington ,DC 20540

 

הספרייה הציבורית של ניו יורק

הספרייה הציבורית של ניו יורק היא הספרייה השנייה בגודלה בארצות הברית. היא שוכנת במבנה מרשים שנבנה ב-1915 בסגנון הרנסנס, ברחוב 42 פינת השדרה החמישית. בראשיתו שימש המקום חנות כלבו גדולה, אך מאוחר יותר נרכש על ידי עיריית ניו-יורק שהפכה אותו לספריה.

 

בספרייה מעל שבעה מליון ספרים, וגם היא מהווה מוקד משיכה לתיירים, כמו גם לאינטלקטואלים ניו- יורקים ואחרים. סיורים מתקיימים בימים שלישי עד שבת והכניסה חופשית.

 

כתובת: The New York Public Library; Fifth Avenue and 42nd Street New York, NY 10018

 

ספריית ווידנר, אוניברסיטת הרווארד

גם אוניברסיטאות ומכוני מחקר מובילים מחזיקים ומתחזקים ספריות גדולות ומרשימות. לאוניברסיטת הארוורד בעיר קיימברידג' שבמסצ'וסטס יש את הספרייה האקדמית הגדולה ביותר בעולם. היא נוסדה בשנת 1915 על שמו של הארי ווידנר (Widener), בוגר הרווארד ואספן ספרים גדול אשר נספה באסון הטיטאניק. בספריית ווידנר ישבו ולמדו בין היתר שבעה מנשיאי ארה"ב, עשרות זוכי פרס נובל וגם שניים מבין האנשים העשירים בעולם, מייסדי תאגיד מיקרוסופט סטיב באלמר וביל גייטס, שלא סיים את חוק לימודיו באוניברסיטה, אולי מכיוון שלא מצא את אווירת הקודש בספרייה מתאימה לאופיו.

 

ספריית ווידנר ממוקמת על הצלע הדרומית של חצר הארוורד. היא מכילה כ-16 מיליון כותרים ורוב מחלקותיה פתוחות לעיונם של הסטודנטים וחברי הסגל של הארוורד בלבד. גם אם לא הצלחתם להגיע לשלל מחלקותיה, אפשר להתרשם ממבנה העמודים הענק המכיל אותה ומהאווירה הסטודנטיאלית בחצר.

 

כתובת: Widener Library, Harvard Yard, Harvard University, Cambridge, MA 02138

 

הספרייה הבריטית (The British Library)

הספרייה הלאומית של אנגליה בלונדון נחשבת לאחת מספריות העיון הגדולות בעולם, ויש בה מקום ל-1,200 קוראים בו זמנית. בספרייה כ-150 מיליון קבצי מידע מודפסים, בהם 11 מיליון ספרים, 4 מיליון מפות ומאות אלפי כתבי עת. כשלושה מיליון קבצי מידע נוספים אליה מדי שנה, בין היתר בשל חוק המחייב להעביר לספרייה כל יצירה שרואה אור בבריטניה.

 

חלק מן הפריטים בספריה עתיקים מאוד, מקורם של הראשונים שבהם במאה ה-3 לפנה"ס. המבנה החדש הוקם בשנת 1973, אבל הספרייה הייתה קיימת עוד קודם, כחלק מה"בריטיש מיוזיאום".

 

כתובת: The British Library, St Pancras, 96 Euston Road, London.

 

הספרייה הבודליאנית

ספריית המחקר החשובה ביותר באוקספורד ומן הספריות האקדמיות הגדולות בעולם. נמצאת באוניברסיטת אוקספורד שבעיר האקדמית המפורסמת, כ-80 ק"מ מצפון-מערב ללונדון. מכילה למעלה מ-7 מיליון ספרים, הניצבים זה לצד זה על פני כמעט 200 ק"מ של מדפים.

 

הספרייה הבודליאנית נוסדה בראשית המאה ה-17 וכיום היא כוללת מספר ספריות המאוגדות תחת מסגרת אחת. אוסף הספרים הראשון שלה היה מעיזבונו של תומאס בולדי, אחד מבוגריה. כמו בספרייה הבריטית בלונדון, מחוייבת כל הוצאה אנגלית להעביר לספרייה את כלל פרסומיה.

 

הספרייה הבודליאנית אינה ספריית השאלה וכותריה משמשים לעיון בלבד. אפילו המלך צ'רלס הראשון, שביקש לשאול את אחד מספריה, נדחה באופן מנומס. גם אם אינכם מתכננים לעבוד על הפוסטדוקטורט שלכם בקרוב שווה להגיע לספרייה ולהצטרף לסיורים המאורגנים. אלה ניתנים בשפה האנגלית, במבטא בריטי חד משמעי וברור, וכוללים עלייה לנקודת תצפית על העיר כולה.

 

כתובת: Bodleian Library, Broad Street, Oxford OX1 3BG

 

ביבליוטק דה פראנס (לה גראנד ביבליוטק)

הספרייה הלאומית של צרפת נקראת על שמו של פרנסואה מיטראן, נשיא צרפת (1981-1995) שהיה הכח המניע מאחורי הקמתה. היא ממוקמת על שטח נרחב בגדה השמאלית של הסן ומתבלטת מעל סביבתה בארבעה מגדלי פלדה וזכוכית אטומים. מבנה הספרייה, אשר נחנך ב-1993, תוכנן להיות מקור גאווה וסמל ללאומיות ולתרבות הצרפתית, אך הפך בעקבות תכנון לקוי מושא לביקורת אדריכלית רחבה.


בדמותו של מיטראן. ביבליוטק דה-פראנס (צילום: דייויד לפראנק)

 

המבקרים יכולים לצפות באולמותיה השונים של הספרייה, ובשלל תערוכות, קבועות ומתחלפות בנושאים שונים. מאגרי הספרים כוללים כ-200 ק"מ של מדפים, וכ-2,000 עובדים משרתים כמה אלפי קוראים מדי יום. הספרייה סגורה בימי חג; ביקורים מודרכים משעה 14.00, בהזמנה מראש בטל: 0153794949.

 

כתובת: Francois Mitterrand Library; Site Francois-Mitterrand 75013 Paris

תחנת מטרו: Quai de la Gare

 

ספריית הוותיקן

ספריית הכס הקדוש ממוקמת בקריית הוותיקן שברומא. את הספרייה הקים האפיפיור ניקולס החמישי בשנת 1448 והיא אחת הספריות הוותיקות בעולם.

 

ספריית הוותיקן מכילה כ-1.5 מיליון ספרים, חלקם נדירים ביותר, כ-75,000 כתבי יד, בהם גם כתבי יד עבריים קדומים.


הארכיון הסודי של הוותיקן (צילום: איי.פי)

 

מטרותיה העיקריות של הספרייה הן לשמר את כל כתבי היד הקיימים העוסקים בנצרות, ולשמש מאגר מידע עבור בלשנים, פילולוגים, תיאולוגים והיסטוריונים. הספרייה אמנם מוגדרת כספריית עיון, אך יכולים להשתמש בה בעלי תארים אקדמיים גבוהים ורק לאחר שהמציאו לכך סיבה מוצדקת. אפילו סטודנטים לתואר ראשון אינם מוסמכים לבוא בשעריה, אלא במקרים חריגים.

 

עם הפריטים הידועים בספריית הוותיקן נמנה ה"קודקס ותיקנוס" (Codex Vaticanus), עותק של התנ"ך מן המאה ה-4 לספריה, העתיק ביותר המוכר לנו. יש לציין כי הארכיוניים הסודיים שברשות הוותיקן, הכוללים כ-1,500 כותרים ועוד מידע ארכיוני רב חשיבות לעולם הנוצרי, הופרדו מספריית הוותיקן כבר בראשית המאה ה-17.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
ספרי ילדים
צילום: צביקה טישלר
מחפש ספר
צילום: איי פי
קריית הוותיקן. ספריית הכס הקדוש
צילום: איי פי
מומלצים