שתף קטע נבחר

הפנטגון: נמכור לישראל 3,500 פצצות

הפנטגון הגיש בקשה לקונגרס למכור לישראל 3,500 פצצות מדגם MK-84, במסגרת עסקה שהיקפה 65 מיליון דולר. זו הפעם הראשונה שעסקה כזו מדווחת לקונגרס מאז מלחמת לבנון השנייה. "חיוני לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב לסייע לישראל לשמור על יכולותיה להגנה עצמית", נאמר בבקשת הפנטגון

לראשונה מאז מלחמת לבנון השנייה פונה הפנטגון לקונגרס האמריקני בבקשה למכור לישראל נשק. הממשל האמריקני הודיע לקונגרס בסוף השבוע שבכוונתו למכור לישראל 3,500 פצצות מדגם MK-84 וחלקי חילוף שונים בהיקף של 65 מיליון דולר. החברה העיקרית שממנה יירכש הציוד היא ג'נרל דיינמיקס.

 

MK 84 היא פצצה ותיקה מאוד בשירות חילות האוויר ונמצאת בשימוש עוד מימי מלחמת וייטנאם. היא הגדולה במשפחת פצצות דגמי ה-80. ניתן לחמש אותה בחצי טונה חומר נפץ, ומשקלה הכולל מגיע לטונה. היא יכולה לחדור מתכת ובטון, והדבר תלוי בגובה שבו היא מוטלת. עם זאת, לא מדובר בפצצה חודרת בונקרים. מקור ביטחוני ציין כי במערכת הביטחון יש כמה תצורות לפצצה הזו, קרי, יכולות לשדרג אותה. עם זאת, הוא סירב לפרט מעבר לכך.

 

המגזין "ג'יינס" דיווח בשעתו כי הרשות הישראלית לפיתוח אמצעי לחימה (רפא"ל) שיפרה את יכולתיה של פצצת MK-84. על-פי הפרסום, המערכת המשפרת את יכולות הפצצה הקראת SPICE, מיועדת להתגבר על תנאי מזג אוויר קיצוניים, על בעיות במיקום מטרות וטעויות במערכת ניווט לוויינית (GPS).

 

סוכנות שיתוף הפעולה של משרד ההגנה האמריקני מסרה את ההודעה לקונגרס, במסגרת עסקות הזקוקות לאישור חוקי על נשק מסוים. הקונגרס יכול לאשר או למנוע את העסקה. "המעמד האסטרטגי של ישראל חיוני לארה"ב", נאמר בבקשת הפנטגון לאישור העסקה. הפנטגון טוען כי המדיניות האמריקנית מקדמת את חוסנה ואת מוכנותה של ישראל, ומנגד תומכת בשלום וביציבות במזרח התיכון.

 

"חיוני לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב לסייע לישראל לשמור על יכולותיה להגנה עצמית", נאמר בבקשת הפנטגון. הפנטגון גם ביקש מהקונגרס לאשר מכירת טורפדו מדגם MK-54 וציוד נוסף בשווי 105 מיליון דולר לטורקיה.

 

הבקשה הקודמת למכור נשק לישראל הוגשה לקונגרס יומיים לאחר תחילת מלחמת לבנון השנייה. אז ביקש הפנטגון לשלוח לישראל דלק סילוני מסוג JP-8 בשווי 210 מיליון דולר.

 

האם ארה"ב תצייד את סעודיה?

ב-29 בינואר הודיעה מחלקת המדינה כי ישראל ככל הנראה הפרה את ההסכם עם וושינגטון בשימוש שעשתה בפצצות מצרר במהלך המלחמה. השימוש הזה גרר ביקורת בינלאומית חריפה וצה"ל נאלץ לחקור את הנושא לעומק - מי נתן את ההוראה להשתמש בפצצות מצרר ובאילו מקרים.

 

באחרונה דיווח "ניו-יורק טיימס" כי הממשל האמריקני תיכנן לחמש מדינות במפרץ הפרסי בטילים, טנקים וספינות בניסיון להרתיע את איראן, אך העסקה הוקפאה עקב חשש ישראל מפגיעה ביתרונה הצבאי במזרח התיכון. ישראל הסתייגה במיוחד מכוונת ארצות-הברית לחמש את חיל האוויר הסעודי בטילים מדוייקים מונחי לוויין, שישפרו את יכולתם לפגוע במטרות שונות.

 

ייתכן מאוד שבסופו של דבר תצא לפועל העסקה, וישראל תקבל פיצוי של נשק מתקדם, כדי לשמר את יתרונה האיכותי במזרח התיכון.

 

הסתייגויותיה של ישראל מביצוע העסקה, הכוללת גם טנקים, ספינות ומערכות התרעה אווירית מתקדמות, ערערו את תוכניותיה של ארה"ב לחמש את צבאותיהן של מדינות המפרץ כצעד שירתיע את איראן ויחזק את מחוייבות וושינגטון כלפי ממשלים סונים במזרח התיכון. גורם בתעשייה הצבאית האמריקנית אמר כי אם תושלם העסקה לבסוף, שוויה הכולל צפוי לנוע בין חמישה לעשרה מיליארד דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ביירות לאחר הפצצה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
פצצות מצרר בדרום לבנון
צילום: איי אף פי
מומלצים