שתף קטע נבחר

"כבר אי אפשר לומר שהסטודנטים אדישים"

אחרי ההפגנות האלימות, חסימות הכבישים והעימות עם השוטרים מבטיחים הסטודנטים: "נמשיך במאבק, אנחנו מקווים שיש כאן מהפיכה". המפגינים מדווחים על אלימות קשה של השוטרים: "דחפו אותנו עם סוסים, ואנשים התחילו לרמוס האחד את השני. בסך הכל באנו להילחם על מה שמגיע לנו". יו"ר ההתאחדות שנפצע גם הוא: "השוטרים חצו את כל הגבולות"

"עכשיו אי אפשר להגיד שהסטודנטים אדישים". זה המסר המרכזי שמבקשים להעביר הלילה (יום ה') הסטודנטים, לאור ההפגנות ברחובות תל אביב והאלימות בינם לבין השוטרים. "אנחנו מרגישים שהממשלה מתעלמת מאיתנו, ומטרת ההפגנה היתה אחת ויחידה - לקרוא לראש הממשלה אהוד אולמרט ולשרת החינוך לבוא לקראת הסטודנטים", מסבירה דפנה כהן, דוברת אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב וסטודנטית לתואר שני בדיפלומטיה. בהפגנות האלימות בתל אביב נפצעו על פי המניין הרשמי חמישה סטודנטים, אך מארגני המאבק טוענים שהמספרים גדולים הרבה יותר. שבעה אחרים עוכבו לחקירה.

 

 

לדברי כהן, להפגנה התגייסו מאות סטודנטים שחסמו את נתיבי איילון, למול עשרות שוטרים, יס"מניקים, ופרשים. "היה מספר רב של פצועים ונפגעים, אך אנחנו נמשיך במאבק, נמשיך להילחם. אנחנו מאוד מקווים שמה שיש כאן זו אכן מהפיכה. המאבק הוא לא רק על שכר הלימוד אלא על עתיד ההשכלה הגבוהה והחזרת תקציבים למערכת. נמשיך להיאבק עד שיתייחסו אלינו".

 

דני ביקובסקי, סטודנט למדעי המדינה והיסטוריה כללית באוניברסיטת תל אביב מדווח על תחושה של כוח אמיתי. "אני מרגיש שההפגנה שלנו היתה עם הרבה יותר כוח מאשר כל הפגנת סטודנטים שהתרחשה אי פעם בהיסטוריה של מדינת ישראל. יש לסטודנטים כוח ונשתמש בו כדי לקדם את עניין ההשכלה הגבוהה. אסור להרוס את ההשכלה. יש תחושה של מהפיכה".  


פינוי סטודנט פצוע (צילום: עופר עמרם) 

 

מי שלא רץ, חטף מכות 

לצד התחושות של מהפיכה באוויר, מדווחים הסטודנטים גם על תופעות קשות של אלימות בעימותים עם השוטרים. ארז חורב נציג סמסטר ורכז אקדמי, בטכניון סיפר: "איך שירדנו לאיילון - כ-500 עד 600 איש - השוטרים התחילו להשתגע. כל מי שירד לאיילון חטף מכות, גם מי שהיה בצד. מי שלא רץ באיילון חטף מכות. היו המון פצועים, לאנשים ירד דם. ראיתי 25 איש שנפצעו ואני עצמי חטפתי בוקס בעין, ולא עשיתי כלום. השוטרים הולכים לקבל המון תלונות על האלימות שהם הפגינו".


עימות בנתיבי איילון (צילם ושלח באימייל האדום: מעוז הנסון)

 

סיוון שכטר, דובר המחלקה החברתית בטכניון סיפר גם הוא: "הסוסים מחצו אותנו לצד. לא היה לנו לאן ללכת. מצד אחד היתה החומה של איילון ומהצד השני - הסוסים. ואז אנשים נרמסו". לדבריו, "זו המלחמה שלנו והיא מוצדקת". השניים אומרים כי ביום ראשון יושבת הטכניון לאות מחאה על האלימות.

 

בין הפצועים היה גם מי שעומד בראש החץ של המאבק, יו"ר התאחדות הסטודנטים איתי שונשיין. "תפסו אותי חמישה מג"בניקים", הוא מספר. "קיבלתי בעיטה חזקה בבטן ואחרי זה אגרוף לפנים. ואז קפצו עליי. חברתי תמר קיבלה מכה בגב. כשרצתי להגן עליה התנפלו עליי עוד כמה שוטרים ונתנו לי מכה על הלסת. לא יכולתי לנשום, איבדתי את ההכרה והתעלפתי. השוטרים חצו את כל הגבולות. הם הרימו ידיים על נשים, הפילו אותן על הרצפה, זרקו סטודנטים לתוך אוטובוסים תוך כדי שהם מטיחים את ראשם בוויטרינה".


המוני סטודנטים חסמו את הרחובות (צילום: מעוז הנסון)

 

טים נודלמן, סטודנט להנדסת תעשייה וניהול מכללת אריאל: "הגענו לאיילון והשוטרים יס"מניקים הגיעו עם הסוסים התחילו להרביץ. חטפתי מכה מהסוס וגם אגרוף מאחד היס"מניק, ונפלתי וקיבלתי מכה בצוואר ובראש. אנחנו לא עשינו כלום, רק עמדנו והפגנו. אין שום סיבה שהוא הכה אותי, לא התגרתי. הם הרביצו לכולם, בנות, בנים", טים פונה בכוחות עצמו לבית חולים איכילוב.

 

והיה גם מי שנזכר באירועי ההתנתקות. ביה כלפה, ממכלת אריאל: "זה היה כמו סוג של גוש קטיף, הם הרביצו, הם רמסו, ולא הבחינו בין גברים לנשים. השוטרים אמרו לנו לעלות למעלה, ובאמת רצינו לעלות למעלה, אבל לא הספקנו. היתה מסה של אנשים והם התחילו לדחוף אותנו עם הסוסים קדימה. בעקבות זאת אנשים התחילו לרמוס האחד את השני. אני נפלתי על הרצפה ודרכו עלי. חבר הצליח להרים אותי אך כשניסיתי להרים חברה שלי שהיתה, שם פשוט קיבלתי סטירה מצלצלת מאחד היס"מניקים. בסך הכל באנו להילחם על מה שמגיע לנו". במשטרה אמרו כי יבדקו את טענות הסטודנטים לאלימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השוטרים. "חצו גבולות"
צילום: עופר עמרם
אחד הפצועים
צילום: עופר עמרם
החסימות באיילון
צילום: ירון ברנר
מומלצים