שתף קטע נבחר

חשד: הקרינה הסלולרית מחסלת את הדבורים

האם הדבורים משלמות את מחיר הקרינה הסלולרית? מדענים בארה”ב ובספרד פיתחו שני סוגי משקפיים: כאלה שיודעים לתרגם סרטים וכאלה שמשנים את צבעם על-פי מצב הרוח

הוויכוח בשאלה אם הקרינה הסלולרית מסוכנת או לא עדיין לא הוכרע, אבל החשש הוא, שמי שמשלמים בינתיים את

המחיר הכבד ביותר על התפשטות הטלפונים הסלולריים הן הדבורים.

 

כבר זמן רב שמגדלי הדבורים באירופה ובארה ב מתריעים, כי הדבורים פשוט נעלמות והכוורות הולכות ומתייבשות. בחוף המערבי של ארה ב נעלמו כבר ‭60%‬ מהדבורים, ובחוף המערבי נעלמו כ־‭70%‬ מהן. התופעה התפשטה גם לגרמניה, לספרד, לאיטליה, לבריטניה ולמדינות נוספות באירופה.

 

בקרב קהילת המדענים רווח כעת החשד, כי הקרינה הסלולרית היא האשמה בהיעלמות נחילי הדבורים. אחת התיאוריות היא, שקרינת הטלפונים משבשת את מנגנון הניווט הטבעי של הדבורים. כתוצאה מכך הן לא מוצאות את הדרך חזרה לכוורת ומתות לבסוף בהמוניהן.

  

מתחת ליד

סלולריים בתנועה. חברת GestureTek היפנית הודיעה, כי בקרוב תטמיע את חיישני התנועה שלה בטלפונים סלולריים של ‭.NTT DoCoMo‬ בשלב ראשון הטכנולוגיה תשמש למשחקים, אך בעתיד — גם לצורך ניווט במפות ועוד.

 

בניגוד לטכנולוגיות של חברות אחרות, זו של GestureTek מבוססת תוכנה בלבד וקשורה למצלמה הכלולה בטלפון. התוכנה מסוגלת "להבין" את תנועת המכשיר באמצעות ניתוח התמונה מהמצלמה. שימוש בטכנולוגיה כזו יכול להוזיל משמעותית את שילוב השימוש בתנועה בטלפונים

 

משקפיים משוכללים

משקפיים אינם הדבר הראשון שעולה בדעתנו כשמספרים לנו על חידושים טכנולוגיים. אחרי הכל, כמה עוד אפשר לשפר אביזר כה פשוט ויומיומי. מתברר שאפשר, והרבה. חוקרים מארצות־הברית ומספרד הציגו לאחרונה אבות־טיפוס של שני זוגות משקפיים, שמסוגלים לעשות עבורנו הרבה יותר מאשר שיפור ראייה.

 

תרגום בגוף המציאות

המציאות לא תמיד ברורה, ולכן לא יזיק להוסיף לה מדי פעם פרשנות. חוקרי אוניברסיטת קרלוס השלישי במדריד פיתחו טכנולוגיה המקרינה כתוביות היישר על עדשות משקפיים. בשלב זה המשקפיים מיועדים לכבדי שמיעה או למי שצופים בסרט ששפתו אינה מובנת. החוקרים מבטיחים, כי משתמשים כאלה יוכלו ליהנות מכתוביות שיופיעו על עדשות משקפיהם בזמן הצפייה.

 

כיצד תפעל הטכנולוגיה? באמצעות מנגנון שימיר את הדיבור לטקסט כתוב, כמו מערכת מחשב זעירה, שתפענח את הקולות הנשמעים בסביבת המשתמש. כדי שזה יקרה צריך מיר דיבור לטקסט בצורה אמינה – יעד שעדיין לא הושג בצורה איכותית, בטח שלא בסביבה ציבורית רועשת, שבה מדברים אנשים רבים ונשמעים רעשי רקע שונים.

 

ברגע שטכנולוגיה כזו תגיע לרמה מספקת לא יהיה גבול לאפשרויות: את הכתוביות אפשר יהיה להצמיד לא רק לסרטים או לתוכניות טלוויזיה, אלא גם למצבים שונים בחיים האמיתיים. כך, למשל, פועל זר שמתקשה להבין את

 ההוראות של מעסיקו דובר העברית, יוכל לקבל היישר לעדשות משקפיו כתוביות שיסבירו לו מה הבוס רוצה. המשקפיים יוכלו לעדכן אותנו גם בדיווחי תנועה, עדכוני מזג אוויר, מבזקי חדשות ומה לא.

 

משקפי הקשת

המשקפיים הבאים לא יכולים להקרין כתוביות לסרטים, וגם לא להתחבר לנגן הנייד שלכם – אבל הם מסוגלים להוסיף הרבה צבע לחיים.

 

משקפיים שגוון העדשות שלהם משתנה לפי עוצמת האור אינם דבר חדש. אבל עדשות המשקפיים שמפתחים

חוקרי אוניברסיטת וושינגטון האמריקאית לא רק נעשות בהירות או כהות יותר, אלא ממש משנות את צבען: צהוב, ירוק או סגול – בהתאם למצב הרוח ולהעדפה של חובש המשקפיים.

 

האב־טיפוס שהציגו החוקרים כולל מעין חוגה המתלבשת על היד, שבאמצעותה יכול הממושקף לכוון את צבע העדשות. החוקרים שואפים להגיע למצב, שבו צבע העדשה ישתנה באופן אוטומטי בתנאי תאורה משתנים, כדי לספק ראות טובה יותר. המעבר בין הצבעים מהיר יחסית למעבר שמספקות העדשות המוכרות, המשנות גוונים.

 

לשינוי המהיר בין הצבעים אחראים רכיבים אורגניים זולים הנמצאים בתוך העדשות. המשקפיים חסכוניים באנרגיה: הם מופעלים באמצעות סוללת שעון רגילה, שנכנסת לפעולה רק כשיש צורך להחליף את צבע העדשות.

 

לפי שעה, העדשות משנות את צבען בין גווני הכחול השונים, אולם החוקרים מתכננים כבר גירסאות המשלבות גם גווני אדום וירוק – מה שיאפשר לבחור בכל צבע מצבעי הקשת. בעתיד צפויים להופיע גם חלונות למכוניות ולבתים, שישנו את צבעם על־פי עוצמת האור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסיפים שימושים למשקפיים
מומלצים