שתף קטע נבחר

כוכב לוהט נולד

באמצעות שורה ארוכה של מדידות שנערכו במקומות שונים בעולם, בין היתר גם בישראל, התגלה כוכב-לכת ייחודי הנמצא במרחק של כ-400 שנות אור מכדור-הארץ. צפיפות כוכב הלכת החדש גדולה פי 6.6 ממים, הטמפרטורה על פניו עומדת על כ-1,500 מעלות והוא מקיף את כוכב האם שלו מדי 5.6 ימים

צוות חוקרים בינלאומי גילה כוכב-לכת יוצא דופן מחוץ למערכת השמש, הנמצא במרחק של כ-400 שנות אור מכדור-הארץ. הגילוי התאפשר בזכות רשת שיתופית הכוללת שלושה טלסקופים זהים שמוקמו בהוואי, אריזונה וישראל, שאפשרה ביצוע מדידות רציפות במשך כל שעות היממה. את הטלסקופ הישראלי, הנמצא במצפה הכוכבים שבמצפה רמון, הפעילו פרופסור צבי מזא"ה מאוניברסיטת תל-אביב ותלמיד המחקר אבי שפורר.

 

מדובר בתגלית יוצאת דופן בשל אופיו הייחודי של כוכב הלכת ואופן הגילוי, שהתאפשר בזכות שיתוף הפעולה בין שלושה טלסקופים שהוצבו בנקודות שונות בעולם. לצורך גילוי כוכב הלכת בוצעו למעלה מ-26 אלף מדידות, שבמקביל לעצם הגילוי שפכו אור על סוג כוכב הלכת ומאפייניו הייחודיים.

 

כוכב הלכת החדש, שקיבל את השם HAT-P-2b, נמנה על כ-200 כוכבי לכת שהתגלו עד כה מחוץ למערכת השמש, ורק 14 מתוכם מלקים את כוכב האם שלהם. משום שהוא גורם לליקוי של כוכב-האם, כפי שנצפה מכדור-הארץ, ניתן למדוד את רדיוס כוכב הלכת ואת המסה שלו, וכך לחשב את הצפיפות - נתון החשוב להבנת המבנה והאופן שבו נוצר כוכב-הלכת.

 

צפוף וחם

מהנתונים שנאספו עולה כי לכוכב הלכת החדש צפיפות הגדולה פי 6.6 מצפיפותם של מים במצב צבירה נוזלי. רוב כוכבי הלכת שהתגלו עד כה הם בעלי צפיפות נמוכה למדי, בדומה לצפיפותו של כוכב הלכת צדק במערכת השמש. הצפיפות, הגבוהה יותר מהצפיפות הממוצעת של כדור-הארץ, קשורה במסתו העצומה של HAT-P-2b - הגדולה פי 8 ממסתו של צדק.

 

HAT-P-2b יוצא דופן בשורת הגילויים העדכניים, גם בגלל המסלול הייחודי שלו, הקרוב ביותר לכוכב האם. המרחק הממוצע של HAT-P-2b מכוכב האם עומד על כ-7% בלבד מהמרחק הממוצע בין כדור-הארץ לשמש - והוא נע במסלול פחוס מאוד הגורם להתרחקות והתקרבות של כוכב הלכת מכוכב האם, כך שהשנה נמשכת על פניו רק 5.6 ימי כדור-ארץ.

 

התנאים על כוכב הלכת החדש קיצוניים ביותר: הטמפרטורה המוערכת על פניו עומדת על כ-1,500 מעלות צלזיוס בממוצע, ובשל המסלול הפחוס התנודות בטמפרטורות עשויות להגיע לטווח של מאות מעלות בין התקופה החמה לתקופה הקרה.

 

כדי למצוא את כוכב הלכת, מדד הצוות את עוצמות האור של עשרות אלפי כוכבים בסקר שמימי שנמשך כמעט שנה. במהלך מחקר הגישוש התגלה כי עצמת האור של הכוכב שסימנו 147509 HD משתנה באחוז אחד למשך ארבע שעות ורבע, ואז חוזרת לערכה הראשוני, במחזוריות של 5.6 ימים. התנודות גרמו לחוקרים לחשוד כי מדובר בהשפעתו של כוכב לכת, המקיף את 147509 HD, וגורם לליקוי על פניו בכך שהוא מסתיר את האור המגיע ממנו למכשירים המוצבים בכדור-הארץ, ממש כמו ליקוי חמה. החוקרים הוכיחו את נכונות השערתם באמצעות עשרות מדידות ושימוש בטלסקופ KECK הממוקם בהוואי ונחשב לטלסקופ הגדול ביותר בעולם.

 

תגלית רודפת תגלית

לפני כשבוע איתרו אסטרונומים כוכב לכת נוסף, הנמצא במרחק של כ-20 שנות אור 'בלבד' ממערכת השמש ודומה ביותר לכדור-הארץ. הטמפרטורות בכוכב הלכת החדש שהתגלה דומות לאלו של כדור-הארץ, ולפי אחת ההערכות, הטמפרטורה על פניו עומדת על כ-40-50 מעלות צלזיוס - בדומה לאזורים שונים בכדור-הארץ שבהם קיימים חיים המותאמים לתנאים אלו.

 


כוכב הלכת החדש הדומה לכדור הארץ. (הדמייה: רויטרס)

 

 

כוכב הלכת שהתגלה נע במסלול קרוב מאוד לכוכב מסוג ננס אדום - כוכב הקטן יותר, מעומעם וקר יותר מהשמש שסביבה חג כדור-הארץ. הוא משלים את ההקפה ב-13 ימי ארץ, ומסתו גדולה פי 5 ממסת כדור-הארץ. הגילוי עורר התעניינות מרובה בקהילה המדעית, ולדברי החוקרים שגילו את כוכב הלכת, מדובר בפריצת דרך משמעותית בחיפוש אחר חיים בחלל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כוכב הלכת צדק. מסה קטנה פי-8 מכוכב הלכת החדש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום אילוסטרציה
צילום: איי פי
מומלצים