שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

הבחירות לנשיאות צרפת: היום ההכרעה

אחרי 12 שנות שיראק, תלך היום צרפת לקלפיות לפתוח דף חדש. שיעור ההצבעה הגבוה בסיבוב הראשון הוא הוכחה לכמיהה של הצרפתים לשינוי, והיום בא יומם: מימין נשיא שמרן, נוקשה ומאצ'ו; משמאל נשיאה סוציאליסטית ורכה. הסקרים נותנים למועמד הימין סרקוזי יתרון ברור ואנשיו כבר נערכים לחגיגת הניצחון; את רויאל טרם מספידים, אבל היא צריכה נס אמיתי כדי להפוך את התמונה. ב-22:00 (שעון ישראל) – תוצאות המדגמים

44 מיליון בעלי זכות בחירה ייקראו ללכת היום (א') לקלפיות בסיבוב השני בבחירות לנשיאות צרפת, ולבחור בין שתי חלופות ברורות: ימין או שמאל; קפיטליזם שמרני או סוציאליזם; נוקשות או רכות; נשיא או נשיאה. בשעה 9:00 (שעון ישראל) נפתחו הקלפיות ובתשע בערב יתפרסמו המדגמים.  

 

שני המועמדים לנשיאות, ניקולא סרקוזי איש מפלגת השלטון הימנית וסגולן רויאל מועמדת הסוציאליסטים, רוצים לשנות את פניה של צרפת אחרי 12 שנות שלטונו של ז'אק שיראק. אך החזון של כל אחד מהם שונה בתכלית, הדרכים למימושו הפוכות כמעט ובכל הנוגע לסגנון אין ביניהם קווי דימיון.

 

הוא בן 52; היא מבוגרת ממנו בשנה. שניהם חלוצים בתחומם, ששינו את חוקי המשחק בפוליטיקה הצרפתית, שברו את המוסכמות המפלגתיות, וכרו אוזן קשבת לציבור הכמהה לשינוי. עלייתם לצמרת מסמנת חילופי דורות בצרפת, מכיוון שמי מביניהם שייבחר היום, יהיה הנשיא הראשון של צרפת שנולד לאחר מלחמת העולם השניה.


טוען שהרקע הזר שלו הקשה עליו. סרקוזי (צילום: AFP) 

 

עוד על הבחירות בצרפת:

 

סרקוזי, בן המהגרים, טוען שהרקע הזר שלו הציב מכשולים בפניו, אך את דרכו הפוליטית החל בגיל 28, היה ראש עיר של פרבר יוקרתי ובדרכו למעלה נהנה מחסותו של שיראק (לפחות עד הקרע ביניהם ב-95); רויאל, אם לא נשואה, טוענת שהפוליטיקה הצרפתית הגברית התקשתה לבלוע אישה שאפתנית ודעתנית כמוה, אך גם היא טיפסה למעלה תחת חסותו של מיטיבה, הנשיא מיטראן.

 

אלא שכאן בערך נגמר הדימיון ביניהם.

 

סרקוזי, השמרן, רוצה רפורמה שתסיר את אחיזת החנק שמגבילה את המשק הצרפתי – שבוע העבודה בן 35 השעות. הוא רוצה שהצרפתים יעבדו יותר כדי שיוכלו להתחרות בשווקים צומחים באסיה ובאמריקה הלטינית, וברעב התמידי של הכלכלה הגלובלית.

 

רויאל, הסוציאליסטית, טוענת שמסגרת חוקי העבודה בצרפת ומדיניות הרווחה הנדיבה היא תוכנית טובה בבסיסה, ושואפת לתקן את תחלואיה של צרפת על ידי שידרוג מגזר עובדי המדינה בעוד כחצי מיליון מקומות עבודה. היא רוצה גם להעלות את שכר המינימום, ולבנות רבבות דירות בשנה עבור מעוטי יכולת, אלא שמתקשה להסביר מהיכן תממן את שאיפותיה אלה.

 

הוא דוגל באכיפה נוקשה של חוק וסדר. כשר הפנים הוא שיסה את כוחות הביטחון הצרפתיים במתפרעים ומפירי הסדר בפרברים, והוא מחזיק בעמדות קשוחות בכל הנוגע למהגרים בלתי חוקיים ועבריינים סדרתיים. הוא פעלתן, תזזיתי, שאפתן ובוטה.

 

היא מרבה להפגין חמלה וחום אימהי, מרבה לדבר על תחושותיה ורצונה לשמוע את רחש הלב של הציבור, אך קוראים לציבור לא להצביע לה רק משום שהיא אישה.


לא רק בגלל שהיא אישה. רויאל (צילום: רויטרס)

 

הוא אינו מסתיר את הערצתו לאמריקה. הוא שואף להידוק האיחוד האירופי תחת חוקה צנועה ורופפת יותר, ואינו רוצה את טורקיה בשורות האיחוד האירופי. את המלחמה בעיראק הוא מכנה "טעות". היא בעת שילוב הדוק יותר של צרפת בציר ההובלה האירופי, שולפת לטורקיה כרטיס צהוב בינתיים ואת המלחמה בעיראק מכנה "קטסטרופה".

 

במחנה שלה מתארים אותו כאדם קשה עורף ומהיר חימה, "ברוטלי" מכדי לשאת במשרת הנשיא. במחנה שלו מתארים אותה כריקנית ולא מנוסה, שמצאה הפוליטי עמום וכישוריה, במיוחד בזירה הבינלאומית, מוטלים בספק. לו היו יכולים, היו הצרפתים מעדיפים לשלב ביניהם וליצור לעצמם נשיא מושלם – קשוח ורך, מנוסה וחדשני, לא "אדום בנשמה" אבל גם לא "ניאו-שמרן, תואם בוש ובלייר". אלא שהם צריכים לבחור באחד מהשניים.

 

סרקו מוביל ב-10 אחוזים

סרקוזי ניצח בסיבוב הראשון עם 31 אחוז מהקולות. מאז הוביל בכל הסקרים. מתוך שלושה סקרים שפורסמו מאז יום רביעי, שניים ניבאו לו ניצחון, ובשלישי הוא היה צמוד לרויאל. אחרי העימות העצבני ביום רביעי בלילה, הוא הגדיל את הפער שלו בסקרים עד לכדי 10 אחוזים – 55 אחוז לסרקוזי ו-45 אחוז לרויאל. אנשיו כבר החלו להערך למסיבת ההמונים הגדולה שהם מתכננים ב"פלס דה לה קונקונרד" בלב פריז. היא תצטרף לבצע נס אמיתי כדי להפוך את התמונה המתגבשת, אך עדיין לא מספידים את כוכבת מסע הבחירות, ששרדה את כל הדרך הקשה עד רגע האמת.

 

למי מביניהם שייבחר צפויות משימות לא פשוטות: הכלכלה צומחת בקצב זחילה, החוב מעמיק, האבטלה בשיעור של כ-8 אחוזים, החברה משוסעת, הצעירים ממורמרים, הביטחון האישי בשפל והמעמד הבינלאומי של צרפת בנסיגה. אך הם יכולים להתנחם שהציבור מוכן ורוצה בשינוי: שיעור ההצבעה בסיבוב הראשון עמד על 84 אחוז – מיליוני צרפתים שרוצים לפתוח דף חדש ונקי בהיסטוריה של הרפובליקה.

 

ביום האחרון של מערכת הבחירות הורידה רויאל סופית את הכפפות. בראיון לתחנת הרדיו RTL היא הזהירה שבחירה בסרקוזי תהיה מסוכנת ועלולה להצית מחדש מהומות ואלימות ברחובות. סרקוזי מחה בתוקף וכינה את ההתבטאות "לא דמוקרטית". ועם זאת הוא לא נשאר חייב. "מאדאם רויאל אינה במצב רוח טוב היום", אמר לעיתון "לה פריזיאן". "אולי היא מיואשת בגלל הסקרים".

 

שלשום בחצות הסתיימה מערכת הבחירות ואיסור על תעמולה נכנס לתוקף, כדי לאפשר לצרפתים להרהר בבחירתם. "לה פריזיאן" נאלץ לגנוז את הראיון המלא עם סרקוזי והפנה את קוראיו לאתר האינטרנט, שם פורסם הראיון המלא.

 

בשבת החלה ההצבעה עבור כמיליון בעלי זכות בחירה במושבות ובטריטוריות הצרפתיות לחופי קנדה ובים הקריבי. יתר המצביעים יוכלו ללכת לקלפיות החל מ-08:00 בבוקר (9:00 שעון ישראל). 12 שעות מאוחר יותר ייחשפו תוצאות המדגמים, שהם כמעט תמיד מדוייקים. ב-20:00 בערב בפריז,21:00 שעון ישראל, נדע מי יהיה הנשיא הבא של צרפת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאצ'ו נוקשה. סרקוזי
צילום: רויטרס
מחבקת ומקשיבה. רויאל
צילום: רויטרס
הלוואי שהיה אפשר לשלב
צילום: איי אף פי
מומלצים