שתף קטע נבחר

ירושלים של יוסי בנאי

ישנים וחדשים, קצרים וארוכים, רגליים או ממונעים, בליווי שחקנים ומופעים, באתרים נודעים ובפינות חבויות, בסמטאות העיר ובאתריה הראשיים: בסוף השבוע הקרוב יקיים יד בן-צבי מרתון סיורים, כולל מסע בין סמטאות ילדותו של יוסי בנאי ובין ספריו של דויד גרוסמן

בסוף השבוע הקרוב (10-13 במאי) יקיים יד בן-צבי זו הפעם ה-11 את מרתון הסיורים שבמסגרתו יערכו למעלה מ-100 מסלולי סיורים ו-7 מופעים.

 

אני וסימון ומואיז הקטן

ב-11 במאי 2006, לפני שנה בדיוק, נפטר יוסי בנאי. מאז אנחנו מתגעגעים לתל אביבי הכי ירושלמי שיש, שעזב את העיר בגיל 18, אך נשאר ירושלמי תמיד. ואנחנו, אנחנו נשארנו עם סימון ומואיז הקטן, עם הריחות והמראות, עם הזיכרונות והמנגינות הבנאיות, שעוצמתן כה חזקה.

 

בסיור "בעקבות יוסי בנאי" יתחקו המשתתפים אחר הזיכרונות, המקומות והאירועים בחייו של בנאי הצעיר, שגדל כאחד משמונה ילדים בדירת שניים חדרים וחצי.

 

הסיור כולל ביקור במרכז העיר, בסמטאות ובאזור השוק, שהיו "מגרש המשחקים" של יוסי וחבריו - סימון ומואיז הקטן. לאביו הייתה חנות ירקות בשוק אך יוסי זכה לקבל בננה רק כשזו הייתה כבר מקומטת ומסכנה. ביתו היה דל באמצעים אך עשיר באהבת משפחה.

 

לאחר מכן יגיע הסיור ל"שכונה" היא שוק מחנה יהודה, שם ניצב בית הבנאים.

 הסיור יסתיים בבית הכנסת "אוהבי ציון" לשם אהב יוסי להגיע מידי פעם, כדי להרגיש קרוב להוריו המנוחים. לפני כן יבקרו המשתתפים בבית ספר אליאנס שבו למד יוסי וממנו היה בורח, ובבית הדפוס ברחוב אגריפס, שם עבד.

 

הסיור יעבור ליד בתי הקולנוע ששמשו בעבר גם כתיאטראות: רקס, ציון ועדן. יוסי אהב סרטים והצגות: "לא פעם רציתי לפרוס כנפיים ולהמריא דרך המסך לעולמות אחרים", כך סיפר. הוא הוסיף שהיה "גנב תרבות", שכן רק לעיתים רחוקות היה יכול להרשות לעצמו לשלם עבור כרטיס קולנוע.

 

על הצגות, שאותן אהב יותר מכל, לא היה מה לדבר ולכן פיתח שיטות להתפלח אליהן. בספר "כשאמא הייתה מלכה" כתב: "יושב על האסלה בשירותים של קולנוע אדיסון אחרי סרט ביומית, ומחכה בקוצר רוח שכבר יצאו האנשים מהסרט, ויכנסו האנשים להצגת התיאטרון". שיטה אחרת הייתה להתחזות לעיוור ולהצטרף לבית חינוך לעיוורים, שנכנסו לתיאטרון בחינם.

 

  • "בעקבות יוסי בנאי" בהדרכת נורית בזל. יום ו' 12:30-15:30.

 

יש ילדים זיג זג

שכונת הפועלים ובית הכרם אמנם עברו שינויים מאז שנות השישים, אך עדיין ניתן לחוש בהן את האינטימיות של עברן, ליהנות מקסמן ולהתענג מטיול ברחובותיהן. שכונות אלו הן הרקע לסיפורם של שלושה הילדים, יצירי דמיונו של הסופר דויד גרוסמן, שסיפורם שזור בסיפורה של ילדותו שלו.

 

נונו, גיבור "יש ילדים זיג זג", רצה להיות טרובדור, ובשל כך סיבך את עצמו ואת חבריו בהרפתקה מסוכנת בבית מסתורי. דויד, ששמו כשם יוצרו, הוא גיבור "דו קרב". חברו הטוב ביותר הוא מר רוזנטל, שאמנם כבר בן שבעים, אך עדיין נמרץ וערני כמו בחור צעיר. רוזנטל מספר לדויד על זיכרונותיו, אך מעדיף לטייל עם דויד ולצלם את העיר. אהרון קליינפלד, ילד רגיש ומיוחד, הוא גיבור "ספר הדקדוק הפנימי", המגלה בגיל ההתבגרות שיש לו "בעיה" ששינתה את מצב רוחו ואת יחסו לחבריו.

 

הסיור יצא מבית הספר, המסונף לסמינר בית הכרם, שכל גיבורי הספרים למדו בו וכמובן - גם דויד גרוסמן עצמו. המשתתפים יאזינו להסבר מדוע קיבל דויד מ"דו קרב" עונש ממר נחמני, המורה לאנגלית (לכתוב חיבור בן חמישה עמודים) וילמדו מאהרון שיטות ב"איך להעביר את השיעור המשעמם בתושב"ע", ו"איך לחשב את הזמן שנותר עד סיום השיעור".

 

מבית הספר יצא הסיור לביתם של הגיבורים בשכונת הפועלים. הסיור יעבור בכיכר דניה, שם נמצא הסופרמרקט שעם דלתו האוטומטית היה לאהרון שיח ושיג, ברחוב ביאליק, שם גרה יעלי אהבתו של אהרון שתספר על הקשר שלה לחיי הסופר כשהיה ילד. ולסיום: תצפית אל עמק ציון, מגרש המשחקים של נונו, של אהרון ושל חבריהם, שהפך עם השנים לאוטוסטרדה.

 

  • "מישהו לרוץ איתו" בהדרכת נורית בזל. יום ה' 20:00-23:00.

 

השכונות הנעלמות מהעין

הנוף העירוני של ירושלים השתנה לא מעט בחלוף השנים. כחלק מהשינויים, מצאו את עצמן מספר שכונות ותיקות לפתע פתאום על גבול "הקו העירוני" המסוכן והמוזנח, ויש שאף נעלמו לגמרי, בסיור נתמקד בסיפורן של ארבע שכונות שהיו ואינן.

 

שכונת בית יוסף, שהוקמה ב-1892 לא זכתה לעדנה ובתוך שנים אחדות נבלעה בכפר הערבי אבו-טור. כל שנותר הוא תיאור ברומן "תמול שלשום" של עגנון, המתאר אותה כאחת התחנות בדרכו של בלק, הכלב הירושלמי, הנמשך לשלווה הנסוכה עליה.

 

מבית יוסף העלומה, ימשיך הסיור לגיא בן הנום. מי זוכר שבין המרחבים הירוקים והמרהיבים של העמק הוקמה ב-1900 שכונת מגורים צנועה, בידי 25 משפחות עניות ממוצא כורדי. לאחר פרעות תרפ"ט פונתה השכונה כולה, ומאז הלכה ונשכחה מהתודעה. לאחר מלחמת העצמאות שבה וצצה במקום שכונת מגורים יהודית, הפעם של יהודים מעולי פרס שהתיישבו בה מתחת לירדנים שעל החומה. גם שכונה זו נשכחה, עם הפיכת האזור כולו לגן ציבורי גדול.

 

מגיא בן הנום, יעלו המשתתפים על הגשר המפורסם לצד בריכת הסולטן, עד ל"חוצות היוצר", שהייתה שכונה זעירה, שהוקמה ב-1892 ונקראה בשם ג'וראת אל-ענב, על שם עץ השיזף שגדל בסביבתה ובמהרה הפכה לשכונה מעורבת. לאחר מלחמת ששת הימים שופצו כמה מן המבנים בשכונה, וכך הפכה ג'וראת אל ענב לסדנאות האמנים של חוצות היוצר, החוסות בצילו של מגדל דוד.

 

מחוצות היוצר ימשיך הסיור לשכונת "כפר דוד" הנוצצת. אך מתחתיה מסתתרת שכונת ממילא, שהתקיימה עד לשנות השמונים. בממילא התגוררו בשנות החמישים עשרות אלפי עולים קשי יום, שחיו בצל צליפות הירדנים מהחומה. אלא שדווקא לאחר נפילת הגבול ואיחוד ירושלים החליטה העירייה להרוס את השכונה, ולהפכה לשכונה יוקרתית, שלצידה מלונות יוקרתיים וקניון מעוצב, הנבנה מזה שנות דור.

 

  • "השכונות הנעלמות מהעין", יום ה' 16:00-19:00.

 

סיורי תיאטרון, צילום, מוזיקה ועוד

בין הסיורים שיתקיימו במסגרת המרתון, ניתן למצוא סיורים לחובבי צילום: "זום על החומה" - זויות ייחודיות על גגות, מגדלים וכיפות; "בסתר המדרגה" - עם זריחה במעיין הסטף. סיורים בעקבות סופרים ואמנים: "אל מחוזות אהבה וחושך" - שנות ילדותו של עמוס עוז בכרם אברהם; "נתיבות חיים בירושלים" - בעקבות הסופר חיים באר.

 

סיורים מוזיקליים: "אנו אנו הפלמ"ח" - סיור מזמר בעקבות השירים של פעם; "צליל לכל עת בעיר רבת עתים" - מוזיקה קלאסית ורומנטית על גגות העיר העתיקה. סיורי תיאטרון: "בימין משה... על שפת עירנו" - מיצג בשכונת מגוריו של המשורר יהודה עמיחי; מעשיות בנחלאות - סיפורים מן השכונה עם ג'קי לוי.

 

ועוד: "סיור-ציור" - בעקבות ציורי קיר בעיר; "נשים אמיתיות" - על הנשים שהותירו את חותמן על העיר; "למה כובע?" - בעקבות כיסויי הראש בעיר העתיקה; "מה עושות האיילות בלילות?" - סיור לילי בגן החיות.

 

  • לפרטים על שאר הסיורים והאירועים - ראו אתר "יד בן צבי"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התל אביבי הכי ירושלמי. בנאי
צילום: שי רוזנצוויג
גיבוריו שזורים בחייו. גרוסמן
צילום: שי רוזנצוויג
מוזיאון מגדל דוד
צילום: רון פלד
גיא בן הנום. השכונות הנעלמות
צילום: רון פלד
גם ברובע היהודי
צילום: הרמן חנניה, לע"מ
מומלצים