שתף קטע נבחר

קיץ קריר עם שפריץ הונגרי

ה"שפריץ", יין מהול בסודה, הוא המרענן הרשמי של הקיץ ההונגרי עם קרירות ורעננות שעושות ראש טוב על הדרך

כדי להתקרר קלות ביום חם ולצנן את הפה הלוהט מפפריקה, שותים ההונגרים פרוץ' (Fröccs). המשקה התוסס – יין מהול בסודה – אשר יש המכנים אותו גם שפריצר (Spritzer) או שפריץ בחיבה, הוא לא פחות מאשר המרענן הרשמי של הקיץ המדיארי, לפעמים בתוספת כמה קוביות של קרח.

 

עוד באירופה נהג סבא לרוות את צימאונו בגזוז האלכוהולי. את היין – אדום בדרך כלל – ערבב במי הסודה שהכינה סבתא ננה בסיפולוקס הביתי, אותו מיכל מתכת כסוף עם פיית פלסטיק אדומה, שרעש הפיצוצים שהקים החריש אוזניים והפחיד ילדים קטנים. לפחות אחד מהם. אחר כך סגרה בחוזקה את המיכל "כדי שהגזים לא ייצאו", לעתים כל כך חזק, שלא הצליחה לפתוח אותו מאוחר יותר כדי למלאו שוב – אז הייתה מזעיקה את אבא לעזרה.

 

את המכשיר להכנת סודה המציא בשנת 1829 כומר הונגרי בשם אניוש ידליק (Jedlik Ányos) (1802-1895), איש דת, שהיה בזמנו החופשי גם פרופ' לפיזיקה באוניברסיטת פשט. מאז תפסה הסודה מקום של כבוד בארון המשקאות ההונגרי. את מוכר הסודה, שעבר עם בקבוקיו המבעבעים על עגלה רתומה לסוס, אפשר היה עוד לפגוש עד לא מזמן באזורים הכפריים של המדינה.

 

ההונגרים נוהגים לומר שהמוסיף מים ליין הוא מהעושים מעשי קונדס, אבל לפרוץ' שלהם הם מתייחסים ברצינות גמורה. עד היום מגישים ממנו גם במפוארות שבמסעדות שם כמיטב המסורת.

 

הפרוץ', פירושו מתיז או משפריץ בתרגום חופשי, זכה עם השנים לגרסאות רבות – כולל שמות שונים - ולפרשנויות אין ספור, כך על פי היחסים שבין היין לבין הסודה. השפריצר הקלאסי, למשל, מורכב משני שליש יין אדום, ומשליש של מי סודה קרים.

פרוץ' השרת או איש התחזוקה (Házmester) מכיל 3 חמישיות של יין ושתי חמישיות בועות של סודה. מנת שפריץ קטנה מכונה פוטיי (Fütty) או שריקה כי מכלים אותה בזריזות. לעומת זאת, הייטאש (Hajtás) או הוזוש (Húzós) מגישים בכוס גדולה, כדי שדי יהיה בה לצמאים גם כדי לשפוך זה על זה בהיותם בגילופין. ומי שלא שפר עליו גורלו ילגום סודה מכוס ששתו בה יין. ההונגרים מאמינים כי כך יסיט את מחשבותיו הרעות ויעסיק את דמיונו בשיחזור טעמו של היין, שרק מניחוחו עוד נותר בגביע.

 

יודעי דבר אחד או שניים יגידו כי איכותו של השפריצר תלויה לא רק בעוצמתן של בועות הפחמן הדו חמצני אלא גם בטעמו הטוב של היין. המתאים ביותר למהילה הוא זה המוכן מענבים הנבצרים במישורים הגדולים של דרום-מזרח הונגריה. יין אדום בעיקר אך גם לבן מתוק או יבש למחצה. אבל גם יין פטישים פשוט, כמו שהיה לסבתא ננה ולסבא אי שם בשנות ה-60, וקינלי סודה יעשו את העבודה.

 

מספרים כי השחקן הידוע אדה אויהאזי (Újházi Ede) נהג למהול את יינו במי מלפפונים כבושים במקום בסודה בהאמינו כי כך יוכל לשתות יותר יין מבלי להשתכר. ואילו בעיר סגד, שבדרום המדינה, שתו כבר בראשית המאה הקודמת קוקטייל של יין אדום ושמפניה, והיו שערבבו יין במיץ חמוציות. כיום, ברוח הזמן, מוהלים הצעירים ההונגרים את היין האדום שלהם בקוקה קולה – רגע, לא לעקם את האף – וזה עושה טעים.

 

פרוץ' - Fröccs

המרכיבים:

יין אדום

מי סודה

 

אופן ההכנה:
  1. ממלאים 2 שליש מהכוס ביין. מוסיפים סודה, רצוי צוננת.
  2. מערבבים ומגישים.

 

הארה: ניתן להוסיף כמה קוביות קרח לקישוט, ולהשתעשע לפי הטעם ביחס שבין היין לבין הסודה. באופן דומה מכינים שפריצר של יין וקוקה קולה.

 

עופר ורדי הוא עיתונאי ואיש של אוכל, בעיקר מתוצרת הונגרית, שלא יודע לסגור את הפה. אפשר ליצור איתו קשר כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן פייט-קיטש
ותודה להונגרים. סיפולוקס
צילום: אורן פייט-קיטש
מומלצים