שתף קטע נבחר

המשפחה הזדעזעה: פגוע הנפש נכפת ונפצע

א' בן ה-65 הוא איש שירותי הביטחון לשעבר שמאושפז לסירוגין מזה כמה שנים בגין משבר נפשי. באשפוזו האחרון, כך על פי תלונה שהוגשה למשטרה, הוא נקשר בכוח למיטתו בבית החולים הפסיכיאטרי "לב השרון" עד שנוצרו בידיו וברגליו פצעים עמוקים ומוגלתיים. עורך דינו, שתובע בשמו גם פיצויים ממשרד הבריאות: "זה גובל בהתעללות". משרד הבריאות סירב להגיב

"בית החולים התייחס לאדם מבוגר וחולה כמו לחיה בשבי". במילים קשות אלו מאשים עו"ד אופיר פדר את בית החולים הפסיכיאטרי "לב השרון" בפרדסיה בהתעללות בחולה בן 65 שאושפז במקום, לאחר שלטענתו נקשר בברוטאליות בידיו וברגליו ברצועות כפיתה, שהותירו בגופו פצעי חריכה קשים. "האיש חולה ואין איש חולק על כך, אבל ככה לא מתנהגים", אומר פדר.

 

לפני מספר שבועות אושפז א', איש שירותי הביטחון לשעבר, בבית החולים הפסיכיאטרי "לב השרון", כחלק מתהליך תרפיה ארוך שהוא עובר, מאז משבר נפשי שחווה. במסגרת הטיפול אף אושפז בכפייה, ולא פעם נקשר לצורך הטיפול.


הצלקות על רגליו של א'

 

אלא שלדברי עו"ד פדר, באשפוזו האחרון ב"לב השרון" חווה א' התעללות של ממש. "מיד כשהוא יצא מבית החולים ראתה משפחתו את הסימנים שעל גופו והזדעזעה. על גופו היו פצעים עמוקים ומוגלתיים בידיים וברגליים, שנבעו מכפיתה חזקה של ידיו ורגליו. ברור שבמוסדות כאלה לפעמים אין ברירה ונאלצים לקשור את החולה, וגם א' נקשר לא פעם אחת בעבר, אבל יש גם דרך לאזוק חולה. הקשירה צריכה להגן על העור, ולא לפגוע עוד יותר באדם חולה".

 

תשעה ימים אחר שחרורו מבית החולים, א' עדיין מתקשה לעמוד על רגליו. סימני הפציעה ניכרים היטב והוא סובל ממצב נפשי קשה עוד יותר. "א', אדם בוגר, בכה ושידר סימני מצוקה קשים אך נתקל באטימות וזלזול מחפירים מצד הצוות המטפל, שלא שעה למצוקתו", טוען עו"ד פדר.

 

"אין מי שישמור על העריריים"

בשבוע שעבר הגישה משפחתו של א' תלונה במשטרת נתניה נגד בית החולים בגין התעללות, ומכתב התלונה נשלח גם למשרד הבריאות ולפסיכיאטר המחוזי כדי להתריע על המתרחש במקום. "אני יכול להניח שאם זה קרה לו, זה קורה גם לאחרים במחלקה", טוען פדר. "אבל אני מניח שישנם חולים עריריים שאין מי שישמור עליהם".

 

"אנשי המקצוע המטפלים בא' היו צריכים לגלות רגישות יתר למצבו ובוודאי שלמצוקותיו", נאמר במכתב. "קשה להאמין כיצד מסוגלים בני אנוש לבצע מעשים כה קשים כלפי הזולת, מעשים הגובלים, שלא לומר עולים כדי התעללות והתעמרות ממש, מבלי לגלות מעט חמלה כלפי החלש".

 

במקביל לתלונה במשטרה תובעים בני המשפחה מבית החולים פיצוי כספי בסך 50 אלף שקל, בטרם יפנו לערכאות משפטיות. "לא נסתפק בפיצוי ונעמוד על כך שתיפתח חקירה משטרתית שתחקור את מה שקורה שם", אומר עו"ד פדר. "לא ייתכן שנוסף למצבו הנפשי, צריך א' להתמודד עם ההשפלה והכאב הפיזי. ככה לא נוהגים באדם ששירת את המדינה".

 

פסכיאטר בכיר: מעולם לא ראיתי דבר כזה 

ד"ר יאיר בראל, לשעבר הפסיכיאטר של מחוז ירושלים ואחראי יחידת הבקרה של שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות: "הפציעות שעל החולה פשוט לא מתקבלות על הדעת, זה לא נורמלי ויוצא דופן. זה הרבה מעבר למה שמקובל. יש לי ניסיון של שנים רבות בתחום, ומעולם לא ראיתי דבר שכזה".

 

לדברי בראל, טיפול בחולים המצריך קשירה נעשה בעזרת רצועות בד מיוחדות שמגינות על העור, באמצעותן אפשר לקשור את החולה למספר שעות. כדי להאריך את זמן הקשירה יש לקבל אישור רופא. "הקשירה אף פעם לא נעשית על רגל אחת ובקלות דעת כזו, כפי שאפשר להבין מהתמונות".

 

ד"ר בראל קרא למשרד הבריאות לשלוח צוות כדי לבדוק את הנעשה בבית החולים. "כשהייתי אחראי על יחידת הבקרה של שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות, קיבלנו דיווחים דומים על מקרים כאלה והוריתי לשלוח צוותים לבדוק ולשמוע מה קרה".

 

בית החולים "לב השרון" סירב למסור תגובה לנושא והפנה לתגובת משרד הבריאות. אף על פי שמשפחתו של החולה אישרה את הסרת חיסיון פרטיותו לצורך תגובה רשמית למקרה, במשרד הבריאות סירבו להגיב באופן ישיר למקרה: "בשל חיסיון הפרט ושמירה על פרטיותו של החולה משרד הבריאות מבקש שלא להגיב על הטענות. תגובת משרד הבריאות תינתן לערכאות המשפטיות, אם תוגש תלונה", נמסר.

 

הידיעה הראשונית התקבלה בדואר האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א'. נקשר בברוטליות
הסימן על היד
מומלצים