שתף קטע נבחר

בג"ץ ידון בתוואי הגדר באזור מעלה-אדומים

שופטי בג"ץ ידונו בעתירת תושבים מאבו-דיס ועזרייה כנגד תוואי גדר ההפרדה באזור מעלה-אדומים. תושבי הכפרים טוענים שחוסמים להם את התנועה, גורמים להם לחוש שטבעת חנק סוגרת עליהם מכל הכיוונים וגוזלים להם אדמות

האם היישוב קידר ייכלל בתוואי גדר ההפרדה באזור מעלה-אדומים? שאלה זו תעמוד במוקד דיון שיקיימו הבוקר (יום א') שופטי בג"ץ, בראשותה של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש. הדיון יעסוק בעתירות שונות של תושבים מאבו-דיס ועזרייה כנגד תוואי הגדר. תושבי הכפרים טוענים כי חוסמים להם את התנועה, גורמים להם לחוש שטבעת חנק סוגרת עליהם מכל הכיוונים וגוזלים להם אדמות.

 

המועצה לשלום ולביטחון צורפה לפני כשנה לעתירה - באופן לא פורמלי - כידידת בית המשפט (צד שמחווה דעה בלבד, א.ז). המועצה הגישה תצהיר לקראת הדיון שיתקיים היום ובו נכתב: "המועצה משוכנעת בצורך הביטחוני להקים בירושלים וסביבתה מכשול מפריד כדי למנוע מעבר לא מבוקר של פלסטינאים אל מרכזי אוכלוסייה בישראל, את כניסתם של מחבלים ואת הכנסתם של אמצעי לחימה לשטחנו.

 

"לצערנו, המכשול שתוכנן ואושר על ידי ממשלת ישראל לוקה במתן מענה לצרכים הביטחוניים. צורכי היומיום של הפלסטינאים ומרקם חייהם מחד גיסא, וצורכי הביטחון הישראלים מאידך גיסא, מתנגשים במרחב כולו. יש צורך ליתן מענה כולל בדפוסי תוואי המכשול, מעברים וכבישים. לדוגמה, לא ניתן להתעלם מכך שתוואי המכשול המאושר הופך את אבו-דיס ועזרייה למובלעת המוקפת משלוש עבריהּ ומנותקת ממזרח ירושלים וצפון הגדה".

 

המועצה מציעה תוואי חלופי צר יותר סביב מעלה-אדומים, שלא כולל את היישוב קידר, ולקרב את הגדר עד למרחק של 400 מטר מבתי מעלה-אדומים. ההבדל בין התוואי של המועצה לשלום וביטחון לבין התוואי שמציעה המדינה הוא 14 ק"מ.

 

המועצה קמה ב-1988 כדי להיות גוף שיכול לחוות דעה בלתי תלויה בנושאי ביטחון ושלום. במועצה חברים, בין השאר, המפכ"לים בדימוס יעקב טרנר, אסף חפץ ויוסף נחמיאס והאלופים במיל' אברהם אדן (ברן) ונתן שרוני (נתן). המועצה מונה יותר מ-1,000 חברים.

 

בדיון שקיים בית המשפט העליון בנובמבר אשתקד בסוגיית הגדר קבע הרכב מיוחד של תשעה שופטי בג"ץ, בראשותו של הנשיא בדימוס אהרן ברק, כי תוואי גדר ההפרדה במרחב ביר-נבאללה שמצפון לירושלים חוקי, ובכך דחה חמש עתירות שהוגשו בעניין.

 

במסגרת התוכנית להקמת גדר ההפרדה הוחלט על תוואי עוטף ירושלים, שנועד למנוע חדירת מחבלים לעיר. הקמת הגדר, כך הוחלט, תעשה בשני שלבים: בשלב הראשון יוקם קטע שיחצוץ בין גבעת-זאב לרמאללה, ובשלב השני קטע שיחצוץ בין בית-לחם לירושלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוואי גדר ההפרדה
צילום: רויטרס
גדר הפרדה סמוך לאבו-דיס
צילום: רויטרס
מומלצים