שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

האם אתרי אינטרנט שחורים חוסכים אנרגיה?

האם אתרים שחורים מאפשרים למסכי מחשב לבזבז פחות אנרגיה ובכך מרחיקים אותנו מהאסון אקולוגי? מסתבר שהשחור זה הירוק החדש. שולמית אן פותחת מדור חדש של שאלות ותשובות על כל מה שלא ידעתם שרציתם לדעת

בחודשים האחרונים הצטברו במערכת לא מעט שאלות של גולשים שאינן עוסקות בתמיכה טכנית אלא בתהיות יותר רחבות שעניינן טכנולוגיה ואינטרנט. כדי לענות את התשובות המוסמכות ביותר גייסנו את ידידת המערכת, שולמית אן, אשת היי טק משכמה ומעלה, ואנציקלופדיה מהלכת (או במקרה הזה, גולשת) לכל מה שלא ידעתם שרציתם לדעת. נעביר את רשות הדיבור לשולמית.

  

תודה למערכת ערוץ המחשבים על הבמה המכובדת. ההסכם ביני לביניכם הוא כזה: אני מתחייבת לבחור את השאלות הכי מענייניות שתשלחו לי בדואר האלקטרוני או כאן בתגובות, ולספק את התשובות הכי מוסמכות. בתמורה, אתם תשמרו על סגנון כתיבה מכובד.

  

קוראים לי שולמית, לא שולה או שולי, ותגובות בנוסח "תעשי לי ילד" יימחקו ביד קשה, שלא להזכיר התבטאויות לא מכובדות אחרות. עכשיו, אחרי שהבהרנו את הנקודה הזו, נפנה לנושא הראשון שעל הפרק. 

 

הגולש Shift+Delete, שפנה אלינו בדואר האלקטרוני, תהה אם נכונה השמועה שאתרי אינטרנט שחורים חסכוניים באנרגיה. לכאורה, מדובר ברעיון מופרך לגמרי, אך הנה, לאחרונה התבשרנו על השקת Blackle, מעין מעטפת של גוגל עם הבדל משמעותי אחד – עמוד הבית ודפי התוצאות צבועים בשחור.  

 

אתרים שחורים למען עתיד ילדינו?

איזו הצדקה יש להשתמש בנגטיב של גוגל? כדי להציל את כדור הארץ, כמובן. בעמוד האודות של האתר נכתב "העמוד השחור של Blackle חוסך באנרגיה". אנשי האתר מצטטים מחקר מ-2002 לפיו "מסך מבזבז יותר אנרגיה

אם הוא נדרש להציג עמוד לבן (או צבעוני) לעומת עמוד שחור".  

 

האמנם? הטענה הזו נשמעת הגיונית כאשר מדובר על מסכי ה-CRT, הצגים המסורתיים "השמנים", ולא על מסכי ה-LCD הדקים, אשר התאורה האחורית שלהם פועלת תמיד, ללא תלות בתמונה המוצגת בצג בכל רגע נתון.  

 

ההבדלים בין CRT ל-LCD

לפני השורה התחתונה כדאי שארחיב קצת על סוגי המסכים. CRT (ראשי תיבות שלCathode Ray Tube) הוא מסך רחב העובד בטכנולוגיה הדומה לזו של טלוויזיה רגילה (לא שטוחה). במילים פשוטות, מדובר באלקטרונים הנורים מתוך שפופרת אל מסך זכוכית ומאירים פיקסלים על המסך.  

 

המסכים הדקים פועלים בטכנולוגיית Liquid Crystal Display (כלומר, LCD). המסך מורכב משני לוחות שקופים קוטביים שביניהם נמצאת שכבה של גבישים נוזליים. שכבת הזכוכית הקדמית של המסך דומה לרשת של פיקסלים המסננת את האור (חוסמת אותו או מאפשרת לו לעבור וכך יוצרת את התמונה הרצויה על המסך), אך לא יוצרת אותו. מקור האור הוא נורת ניאון (פלורוסנט) המצויה מאחורי הרשת ופועלת תמיד.

  

הבדל קטן בצריכת האנרגיה

אך ב-Blackle מצביעים על עמוד 19 בדו"ח, אשר מדגיש הבדל קטן בצריכת האנרגיה כאשר מסך LCD מציג עמוד לבן לעומת עמוד שחור.  

 

"האנרגיה שצורך מסך LCD קטן יותר ממסכי CRT", נכתב שם, "ככל שהמסך גדול יותר, כך הוא צורך יותר אנרגיה, כאשר הכוונה הן ל-LCD והן ל-CRT. התמונה המוצגת על המסך היא בעיקר תוצאה של הגדרות המסך של המשתמש ויכולות החומרה הגרפיות, כמו גם של צבעי היישומים וגודל החלונות הפתוחים על המסך. 

 

"מסך נתון צורך יותר חשמל לצורת הצגת חלון לבן לעומת ישום שחור. צבעי היישומים משפיעים על צריכת האנרגיה יותר במסכי CRT לעומת LCD. עם זאת, הבהירות וניגודיות המסך, שניתנות לכיוונון באמצעות הפקדים על המסך, כמו גם קצב הרענון והגדרות הרזולוציה, משפיעות אף הן". 

 

בחברה טוענים כי אם כל מסכי ה-LCD בעולם יציגו רק אתרים שחורים, החיסכון המצטבר באנרגיה יהיה משמעותי.

 

אם אתם באמת רוצים לעזור לעולם

אסור לשכוח שמדובר בגימיק שיווקי – בעולם של אתרים לבנים, האתר השחור יוצא דופן ומושך את העין, אך גם אם זה המצב, ואף אם התרומה של האתרים השחורים לחסכון באנרגיה והצלת העולם מפני אסון אקולוגי היא שולית, יש בכך כדי לתרום להפניית המודעות הציבורית לכך שאנחנו מבזבזים אנרגיה יקרה גם כאשר אנחנו עוסקים בפעילות בעלת דימוי "ירוק" לכאורה כמו גלישה באינטרנט.

 

אם אתם באמת רוצים לחסוך באנרגיה, במקום לגלוש לאתרים שחורים תוכלו להפחית את בהירות המסך שלכם. או שתשתמשו במחשבים נטולי מאיצים גרפיים ומעבדים מתקדמים, ונהלו נכון את הגדרות צריכת המחשב שלכם, כך שהמחשב והמסך לא ימשיכו לפעול בזמן שאתם רחוקים מהם.

  

עוד פעולות חוסכות אנרגיות: השתמשו בתוכנות קלות שאינן מעמיסות על הדיסק הקשיח וגורמות לו לבזבז יותר אנרגיה, אל תישארו מחוברים לאינטרנט כל הזמן, והשתמשו במחשב נייד ולא בשולחני – הראשון חסכוני יותר באנרגיה.  

 

כאן מסתיים המדור הראשון של שולמית ושו"ת. אני מקווה שנהניתם כמוני. אתם מוזמנים לשלוח לי שאלות בכתובת הדואר האלקטרוני הבאה. פניות בנוסח "נדפק לי האאוטלוק, מה עושים" לא מעניינות לי את קצה הציפורן הארוכה אז אל תטרחו. רק שאלות מעניינות בבקשה.

 

shulam.n@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים