שתף קטע נבחר

"בני נפל בפאשלה, מהתחקיר עולה תמונה עצובה"

צה"ל החל למסור לבני משפחות חללי מלחמת לבנון השנייה את דו"חות התחקירים אודות נסיבות הנפילה של יקיריהן. אריאלה גולדמן מרעננה, אמו של נועם ז"ל, אמרה לאחר שקיבלה את הדו"ח: "הדו"ח אינו תמונה סופית של מה שקרה"

"התמונה שמתקבלת מהתחקיר גרועה. זה נראה כאילו אנשים מתו בתאונה בזמן מלחמה. זו פאשלה; תמונה עצובה מאוד. לדעתי הגיע הזמן לעשות דברים אחרים מאשר מלחמות" - כך אמרה אתמול (ה') ל-ynet אריאלה מאיר-גולדמן, אמו של חלל צה"ל, נועם גולדמן, שנפל במלחמת לבנון השנייה, לאחר שטיל נ"ט פגע בטנק שבו היה בכפר עיתא א-שייב. נועם היה בן 27 בנופלו. 

 

אתמול החלו נציגי צה"ל למסור למשפחות ששכלו את בניהן במלחמה את התחקירים על נסיבות נפילת יקיריהן. לבית משפחת גולדמן ברעננה הגיע מפקד חטיבת המילואים שבה שירת נועם, אלוף-משנה מאיר פינקל, ועמו שתי קצינות. הקצינים ישבו עם בני המשפחה במשך שעתיים ועברו עמם על הדו"ח.


גולדמן בגינה שהקימה לזכר בנה נועם (צילום: עידו ארז)

 

לדברי גולדמן, הדו"ח לא הפתיע אותה. מאז שקמה מה"שבעה" היא החלה לערוך בעצמה תחקיר על נסיבות נפילתו של בנהּ וצוות הטנק שנמנה עמו. במשך השבעה רשמה דברים ששמעה מהמנחמים אודות האירוע. את הדו"ח שחיברה - שלחה לצה"ל ולוועדת וינוגרד. בצה"ל מעריכים כי משפחות רבות שבניהן נפלו בקרבות חיברו ועודן מחברות תחקירים עצמאיים אודות נסיבות נפילת הבנים.

 

"הדו"ח מקובל עליי ומצומצם ביותר. לפני מות בני עסקתי שלוש שנים בתחקיר על הלחימה בחווה הסינית במלחמת יום הכיפורים מבלי לדעת שזה יכין אותי לקראת התחקיר שעשיתי על מות בני. התחקיר שקיבלתי עוסק רק בטנק שבו נהרגו נועם ואנשי הצוות שלו, ונראה לי כי מדובר בסיפור של התגלגלות מקרה, בשל טעות בזמן אמת".

 

לדברי גולדמן, מהתחקיר של הצבא ומהתחקיר שלה עולה כי הטנק יצא למשימה של ליווי של בניית מִגנן (עמדת הגנה, ר.ב.צ) - משימה שנתפסה כבלתי מסוכנת, וכך התייחסו אליה גם החיילים עצמם, ובהם בנהּ וחבריו, שלא טרחו להיזהר.


קצינות צה"ל יוצאות מבית משפחת גולדמן (צילום: עידו ארז)

 

"ההתייחסות אל המשימה היתה כאל משימת ביטחון שוטף רגילה ולא כאל משימה תוך כדי לחימה. היה שם שקט מוחלט עד שזה קרה והטנק חטף טיל. זה מה שלמדנו. סיפור דומה קרה באותו היום, שעה וחצי לאחר מכן, באותה הגזרה. גם זה היה סיפור מקרי כזה. התייחסו לזה כאילו אין מה לעשות - מוכרחים, וכלום לא יקרה. כך הם עלו על הגבעה. המפקדים לא קלטו מהי המלחמה מנגד ולא ראו את האיום".

 

לדברי גולדמן, מאז שנועם נפל נוצר קשר טוב עם המח"ט פינקל שהתקרב לבני המשפחה. ואולם השאלות המטרידות נותרו פתוחות, ותשובות עדיין לא התקבלו. בין השאלות שנותרו פתוחות: כיצד קרה שהטנק קיבל פקודה ב-6:00 ורק ב-11:00 עלה על הגבעה. "מדוע הפקודה לא בוצעה? איפה הסתובב הטנק? מה הוא עשה? נתקע לו המנוע? כמה תשומת לב הטנק משך בשעות האלה? על זה אין תשובות.

 

"יש דברים חסרים בדו"ח, אבל הוא עדיין לא סופי. ביקשתי את התשובות ואת הדברים החסרים, ובצבא אמרו שיעשו כל מאמץ שנקבל אותם. הדו"ח אינו תמונה סופית של מה שקרה".

 

גולדמן משוכנעת שאין זה מקרי שהם קיבלו את הדו"ח לאחר פרסום דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד. "יש תהליך של תיאום ביניהם כדי למנוע דיס-אינפורמציה וכדי להקטין את הסתירות. אין לי ספק בכך".


פורסם לראשונה 17/05/2007 23:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: רונן בוידק
נועם גולדמן ז"ל
צילום רפרודוקציה: רונן בוידק
מומלצים