שתף קטע נבחר

אמנסטי: ישראל ביצעה פשעי מלחמה בלבנון

דו"ח אמנסטי השנתי מאשים את ישראל בהרג של 1,200 בני אדם - כולל מאות ילדים. "במהלך העימות ביצעו כוחות ישראלים הפרות חמורות של משפט זכויות האדם הבינלאומי, כולל פשעי מלחמה", נכתב. עוד נטען שבשנת 2006 כ-650 פלסטינים - בהם 120 ילדים- נהרגו השנה מאש צה"ל, וכי מערכת המשפט נוהגת במדיניות של איפה ואיפה ומעניקה חסינות מהעמדה לדין כאשר מדובר בחיילי צה"ל או מתנחלים

אצבע מאשימה נגד ישראל: דו"ח אמנסטי המתפרסם היום (ד') מאשים את ישראל וחיזבאללה בביצוע פשעי מלחמה בזמן מלחמת לבנון השנייה. "גם כוחות ישראל וגם לוחמי חיזבאללה הפגינו התעלמות פושעת מחיי אזרחים וביצעו הפרות בוטות של זכויות אדם ושל החוק ההומניטארי הבינלאומי, בכללם ביצוע פשעי מלחמה", נכתב בדו"ח.

 

ישראל הואשמה בהרג של 1,200 בני אדם - כולל מאות ילדים - ואילו חיזבאללה גרם למותם של 43 אזרחים ישראלים. "במהלך העימות ביצעו כוחות ישראלים הפרות חמורות של משפט זכויות האדם הבינלאומי ושל המשפט ההומניטארי הבינלאומי, כולל פשעי מלחמה. במיוחד ביצעו כוחות ישראלים התקפות בלתי-מידתיות וחסרות הבחנה בהיקף רחב. לצד ניסיון לפגוע ביכולתו הצבאית של ארגון חיזבאללה, נראה שכוחות ישראלים גם ביצעו התקפות ישירות ומכוונות על תשתיות אזרחיות בניסיון להטיל עונש קולקטיבי על העם הלבנוני על מנת לגרום לו ולממשלת לבנון להתנגד לחיזבאללה".


דרום ביירות לאחר תקיפת צה"ל במלחמה (צילום: רויטרס)

 

הדו"ח מתייחס בחומרה רבה לפצצות המצרר הרבות שהטילה ישראל על לבנון בימים האחרונים של המלחמה. "לאחר שהוסכמו התנאים להפסקת האש, שיגרה ישראל מאות אלפי פצצות מצרר, המכילות עד ארבעה מיליון פצצות קטנות, אל דרום לבנון. כמיליון פצצות שלא התפוצצו גורמות להמשך הרג אזרחים ופציעתם, זמן רב אחרי סיום המלחמה. נכון לסוף השנה נהרגו ונפצעו כ-200 בני אדם, כולל עשרות ילדים, על ידי פצצות אלה ועל ידי מוקשים חדשים שהונחו". בנוסף נמתחת ביקורת על סירובה של ישראל להעביר מפות מפורטות של מקומות נפילת הפצצות.

 

על יחסה של ישראל לשבויי המלחמה הלבנונים, לפחות שישה, לפי הדו"ח, נכתב כי "ישראל חסמה את הגישה של הוועד הבינלאומי של הצלב האדום לאסירים המוחזקים בידיה לאחר שחיזבאללה סירב לאפשר גישה כזאת לשני החיילים הישראלים השבויים שברשותו".

 

"בשנת 2006 הרג צה"ל פי 3 פלסטינים"

מספר ההרוגים הפלסטינים מאש צה"ל גדל פי שלושה בשנת 2006. בביקורת נוקבת זו נפתח הפרק העוסק בישראל בדו"ח השנתי של ארגון אמנסטי לזכויות אדם. ישראל גם מואשמת בהרחבת התנחלויות ובהקמת מאות מחסומים בשטחי הגדה המערבית אשר שוללים את חופש התנועה של הפלסטינים. הדו"ח גם קובע כי מערכת הצדק והמשפט בישראל נוקטת במדיניות של איפה ואיפה בין ישראלים לפלסטינים וכי חיילי צה"ל ומתנחלים זוכים לרוב בחסינות ולא עומדים לדין על פשעים שביצעו.

 

400 עמודי הדו"ח נפתחים ברשמיה של איירין קאהן, מנכ"ל אמנסטי העולמית, מביקורה בעזה ובשדרות בחודש דצמבר האחרון. קאהן מתייחסת לחוסר התקווה בשתי הערים ואומרת כי על המנהיגים במזרח התיכון, כמו גם במקומות אחרים בעולם המצויים במשבר, לחדול מפעולות כוחניות הפוגעות באזרחים ומתעלמות מסטנדרטים בסיסיים של זכויות אדם.

 

ביחס לישראל מתמקד הדו"ח בעימות עם הפלסטינים ובמלחמת לבנון השניה. "כוחות ישראלים מבצעים תדיר התקפות אוויריות והפגזות ארטילריות על רצועת עזה, לעתים לתוך מחנות פליטים ואזורים מיושבים בצפיפות", נכתב בנוגע לפעילות צה"ל ברצועת עזה. "כ-650 פלסטינים, כמחציתם אזרחים לא חמושים, בהם כ-120 ילדים, נהרגו בידי כוחות ישראלים. נתונים אלה מצביעים על גידול בשיעור של פי שלושה במספר ההרוגים, בהשוואה ל-2005".


התקפה בעזה. "לעתים לתוך אזורים מיושבים בצפיפות" (צילום: AFP)

 

בנוגע להרג ישראלים על ידי פלסטינים מצביע הדו"ח על ירידה משמעותית. "הרג ישראלים בידי הפלסטינים נמשך, אך ירד בכחצי לרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת האינתיפאדה השניה ב-2000. 21 אזרחים ישראלים, בהם ילד אחד, ושישה חיילים נהרגו בהתקפות של פלסטינים בישראל ובשטחים הכבושים"

 

אמנון וידן, מנכ"ל אמנסטי ישראל, מסביר בנוגע למצב בעזה ובשדרות: "כל מה שמבטיחים המנהיגים שלנו ושל הפלסטינים היא אלימות ועוד אלימות. ניסינו את זה בעבר, הם ניסו את זה בעבר. זה לא מוביל לשום מקום. עוד מעגל של קסאמים, עוד מעגל של פשיטה של צה"ל וחוזר חלילה. המנהיגים שלנו צריכים להבין כי ביטחון אישי לטווח ארוך לא יושג על חשבון הזכויות הבסיסיות של האחר".

 

מרחיבים התנחלויות, מפלים במערכת המשפט

הדו"ח מאשים את ישראל על שלא פירקה מאחזים בלתי חוקיים בשטחים ושאף "המשיכה בהרחבת ההתנחלויות הבלתי חוקיות והאיצה את בניית גדר ההפרדה, ש-80 אחוז ממנה בנויים בתוך הגדה המערבית הכבושה כולל מזרח ירושלים וסביב לה". לפי הדו"ח, "הגדר ועוד 500 נקודות בידוק ומחסומים ברחבי הגדה המערבית ריתקו את הפלסטינים לאזורים מוגבלים ושללו מהם את חופש התנועה... זאת באופן שלא היו יכולים לגשת בחופשיות למקומות עבודתם ולימודיהם, למוסדות בריאות ולשירותים אחרים".

 

בנוסף לכל אלו מואשמת ישראל בהקמת מערכות כבישים נפרדות לישראלים ופלסטינים וכן בסגירת מעבר רפיח ברוב ימות השנה, מעבר אשר מהווה את נקודת הכניסה והיציאה לרצועת עזה. כתוצאה מפעולות אלה, נכתב בדו"ח, הידרדרו התנאים ההומניטריים ברשות הפלסטינית לרמה חסרת תקדים: "הדבר התבטא בהחרפה קיצונית של העוני, באבטלה גבוהה, בתת-תזונה ובעיות בריאות אחרות של האוכלוסייה הפלסטינית".


גדר ההפרדה. "פלסטינים רבים נותקו מאדמותיהם"  (צילום: AP)

 

בהיבט המשפטי סופגת ישראל ביקורת על כך שהיא מפלה בין ישראלים לפלסטינים, מעניקה חסינות ולעתים אף פוטרת מהעמדה לדין כאשר מדובר בחיילי צה"ל או מתנחלים. "חקירות והעמדות לדין בגין הרג בלתי חוקי של פלסטינים והפרת זכויות אדם שלהם, הן נדירות והתרחשו רק כאשר אלו נחשפו על ידי פעילי זכויות האדם והתקשורת. בניגוד לכך, שלטונות ישראל נקטו במגוון אמצעים נגד פלסטינים החשודים במעורבות ישירה או עקיפה בהתקפות נגד ישראלים, כולל אמצעים כגון התנקשויות, התקפות פיזיות ועונשים קולקטיבים, הנוגדים את המשפט הבינלאומי", נכתב בדו"ח.

 

"על פי רוב, על פלסטינים שהורשעו במעורבות בהתקפות נגד ישראלים הוטלו עונשי מאסר עולם על ידי בתי דין צבאיים ישראלים, ואילו במקרים נדירים בהם ישראלים הורשעו בגין הרג או ניצול פלסטינים, הוטלו עליהם עונשים קלים. לעתים קרובות משפטם של פלסטינים בבית הדין הצבאי לא תאם סטנדרטים בינלאומיים של משפט הוגן, כולל טענות על שימוש בעינויים ויחס בלתי הולם אחר כלפי עצורים פלסטינים במהלך החקירות. מאות פלסטינים מוחזקים במעצרים מנהליים ללא הגשת אישום או עריכת משפט".

 

צה"ל: אנו פועלים על-פי עקרונות הדין הבינלאומי

מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מחויב להגן על מדינת ישראל ותושביה. צה"ל פועל על-פי ערכי הייסוד של מורשת ישראל ועל-פי העקרונות המחייבים של הדין הבינלאומי, וחרט על דגלו ערכי מוסר אוניברסליים המבוססים על ערך האדם וכבודו ועושה כל אשר לאל ידו על-מנת למזער כל פגיעה בחפים מפשע. זאת, בניגוד לארגוני הטרור העושים מאמצים עילאיים לפגוע באזרחים חפים מפשע ללא הבדל בין דת, גזע לאום ומין, ותוך רמיסה גסה של ערכי יסוד, פגיעה בזכויות אדם והתעלמות בוטה מהוראות הדין הבינלאומי".

 

עוד נמסר כי "צה"ל רוחש כבוד רב לארגון 'אמנסטי' בשל פעולתו לקידום נושא זכויות האדם ואינו מתכוון להתנגח עם האמור בדו"ח. עם זאת, אין בכך משום הסכמה עם הטענות הקשות המועלות בדו"ח, הלוקות באי-דיוקים מהותיים, או משום הכרה בניסיון המאולץ לשמור על ניטראליות מקצועית ולגזור גזירה שווה בין ארגוני הטרור המבצעים הרג חסר אבחנה באזרחים, לבין מדינה דמוקרטית הפועלת במסגרת החוק למימוש זכותה המוכרת להגנה עצמית על שטחה, ריבנותיה ואזרחיה, כנגד אותם ארגוני טרור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עשן מעל ביירות במלחמה
צילום: רויטרס
צילום: אמיר כהן
נציגת אמנסטי בשדרות. חוסר תקווה
צילום: אמיר כהן
מחסום בשטחים. שולל את חופש התנועה
צילום: איי.פי
מומלצים