שתף קטע נבחר

סטודנטים נגד ההסכם: "עבר באופן לא דמוקרטי"

לאחר לילה ארוך בסיומו חתמו נציגי המאבק על הסכם פשרה עם הממשלה, מודיעים סטודנטים רבים כי אין בכוונתם להפסיק את המאבק. סטודנטית בסמינר הקיבוצים: "יש כאן אינטרסים פרטיים. אני מאמינה שאפשר לגרור הרבה אנשים בחזרה לרחובות". ויש גם מרצים המתנגדים להסכם. התאחדות הסטודנטים: הגענו להישגים משמעותיים

הסכם הפשרה עליו חתמו אמש (ב') ראשי הסטודנטים עם הממשלה, ושהביא לסיום השביתה שארכה יותר מחודש, עורר כעס רב אצל סטודנטים רבים המתנגדים למהלך ומגדירים אותו כהתקפלות. אמש עמדו במשך שעות ארוכות המתנגדים מחוץ לחדר הישיבות במכללת הקריה האקדמית קריית אונו, שם התכנסו נציגי האגודות מהאוניברסיטאות והמכללות מרחבי בארץ.

 

הישיבה נערכה תחת אבטחה כבדה, במהלכה ניסו המפגינים בדרכים שונות ויצירתיות להיכנס פנימה, כמו למשל שני סטודנטים שהתחפשו לשליחים של פיצה. הם כמעט והצליחו להיכנס עם המגשים לחדר הישיבות וצעקו לעבר הנוכחים לא לחתום על ההסכם כי "מה שיישאר לסטודנטים לעשות זה להיות שליחים של פיצה".

 

הבוקר, לאחר הלילה הדרמטי בסיומו הוחלט על החזרה ללימודים ביום חמישי הקרוב, הודיעו סטודנטים רבים כי אינם מוכנים להפסיק את המאבק ובכוונתם להמשיך לשבות ולהיאבק בדרכים שונות עד השגת הסכם טוב יותר. במהלך הבוקר התכנסו כמה מהמתנגדים במכללת סמינר הקיבוצים כדי להחליט על המשך דרכם.

 

מוריה בן אבות, סטודנטית לבימוי והוראת התיאטרון בסמינר הקיבוצים, אמר ל-ynet: "האנשים בשטח מתנגדים להסכם. אנחנו יכולים ורוצים להמשיך לשבות, יש לנו גם תמיכה של מרצים. יש הרבה טענות, בין היתר על כך שההסכם עבר באופן לא דמוקרטי. יושבי ראש הצביעו בעד ההסכם למרות שהמועצות שלהם הצביעו נגד או לחילופין לא השאירו מספיק זמן לדיון ציבורי".

 

בן אבות מפנה אצבע מאשימה אל יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית: "יש כאן אינטרסים פרטיים שלו ושל המכללות הפרטיות שקיבלו תוספות תקציביות ולכן הצביעו בעד. אני מאמינה שאפשר לגרור הרבה אנשים בחזרה לרחובות. בואו לא נשכח ששלוש אוניברסיטאות גדולות - תל אביב, באר שבע וחיפה - והסטודנטים הלומדים בהן התנגדו נחרצות להסכם".


הסכם סטודנטים

הישגי המאבק
דרישות שלא התקבלו דרישות שהתקבלו
פירוק ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה

הקפאת גובה שכר הלימוד לשנה

הקמת ועדה לנושא שכר לימוד שבראשה שופט בדימוס

תוספת מיליארד שקלים למוסדות להשכלה

יישום המלצות וינוגרד מ2001 להפחתת גובה שכר הלימוד

זכות לדון בהמלצות ועדת שוחט והסכמה לפני הגשתן לממשלה

 

אורטל טל, סטודנטית למדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב, הביעה גם היא אכזבה מתוצאות המאבק: "אני מתנגדת להסכם, הוא מעורפל מידי. נכון, מדובר בהתקדמות אך הוא לא משיג את המטרות שבגללן יצאנו לרחובות. בהסכמים הקודמים קיבלנו הבטחה לירידה בגובה שכר הלימוד ועכשיו התפשרנו על הקפאה לשנה. למעשה ויתרנו על המלצות ועדת וינוגרד שהן היו הסיבה העיקרית להמשכת המאבק. אין לנו זכות וטו על מסקנות ועדת שוחט. זה שנכתב שיגיעו להמלצות מוסכמות לא אומר שרק ההמלצות המוסכמות יוגשו לממשלה, זה גם לא אומר שהממשלה מתחייבת לקבל אותן".

 

טל מוסיפה כי המהלך של אתמול גרם לפיצול בין הסטודנטים: "שונשיין עשה צעדים מוטעים, הוא הפך חלק מהסטודנטים לאויבים שלו. עד עכשיו היינו אחריו באש ובמים, יצאנו לרחובות, נלחמנו ביס"מניקים. האמנתי למה שיוצא מהפה שלו אבל אתמול הוא מאוד רצה להעביר את ההסכם הזה ועשה הכול כדי שהוא יעבור ולא ברור למה. ההסכם הוא לא כזה שיפור גדול ולכן אנחנו חושדים במניעים ונבדוק אותם".

 

פרופסור עדי אופיר ממכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים, מסביר גם כי ישנה התנגדות גדולה להסכם גם מצד המרצים. "היה עדיף לחזור ללימודים בלי לחתום על ההסכם הגרוע הזה" הוא אומר. "ההסכם נותן הכשר לוועדת שוחט שהייתה צריכה להתפרק, לעשות כרצונה. זו ועדה שמסכלת את ההשכלה הגבוהה ולא באה להציל את ההשכלה הגבוהה.

 

"ההסכם גרוע משום שהוא לא משאיר בידי הסטודנטים סיכוי ממשי למאבק בהחלטות הוועדה ובוודאי לא משהו שחורג משכר הלימוד. הרי הם נאבקו לטענתם באופן כללי על הידרדרות ההשכלה הגבוהה ולכך לא ניתן מענה. זו ועדה של אנשים שמבינים בעסקים ולא בהכרח בהשכלה הגבוהה ורואים באוניברסיטה עסק כלכלי ואני וחבריי מאמינים שאוניברסיטה היא לא עסק".

 

התאחדות הסטודנטים הארצית: "ההסכם התקבל לאחר תהליך ארוך שכלל דיונים רבים וסקרים. זה לגיטימי שלא כולם חושבים שההסכם טוב אך בדמוקרטיה הרוב קובע. הצלחנו להגיע להישגים משמעותיים אך נעמוד על המשמרת למימוש ההישגים ונדאג לכך שההבטחות תעמודנה במבחן המציאות".

 

יו"ר ארגון הסטודנטים במכללות, איתי ברדה הוסיף: "המבאק שלנו הצליח והוחלט שלא ייעשו מהלכים חד-צדדיים בכל הקשור לשכר לימוד ולהשכלה הגבוהה. הבטחנו את תפקידה של ההשכלה הגבוהה, הבטחנו החזרת תקציבים ושיקום מערכות, והבטחנו את עתיד הבאים אחרינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת הסטודנטים. תימשך?
צילום: ניב קלדרון
שונשיין. "אינטרס פרטי"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים