שתף קטע נבחר

דו"ח אמנסטי השנתי: הפחד גוזל את החמלה

תחושת הפחד היא שהורסת את יכולת החמלה והאנושיות שהתברכנו בה כבני אדם...", נכתב בהקדמה לדו"ח השנתי של ארגון "אמנסטי" הבינלאומי שמתפרסם היום. הדו"ח מצייר תמונת מצב קשה של הפרות זכויות אדם ב-153 מדינות בעולם, וומחיר כבד בחייהם של חפים מפשע כתוצאה ממאבקים וסכסוכים מזויינים של ממשלות ובלי שררה חסרי מצפון

בדו"ח השנתי על מצב זכויות האדם בעולם, חושף היום (ד') ארגון "אמנסטי" הבינלאומי תמונת מצב עגומה של הפרת זכויות אדם בסיסיות ברחבי העולם בשנת 2006, ומחיר כבד בחייהם של חפים מפשע כתוצאה ממאבקים וסכסוכים מזויינים.

 

הדו"ח עב הכרס מפרט כיצד במקומות רבים ברחבי העולם גוזל שלטון חסר מצפון את זכויותיהם של בני אדם בשם השמירה על הביטחון והמאבק בטרור, או בשל הרצון להמשיך ולהאחז בשררה. הדו"ח מציג תמונה קשה של אלימות נגד נשים וחסרי ישע וניצולן למטרות רווח כספי, קיפוח ואפליה ממניעים דתיים או פוליטיים, דיכוי מחאה פוליטית וציבורית וכן מצבים של עוני מחפיר וחלוקה בלי שיוויונית של משאבי ציבור.

 

"תחושת הפחד היא שהורסת את יכולת החמלה והאנושיות שהתברכנו בה כבני אדם...", כותבת בהקדמה לדו"ח מזכ"לית אמנסטי איירין קאהן. לדבריה, הפחד הוא שמניע את סדר היום: פחד מפני איומי טרור הפך לפחד מפני זרים ומהגרים, פחד מאובדן זהות לאומית או דתית, משיחרור נשים ומביטויי מחאה. בשם הפחד הזה, מופרות ברחבי העולם זכויותיהם של בני אדם לחיים בביטחון, תוך שיוויון בפני החוק, זכות לחינוך, לבריאות ולפרנסה.

 

מהנתונים בדו"ח עולה כי כ-70 אחוז מהנפגעים בסכסוכים מזויינים ברחבי העולם לא היו לוחמים והיו רובם נשים וילדות. על פי הדו"ח, כ-2 מיליון בני אדם נסחרים ומוברחים כל שנה, רובם - נשים וילדות.


ילדים שורפים מדים (באדיבות אמנסטי ישראל)

 

עוד עולה מהדו"ח כי 2.1 מיליון בני אדם באפריקה מתו ב-2006 מאיידס. 2.8 מיליון נוספים נדבקו. מספרם הכולל של בני-אדם החיים עם נגיף ה-HIV/AIDS ביבשת אפריקה מגיע ל-24.7 מיליון. המצב הפוליטי, הדתי והחברתי גורם לכך שסיכוייהן של נשים וילדות באפריקה להידבק בנגיף האיידס גדול ב-40 אחוז מאשר סיכויים של הגברים.

 

הדו"ח סקר 153 מדינות בעולם, אך מספר מוקדים בולטים של הפרת זכויות אדם זוכים לטיפול מורחב, ביניהם הסכסוך הישראלי-פלסטיני והמצב בלבנון לאחר המלחמה בקיץ שעבר.

 

דרפור: מיליונים עדיין מופקרים

אחד מהמוקדים הקשים באפריקה הוא הסכסוך המתמשך בסודן, שהוביל למשבר ההומניטרי הקשה בחבל דרפור. למרות הסכם השלום שהושג ב-2006, הממשלה הסודאנית לא פירקה את נשקן של המיליציות הקרויות ג'נג'אוויד, שאנשיהן תקפו אזרחים ממוצא אפריקני בסודאן ובמזרח צ'אד, רצחו, אנסו, שרפו והניסו מיליונים מבתיהם.


רבבות נאנסו ונרצחו. דרפור (צילום: AFP)

 

עד סוף 2006 נמנו לפחות 200 אלף הרוגים בדרפור; כ-2.5 מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם; עשרות אלפי נשים וילדות נפלו קורבן לאונס ואלימות מינית מאז תחילת המשבר ב-2003 - בין אם בידי הג'נג'וויד או במחנות הפליטים בצ'אד. באירופה אמנם החל מהלך שנועד להביא את האשמים לדין אולם עד כה איש לא הורשע או הועמד לדין על בגין מעשי זוועה אלו. נכון לסוף 2006, מיליוני אזרחי בדרפור ובמחנות הפליטים עדיין מופקרים לחסדי ממשלות חסרות מצפון, אדישות או חוסר יכולת פוליטית של הקהיליה הבינלאומית לעצור את הסכסוך. (ראו גם פרויקט מיוחד על זוועת מלחמת האזרחים בקונגו)

 

ארה"ב: זילזול בחוק הבינלאומי 

"אמנסטי" מותח בדו"ח ביקורת חריפה על ארצות הברית, שללא מתחרים במונחים צבאיים וכלכליים באזור ובעולם, המשיכה לקיים שיח כפול על זכויות אדם תוך כדי התמדתה ב"מלחמה בטרור". ארצות הברית טענה להיותה הכוח המוביל לקידום זכויות אדם ושלטון החוק, בעוד שבו בזמן היא נקטה בשיטות ובמדיניות שזלזלו ברבים מן העקרונות הבסיסיים ביותר של החוק הבינלאומי.

 

עיקר הביקורת מופנית כלפי המשך מעצרם של כ-400 עצירים מיותר מ-30 לאומים בכלא במחנה האמריקני בגוואנטנמו שבקובה, - ללא האשמה או הליך משפטי כלשהו. כמו כן מגנה הדו"ח יותר מאלף טיסות לא מדווחות ולא חוקיות שביצעו גורמים רשמיים אמריקנים כדי להעביר חשודים בטרור למעצר או חקירה, לרוב דרך התחום האווירי האירופי.


ללא כל הליך משפטי. מחנה גואנטנמו (צילום: AP)

 

"אמנסטי" מותחת ביקורת על שיתוף הפעולה מצד ממשלות אירופיות עם תוכנית ההעברות הסודיות של ארצות הברית – "נוהג בלתי חוקי במסגרתו אנשים רבים נכלאו שלא כדין והוטסו באופן חשאי למדינות בהן סבלו מפשעים נוספים, כולל עינויים והיעלמות כפויה". הדו"מ מציין כי מדובר בעיקר באיטליה,בוסניה והרצגובינה, בריטניה, גרמניה, מקדוניה, ושוודיה. "יתרה מכך, נחשפו ראיות על כך שבריטניה, גרמניה, וטורקיה ניצלו את המצב וחקרו בעצמן את האנשים שנחטפו".

 

כמו כן מותח הארגון ביקורת על שיתוף הפעולה של ארה"ב ומדינות אירופה עם רשויות השלטון של מדינות במזרח התיכון שיש להן היסטוריה של עינויים ויחס בלתי הולם לעצורים. עצורים הועברו למדינות אלה תוך הישענות על "הבטחה דיפלומטית" שלא יעונו או יוצאו להורג. "בכך הוכיחו ארצות הברית והמדינות האירופאיות כי הן נותנות ידן לשחיקת מנגנוני הגנה חשובים בדמות זכויות האדם, אשר הן בעצמן עזרו לפתח ואשר להם הכריזו אמונים לאורך שנים רבות", נכתב בדו"ח.

 

עיראק: מאבק דתי קטלני

בעיראק, הכוח הרב-לאומי שהובל על ידי ארצות הברית המשיך להחזיק אלפי עצורים ללא כתבי אישום או משפט, למרות שקבוצות עצירים שוחררו מעת לעת במשך השנה. דיווחים חוזרים ונשנים חשפו עינויים ויחס בלתי הולם אחר כלפי העצורים מידיהן של קבוצות שיעיות חמושות הפועלות בחסות כוחות הביטחון. שלטונות עיראק - הפועלים תחת חסות אמריקנית - לא הפגינו נכונות לחקר המתעללים באסירים או לפעולה נגדם.

 

הדו"ח מצביע על המצב החמור בעיראק שהמשיכה בהידרדרות בלתי נמנעת למלחמת אזרחים על רקע מאבק קטלני ועקוב מדם של פלגים פוליטיים, דתיים ואתניים. במאבק זה - בעיקר בין קבוצות שיעיות חמושות למיליציות סוניות, שחלקן פועלות תחת אל-קאעידה, נרצחו אלפי אזרחים בחודשים האחרונים. רשויות החוק העיראקיות, שהן שיעיות ברובן, לא רק שאינן יכולות לעצור את האלימות אלא אף לעיתים היו שותפות סמויות בה.

 

סין: אלפים נרדפים בשל דתם ומוצאם

באסיה מאיר הדו"ח את מצבם הקשה של אזרחי סרי לנקה. שיחות השלום במדינה כשלו והפסקת האש נשמרה אך בקושי; אלפי מעשי רצח וגירוש המוני התרחשו שם במהלך השנה ובנובמבר הוכרזה הפסקת האש כ"בטלה" על ידי "הנמרים הטמיליים".

 

סין מוזכרת בדו"ח כמי שממשיכה לדכא זכויות אדם של מיעוטים ומהגרי מהאיזורים החקלאיים. אלפי אנשים נרדפים במדינה בגין אמונה דתית. מספר הולך וגדל של עורכי דין ועיתונאים נחשף להטרדה ומעצרים ב-2006. חופש הביטוי והדת עדיין מדוכא בקרב האוכלוסייה הטיבטית. עונש המוות עדיין רווח בסין , כ-68 עבירות שונות נכללות תחתיו כולל עבירות כלכליות ועבירות לא אלימות.


דיכוי נגד נשים. אפגניסטן (צילום: רויטרס)

 

למרות הצמיחה הכלכלית מעוררת הקנאה, נותרו מיליוני אנשים מהקבוצות המקופחות בחברה עניים, הדו"ח מצביע כי הנהנים העיקריים מהצמיחה והשגשוג הם בעלי ההשכלה , אך הליך ההיחלצות מהעוני בסין נמשך עבור רבים.

 

בתאילנד אמנם אירעה הפיכה לא אלימה, אך בדרום המדינה האלימות נמשכה קבוצות חמושות ירו באזרחים מוסלמים ובודהיסטים, כולל נזירים, מורים וחברי כוחות הביטחון, ערפו את ראשיהם וביצעו פיגועים. אלה שניסו לנקוט בפעולות כנגד הפרות אלה ואחרות, עמדו בפני איומים ברצח והתקפות אלימות שלעתים הובילו למותם.

 

המצב הביטחוני באפגניסטן הידרדר במהירות. התפשטות ההתקוממות במדינה, יחד עם היעדר שלטון החוק, הובילו למותם ופציעתם של אלפי אזרחים. הפרות בוטות של המשפט ההומניטארי הבינלאומי בוצעו על ידי כל הצדדים בסכסוך, לרבות כוחות הביטחון הבינלאומיים. בנוסף, הקהילה הבינלאומית כשלה ביכולתה להבטיח ממשל יעיל ושלטון חוק, וכתוצאה מכך פקידי ממשל, מורים ומגני זכויות האדם נתקלו באיומים ובאלימות מצד הטליבאן וראשי מיליציות מקומיות, שלעתים הביאו למותם, העוני המתפשט והמחסור במזון ובמים, שהוחרף בגלל הבצורת, הוסיפו לסבל התושבים. 

 

אירופה: התעלמות ממצוקם המהגרים

בפרק על אירופה מובלטת במיוחד בעיית ההגירה ליבשת, בעיקר ממדינות אפריקה. יותר מ-30 אלף אנשים ניסו לחצות את הים התיכון בסירות רעועות בדרכם ליבשת אך רבים מאוד - מספרם המדויק אינו ידוע - טבעו. עם זאת, מדינות אירופה המשיכו להתעלם מזכויות הפליטים והמהגרים, תוך אימוץ גישות דיכוי כלפי הגירה בלתי מוסדרת, הכוללות כליאה בכוח, הקשחה של מדיניות מתן מקלט מדיני וגירוש.


מהגרים אפריקנים בתחנת הסגר באיים הקנאריים (צילום: AP)

 

בהקשר של הפליטים מאפריקה, כמו גם סביב המאבק בטרור, הפרו ממשלות אירופיות את חובותיהן הבינלאומיות בכך שהחזירו אנשים למדינותיהם, חרף הסכנה כי זכויות האדם שלהם יופרו בצורה בוטה, כולל השימוש בעינויים. "נותר בעינו דפוס קבוע של הפרות זכויות אדם, הקשור למעצר, לכליאה ולגירוש של אזרחים זרים, כולל אלה המחפשים הגנה בינלאומית... ".

 

הדו"ח מציין לגנאי את דיכוי החברה האזרחית בבלרוס, עם עלייה במספר פעילים שהורשעו, כאשר שינויים משפטיים, המגבילים את חופש ההתאגדות, נכנסו לתוקפם. וכן את החוק הטורקי המגביל "העלבת הטורקיות", שחסם הבעה של דעות המתנגדות לשלטון באמצעות הליכים פליליים.

 

"אמנסטי" מגנה את מדינות אירופה גם על התמודדותן עם האפליה ושנאת הזרים. "במדינות רבות היה כשל מנהיגותי בהתמודדות עם רעיונות ואידיאולוגיות גזענים ושנאת זרים, בהפעלת תוכניות פעולה מקיפות נגדם, ובפעולה שקדנית למניעתן וחקירתן התקפות על רקע גזעני והעמדה לדין של התוקפים", נכתב בדו"ח.

 

נקודות אור

אך הדו"ח כולל גם כמה נקודות אור. 1,591 בני אדם הוצאו להורג ב-2006. זוהי ירידה בהשוואה לסיכום שנת 2005, אז הוצאו להורג 2,148 בני אדם. עונש המוות בוטל בפיליפינים, וכן במולדובה ובקירגיסטן, ולקראת סוף 2006 רק שתיים מתוך 15 מדינות ברית המועצות לשעבר שמרו את האפשרות החוקית להטיל עונש מוות - בלרוס ואוזבקיסטן.

 

סחר בבני אדם לאירופה וממנה היה לתופעה נפוצה ומדינות רבות כשלו במיגור התופעה. עם זאת, שלוש מדינות אשררו את אמנת מועצת אירופה בדבר פעילות נגד סחר בבני אדם, שתיכנס לתוקפה כאשר עשר מדינות יהפכו לצדדים לאמנה.

 

באפריקה ירד מספר הסכסוכים המזויינים, נאפל הצליחה להחלץ ממשבר אזרחי קשה, וגם בדרום אמריקה התחזקה הדמוקרטיה עם בחירות לנשיאות ב-11 מדינות, חלקן יחד עם בחירות לפרלמנט. העברת השלטון הייתה לרוב שלווה, גם אם תחת מחלוקת משפטית. בנוסף, זכויות נשים, כולל זכויות מיניות ופריון, ניצבו במקום גבוה בסדר היום של החברה האזרחית והפוליטית באזור.

 

כמו כן מציין הדו"ח שהושגה התקדמות מסוימת בטיפול בתופעת החסינות מעונש בגין פשעים שבוצעו בשטחה של יוגוסלביה לשעבר, רואנדה ומדינות דרום אמריקה, הגם שהעדר שיתוף פעולה מלא עם בתי הדין המיוחדים גרמו לרבים ממבצעי פשעי המלחמה להתחמק מהצדק.

 

 

תמר דרסלר סייעה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונת מצב עגומה. "אמנסטי"
הפחד שולט. מזכ"לית אמנסטי קאהן
באדיבות אמנסטי ישראל
מאות אלפים נרצחו. מיליונים נעקרו. דרפור
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ביקורת קשה על ארה"ב. מחנה גואנטנמו
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אירופה סוגרת שעריה. מהגרים מאפריקה
צילום: איי פי
מעגל דמים. עיראק
צילום: רויטרס
מומלצים