שתף קטע נבחר

אל תמהרו לקפוץ למים: טיפים לפני שקונים אקווריום

מתחשק לכם אקווריום? לפני שאתם ממהרים לחנות לקנות ציוד ודגים, קבלו כמה טיפים שיכניסו אתכם לעולם הזה יותר בקלות וימנעו ממכם עוגמת נפש וחור בכיס

תחום רכישות אקווריומים ודגי נוי מגלגל סכומי עתק, ראשית בגלל מחיר הציוד, ושנית - מחיר הדגים שגם הוא יכול להגיע למאות שקלים (לעיתים לדג בודד). כאחד שבבעלותו אקווריום גדול (1.20 מטר) גיליתי על בשרי שיש לרכוש לא מעט ידע בתחום, אחרת המחיר הכלכלי יהיה כבד. 

 

"הרבה מאוד אנשים שעובדים בענף לא מבינים שום דבר", אומר ארנון טל יבואן ומומחה בתחום. "אתה רואה עובדים ששומעים שמועות, מקבלים טיפים ומושגים שונים מכל מיני מקורות – אותם הם זורקים בביטחון אל חלל האוויר. התוצאה ברוב המקרים היא שהלקוח כמובן נכשל, הדגים מתים, והוא חוזר לחנות, שם שמחים למכור לו עוד תרופות ועוד חומרים ותכשירים כולל דגים, מה שיוצר מעגל אין סופי של הוצאות בגלל היעדר ידע בסיסי מצד החנות".

 

 

בישראל, מסתבר, קיימות לא פחות מ-350 חנויות שיש בהן מחלקה לאקווטיקה, כשלדעתו של טל, בשליש מהן אין צוותים שיודעים מה הם עושים. לשאלה כיצד יכול הצרכן להגן על עצמו עוד לפני שהוא מגהץ את כרטיס האשראי יש לו תשובה ברורה ונחרצת: "כיום יש אין סוף פורומים מעולים באינטרנט בכל הקשור לתחום, ושם אפשר ללמוד הכל. מי שבא לחנות ומתלהב ומתחיל להצביע ולהגיד אני רוצה את זה ואת זה – כמובן שהחנות בשמחה תמכור לו כל שיחפוץ. אלא שהסיכוי להצליח במצב כזה שואף לאפס, והעלות יכולה להגיע לאלפי שקלים".

  

אבל מעבר לפורומים, כיצד ניתן למנוע את עוגמת הנפש? ביקשנו כמה טיפים מארנון טל, אך לפני זה הערה אישית שלי: תחום האקווריום הביתי ונושא הדגים הוא עולם שלם, שיידרש ספר שלם לכסות אפילו את חלקו. שורת המושגים שיש להכיר היא אין סופית. לכן, מה שנציג בפניכם ה את המדריך הבסיסי ביותר.

 

מדריך טל לרכישה ראשונית של אקווריום

מומלץ להתחיל עם אקווריום של מים מתוקים, ולא מלוחים. מים מלוחים דורשים רמת ידע גבוהה יותר, וכן מערכת עם ציוד יקר ומושקע.

 

לאחר שהחלטנו על מים מתוקים, יש לבחור איזה סוג של אקווריום אנחנו רוצים. האפשרות הראשונה היא אקווריום צמחיה שדורש עבודה, תאורה מיוחדת, ואם זו הבחירה אז חשוב מאוד לבחור את הצמחים המתאימים למים הקשים שיש בארצנו. למי שלא רוצה להסתבך עם צמחיה מומלץ מאוד ללכת על אקווריום עם סלעים ללא צמחים טבעיים.

 

כעת יש לבחור את הציוד. אישית אני מתנגד לאותם "פילטרים" זעירים שעולים כמה שקלים וכוללים ספוג קטן. הם אינם יעילים כלל. צריך מערכת כוללת שתצליח לפתח בקטריה שתפרק את החומרים האורגניים הקשים שיש במים, וזה כולל פילטרים ביולוגיים, קרמיקות ופחמן.

  

סוגי הדגים: למי שזו רכישתו הראשונה, ובמיוחד אם מדובר באקווריום לילדים, ההמלצה הגורפת היא לרכוש דגים ממשפחת המשריצי חיים: מדובר על משפחת הפוליסיאלה Poecilia הכוללים בין השאר גופים, מולים, פלטים, סייפנים – הם קיימים בהמוני ווריאציות ובהמוני צבעים ופשוט חגיגה לעיניים של הילדים. מקורם בגולף של מקסיקו במים חצי קשים וחצי רכים - והם הדגים האופטימלים לאקווריום הראשון (למי שרוצה לשמור על השרצים הקטנים – מומלץ לרכוש תא השרצה שעולה כ-20 שקלים - מה שמונע את זלילתם בידי דגים אחרים ואת שאיבתם לפילטר של האקווריום).

 

דגים נוספים המומלצים בידי ארנון – הם הציקלידים. הם נחשבים כ"טורפים" אולם ארנון מתקן ואומר כי מדובר בדגים טריטוריאליים שמקורם באגם מלאווי שבאפריקה, ושסיכויי ההישרדות שלהם במים הישראליים גבוהים מאוד.

 

לעומת זאת, דגים שממש לא מומלצים לדברי טל הם דגים שמקורם מהאמזונס: "דגי הדיסקוס והקרדינלים דורשים את אותם המרכיבים שהיו להם באמזונס: המדובר במים חומציים מאוד ורכים מאוד, מה שאין לנו בארץ. על מנת לגדל אותם יש לבנות מערכת שלמה הכוללת בדיקות קפדניות של המים, תכשירים וחומרים – ממש מעבדה קטנה. בנוסף יש צורך בשימוש במערכת הקרויה אוסמוזה הפוכה". בשלב זה איבדתי את ארנון שירה את בליל המושגים - והגענו יחד למסקנה שלחובב המתחיל אין שום סיכוי להצליח לגדל דגים מהאמזונס ללא ידע וזמן להשקיע יום יום באקווריום.

 

דגים שכן יכולים לשרוד לדברי ארנון הם משפחת הגורמים שיש בהם צבעים שונים וגדלים שונים. "הגורמים מתאימים למים שלנו ויש סיכויים מצוינים שהם ישרדו באקווריום בסיסי שנבנה נכון", אומר טל.

 

אז כיצד בונים אקווריום נכון וכמה זה יעלה?

כאן אני אתן מעט מנסיוני האישי: כיום ניתן לרכוש מערכת מושלמת בעלות סבירה הכוללת קרמיקה, פחם וספוגים. אלו מרכיבים חשובים אותם מחליפים תקופתית, ואינם דורשים את הכנסת היד אל תוך המים והחלפת הספוג המזוהם. כל המערכת היא חיצונית והיא המומלצת ביותר.

 

ישנם אקווריומים קטנים למתחילים במחיר סביר, שבהם בחלק העליון ניתן לגרום למים שנשאבים לחזור דרך ספוג ביולוגי כשלצידו מספר כדורי קרמיקה ושקית פחמן. אני חוזר וממליץ שלא לרכוש כלל את אותם פילטרים קטנים העולים מספר שקלים שיעילותם לבריאות הדגים שואפת לאפס. המשולש הוא: פילטר ביולוגי, פחם וקרמיקה. מרכיבים נוספים שהם חובה הם חמצן ותאורה.

 

במקביל, יש להתייעץ לגבי כמות הדגים יחסית לגודל האקווריום, וחשוב לא פחות הוא סוג המזון וכמות ההאכלה (האכלת יתר היא מחלה מוכרת של הצרכן הלא מנוסה). טמפרטורת המים המומלצת היא 26 מעלות, ויש לרכוש גוף חימום המתאים לגודל האקווריום והמצויד בתרמוסטט. חשובים לא פחות הם סוגי הקרקעית והסלעים אותם מכניסים. 

 

בשורה התחתונה: שווה ללמוד כמה שיותר על הנושא ולא לסמוך כלל על המוכרים בחנויות, אלא אם קיבלתם המלצות ישירות של חברים שרכשו בעבר ומרוצים מהתוצאה.

 

גיא, אורח בחנות התערב ונתן את הטיפ הבא: "לאחר שהתאמנו את האקווריום לסוג הדגים אותם אנו כבר יודעים שנרכוש - עדיין מומלץ להמתין. לא מומלץ לרכוש את כל הדגים ביום רכישת האקווריום אלא לתת לו לעבוד כעשרה ימים עד שהוא יתייצב. אמנם זה מתסכל וצריך לעשות עוד טיול הלוך ושוב לחנות, אבל זהו שירות חשוב מאין כמותו לדגים עצמם. אפשר לרכוש דג אחד ולראות מה עולה בגורלו, ואם הכל תקין לאחר כעשרה ימים ניתן לשוב ולבצע את הרכישה המלאה של שאר הדגים".

  

ברשת, כאמור, יש פורומים מקצועיים ואיכותיים בנושא. החל מהפורום ב-ynet, דרך הפורום המומלץ של אקווה בו קיימת אפילו פינה ל "המגדל הטרי" דרך פורומים ספציפיים לזנים ספציפיים, ועד דיון בציוד הדרוש.

 

מי שרוצה לשאול את ארנון טל ישירות שאלות יכול לפנות אליו במייל: aqualogic@rotal.com

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגים באקווריום. יש סוגים מומלצים
צילום: שי רוזנצוויג
לא לקנות פילטרים זעירים
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים