שתף קטע נבחר

מהפכת הגיור של ישראל ביתנו

מלחמת עולם מתנהלת בבתי הדין והגיור לאזרח הקטן "תקוע". ל-ynet נודע כי סיעת ישראל ביתנו מבקשת לפתוח את צוואר הבקבוק. האמצעי: הצעת חוק שתאפשר גם לרבני ערים לבצע גיור. המשמעות: יתאפשר גיורם המהיר של מאות אלפי העולים הלא יהודיים החיים בארץ. הצעת החוק נוספת שהגיש רותם מציעה לרשום זוגות נשואים, גם אם לא נישאו בטקס דתי

פרסום ראשון: סיעת "ישראל ביתנו", החברה בקואליציה, מקדמת בימים אלה הצעת חוק שעתידה לשנות את הליכי הגיור בישראל. ב"ישראל ביתנו" תובעים מראש הממשלה, אהוד אולמרט, לתמוך יחד עם סיעת קדימה בהצעת החוק. במקביל, החלה "ישראל ביתנו" במסע שכנוע גם בקרב האופוזיציה. מגיש ההצעות, ח"כ דוד רותם, יופיע ביום שני הקרוב בפני חברי סיעת הליכוד במסגרת ישיבתם השבועית וינסה לשכנעם לתמוך בחוק.

 

 

ל-ynet נודע כי בימים האחרונים דן יו"ר המפלגה, השר לעניינים אסטרטגיים אביגדור ליברמן, עם ראש הממשלה בנושא וביקש את תמיכתו בהצעות החוק. ליברמן שוחח בנושא גם עם יו"ר האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו בניסיון לגייס את תמיכת סיעת הליכוד בהצעות החוק.

 

אז מה מציעים בחוק? "חוק הגיור" החדש מציע להעביר סמכויות גיור גם לרבני הערים, כשכיום ניתן לבצע הליך גיור בפני בית דין מיוחד בלבד. על פי הצעת החוק החדשה, יוכלו גם רבני ערים בכל רחבי הארץ לגייר אדם ולהכיר בו כיהודי. המהלך אמור להחזיר את המצב לעידן של לפני הקמת בתי הדין לגיור, כאשר סמכות הגיור היתה נתונה גם לרבני ערים ושכונות.

 

"לשחרר את צוואר הבקבוק"

מגיש ההצעה, ח"כ רותם מסביר: "יש המון טענות על כך שהליך הגיור הקיים כיום אינו ידידותי. ברור שהטענות לא נכונות במאת האחוזים, אבל אין ספק שחלקן נכונות. יש המון אנשים שמבקשים להתגייר ולהצטרף לעם היהודי והבירוקרטיה מנצחת את רצונם. הצעת החוק שלי תאפשר לשחרר את צוואר הבקבוק הקיים כיום בהליכי הגיור ולצרף באמצעות גיור עשרות אלפי אנשים לדת היהודית".

 

רותם מוסיף ואומר: "רבני הערים קיבלו תעודות כושר מהרבנות הראשית כך שאין כל סיבה שהם לא יוכלו לגייר", הוא אינו חושש ממצב בו הליכי הגיור יהיו לא כשרים ואומר: "יש יהדות אחת ולכן יש גיור אחד בלבד. כאשר אנשים יתגיירו אצל רב עיר הם יעברו פחות או יותר אותו תהליך, רק בצורה הרבה יותר אישית, ידידותית ופחות מפחידה. מי שסובל בעיקר מהתופעה הם עולים חדשים שלא מצליחים להתגייר בשל הבירוקרטיה הקשה. הצעת החוק אמורה בין היתר לאפשר להם להתגייר בצורה ידידותית".

 

הצעת החוק נוספת שהגיש רותם מציעה לאפשר לזוגות המעוניינים לקבל הכרה מהמדינה כזוג. זאת באמצעות רישום כזוג וקבל בזכויות השמורות לזוגות גם מבלי שנישאו באופן דתי. "החוק מציע לאפשר לזוגות המעוניינים בכך להירשם במרשם זוגיות כזוג לכל דבר ועניין ולקבל את כל הזכויות והחובות של אדם נשוי. הדבר יקל מאוד על אזרחים רבים שנאלצים לנסוע ולהתחתן בחו"ל באופן בלתי דתי במקום לעשות זאת פה בצורה מסודרת". יצויין כי הצעת חוק דומה לזו הוגשה בעבר.  

 

הקרב על הגיור

הצעת החוק של ח"כ דוד רותם אינה היוזמה היחידה לפתרון הבעיות הקשות מהן סובלים גופי הגיור השונים. בין הנהלת בתי הדין, הדיינים עצמם, ראשי מערך הגיור, נציגי משרד הקליטה ואולפני הגיור, מתנהלת זו תקופה ארוכה מלחמת עולם קשה. המחלוקת ההשקפתית-הלכתית על האפשרות להקל בהליך הגיור הפכה לשורת מאבקים אישיים ומלוכלכים בזירות ההתקוטטות רבות, ובעיקר מתחת לאפו של ראש הממשלה, שבמשרדו שוכן מערך הגיור.

 

במכון ללימודי יהדות (מל"י) - אולפן הגיור המשותף לאורתודוכסים ולרפורמים שהוקם בעקבות ועדת נאמן, טוענים שדייני הגיור מקשים על המועמדים ביחס לא ראוי ובדרישות הלכתיות מחמירות. לפני כחודשיים הכריזו במל"י על הפסקת ההתקשרות עם בתי הדין, ומאז לא הופנו בוגרי המכון להשלים את הליך הגיור בפני הדיינים.

 

דייני הגיור עצמם דוחים את הטענות, ואומרים כי הם "הופכים כל אבן הלכתית" כדי להקל כמה שניתן את תהליך הגיור, אך מסרבים לוותר על דרישות ההלכה הבסיסיות, בהן התחייבות המועמדים לשמור תורה ומצוות.

 

בנוסף קיים נתק כמעט מוחלט בין ראשי מערך הגיור למנכ"ל בתי הדין המיוחדים, הרב אליהו מימון. הרב הראשי לישראל, שלמה עמאר, אף ביקש מראש הממשלה להעביר את מימון מתפקידו. לטענת הרב הראשי, מדובר במנכ"ל שאינו ראוי לתפקידו, משום שהוא מחבל בפעילות המערך משיקולים פוליטיים. גורם בהנהלת בתי הדין המיוחדים לגיור אמר בתגובה: "הרב מימון פועל להנהגת מינהל תקין, ישר ונקי – ויש מי שלא כל כך אוהב את זה".

 

עוד תקנים "ידידותיים"?

במקביל להצעת החוק של ח"כ דוד רותם תצטרך נציבות שרות המדינה להכריע בקרוב בבקשתו של הרב עמאר, המבקש למנות עשרה דיינים נוספים לבתי הדין. סגן ראש מערך הגיור, הרב משה קליין, מסביר כי לדעתו יש צורך בתוספת תקנים גדולה יותר, אך בשלב זה הוגשה בקשה צנועה. "אנחנו דורשים שיכהנו לפחות 35 דיינים" אמר קליין (25 הקיימים ועשרה חדשים, ק.נ.), "משום שכך היה בעבר, בתקופות בהן אף אחד עוד לא דיבר על גיור".

 

בבתי הדין מתנגדים ליוזמה, וטוענים כי אין צורך בכוח אדם נוסף כשהדיינים המכהנים עובדים רק יום אחד בשבוע. בנוסף, אמר בכיר בהנהלה ל-ynet: "העשרה שמבקש הרב עמאר למנות יהיו חרדים ברובם, ושוב יטענו המועמדים ליחס לא ידידותי".

 

יוזמה נוספת מובילים פרופ' יעקב נאמן ויו"ר הנהלת מל"י פרופ' בני איש שלום, המציעים הוספת 45 רבנים "ידידותיים" למערכת, בנוסף, ואולי אף במקום, הדיינים המכהנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. תובע
צילום: ודים דניאל
ח"כ רותם. יהדות אחת, גיור אחד
צילום גלי תיבון
מי ייתן את התעודה?
צילום גלי תיבון
מומלצים