שתף קטע נבחר

עד טיפת החלב האחרונה

אחרי הכלא, שירות התעסוקה והספקת המים, מאיימת חרב ההפרטה גם על הרפואה המונעת. נעצור את הטירוף?

לכאורה, אין לנו מה לדאוג. וכי מי יכול להעלות על דעתו שמערך טיפות החלב הציבורי יופרט בניגוד לעמדתם של כל המומחים בתחום, ובניגוד להתחייבותו המפורשת של ראש הממשלה? אלא שהשנים האחרונות לימדו אותנו שכשבמערכה הראשונה מניח משרד האוצר על השולחן את אקדח ההפרטות, סופו של דבר שתישמע ירייה - לעתים אף לפני המערכה השלישית.

 

מערך התחנות לבריאות האם והילד היה לאורך השנים גאוותה של מערכת הרפואה בישראל. שיעור תמותת התינוקות בארץ ירד בהתמדה, קבוצות שלמות של מחלות נעלמו למעשה, השירות ניתן חינם בכל רחבי המדינה והצליח להגיע לכמעט 100% מהמשפחות. ההנחה הייתה לאורך השנים שהשקעה כספית ברפואה-מונעת יכולה לחסוך מאיתנו ומילדינו חולי רב, ומכאן שגם יכולה לחסוך לקופת המדינה כסף רב. בנוסף, כך נטען, רפואה-מונעת אינה יכולה להתנהל בשוק החופשי, אלא חייבת להיות מנוהלת על-ידי המדינה: כיוון שאת פירותיה רואים רק עשרות שנים לאחר "מכירת השירות", הרי שתחרות חופשית בין "יצרניות בריאות" לא מביאה לשיפור השירות - אלא רק להוזלה שלו על חשבון איכותו.

 

שתי ההנחות הללו - חשיבות ההשקעה ברפואה-מונעת וחשיבות הניהול הציבורי שלה - עדיין תקפות, ועדיין מגובות על-ידי כל מומחה או ארגון בעל שם בארץ ובעולם. רק לפני שלוש שנים דיווח הבנק העולמי על כך שבמקומות בהם הופרטה הרפואה-המונעת, חלה ירידה דרמטית בהיקף החיסונים - ועלייה בתחלואה. מה השתנה אם כן?

 

מה שהשתנה הוא שההון המקומי והעולמי, לאחר שגמר לקנות את מרבית משאבי המדינה (מפעלי המחצבים, התעשיות הגדולות, הבנקים...), החל לוטש עיניו גם אל השירותים הציבוריים; וכשההון הגדול רוצה לקנות, יש במשרד האוצר מי שמוכן למכור. כך נמכרו בישראל בתי-סוהר (כלא פרטי כבר נבנה בדרום), שירות התעסוקה (תוכנית וויסקונסין), הספקת המים העירונית בערים רבות, מוסדות לטיפול בבעלי פיגור שכלי - והרשימה עוד ארוכה. בולמוס המכירות הזה עטוף במיני נימוקים, אבל בבסיסו עומדת המלחמה הארוכה שמנהל האוצר נגד כל צורה של עבודה מאורגנת בישראל ונגד כל שירות ציבורי שמתנהל בצורה ראויה.

 

לגבי טיפות חלב, תהליך ההפרטה החל כבר לפני כמה שנים. תחילה נראו קיצוצים בתקציבי השירות. אחר-כך הוצע להעבירו באופן גורף לידי קופות החולים, ואמנם התקבלה החלטת ממשלה ברוח זו בשנת 2004, החלטה שאף האיצה את "ייבוש" תקציבי התחנות הממשלתיות והידרדרות השירות. אלא שאז התערב ראש הממשלה. אולמרט, בצעד מפתיע, הכריז קבל עם ועדה, שממשלתו תקפיא את תהליך ההפרטה ותפעל לחיזוק מערכת הרפואה-המונעת הציבורית.

 

במקביל הגשנו, קבוצה של חברי-כנסת, הצעת חוק, הבאה לעגן בחקיקה את תפקיד המדינה בתחום הרפואה-המונעת. בשיתוף עם הסתדרות האחיות, ההסתדרות הרפואית והמועצה לשלום הילד, הצלחנו להחתים 64 ח"כים מכל סיעות הבית על ההצעה.

 

אלא שלא רק אנחנו פעלנו בשלושת החודשים מאז הצהרתו של אולמרט - מולנו מתייצבים כוחות חזקים מאוד, אשר חותרים כל העת כדי להביא את הממשלה להפוך את ההחלטה ולהמשיך בתכניות ההפרטה של טיפות החלב. אף שלכאורה לא היינו אמורים לדאוג, מצב העניינים הנוכחי מדאיג ביותר.

 

עתה עומדת למבחן מחויבות הממשלה לבריאות תושביה, וילדיה בפרט, ולא פחות מכך - מחויבותו של ראש הממשלה עצמו להכרזותיו הפומביות. קהילת עובדי הבריאות כבר עברה את המבחנים הללו בהצלחה - היא מתייצבת למאבק מאוחדת וחזקה. בתמיכת הציבור ובהתגייסות השרים, תקוותנו שהפרטת הרפואה-המונעת בישראל לא תעבור.

 

הכותב הוא חבר-כנסת בסיעת חד"ש 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים