שתף קטע נבחר

האם אתה בדיכאון? שאלון לאבחון עצמי

עצוב לכם? 24% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל דיווחה על חמישה ויותר סימנים שאופייניים לדיכאון. ענו על השאלון ובידקו - האם גם אתם נוטים לדיכאון?

24%‬ מהישראלים ענו באופן חיובי על חמש שאלות ויותר בשאלון ראשוני לאבחון דיכאון, שמסמן את הצורך להתייעץ עם גורם מקצועי. הסקר, שנערך בשיתוף  עם שירותי בריאות כללית ומכון TNS טלסקר, הקיף 500 איש בני 18 ומעלה, שמהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל.

 

׳מדד הבריאות בישראל׳ יבדוק מדי חודש את מצבו הבריאותי של הציבור באמצעות סקר, שיעסוק בנושאים שונים שקשורים באורח חיים בריא ובמערכת הבריאות בישראל. בין השאר נעסוק בתחום התזונה, בשירות הרפואי, בבריאות האוכלוסייה באופן כללי ועוד.

 

מהסקר עולה ש־‭29%‬ מהנשים הן בעלות פוטנציאל לדיכאון, לעומת ‭19%‬ מהגברים. אצל צעירים בשנות ה־20 לחייהם הפוטנציאל לדיכאון עומד על ‭44%‬ משכבת הגיל, לעומת ‭9%‬ בבני 50 ומעלה.


רק 7% טענו כי הם סובלים כיום מדיכאון (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

גם להשכלה יש השפעה על הפוטנציאל לדיכאון: על פי הסקר, כ־‭30%‬ מקרב בעלי ההשכלה הבינונית והנמוכה הם בעלי פוטנציאל לדיכאון, לעומת ‭18%‬ מבעלי ההשכלה הגבוהה. ממצא נוסף: כ־‭44%‬ מהרווקים הם בעלי פוטנציאל לדיכאון, לעומת כ־‭14%‬ מהנשואים.

 

מהסקר עולה שרק כ־‭7%‬ מהישראלים מגדירים את עצמם כסובלים מדיכאון היום, מהם כ־‭3.5%‬ טענו שסבלו מדיכאון גם בעבר. לעומתם ‭76.6%‬ טענו שלא סבלו או אינם סובלים מדיכאון כלל.

 

כ־‭60%‬ מאלה שדיווחו שהם סובלים או סבלו מדיכאון פנו לגורם מקצועי לקבלת עזרה. נשים נוטות לפנות לעזרה הרבה יותר מגברים ‭70% —‬ מהנשים שחוו דיכאון לדבריהן פנו לעזרה מקצועית כלשהי, לעומת ‭35%‬ מהגברים שהגדירו עצמם כסובלים מדיכאון. לבסוף, מתוך אלה שפנו לעזרה מקצועית ‭57%‬ קיבלו המלצה לטיפול תרופתי ומתוכם ‭60%‬ נטלו את התרופות והוקל להם משמעותית.


וכך מתמודדים בשבדיה עם דיכאון: בגדים לבנים והרבה אור (צילום: איי פי)

 

תסמינים של דיכאון

דיכאון נחשב לאחת המחלות הנפוצות בעולם המודרני: כ־‭20%‬ מהאוכלוסייה צפויים לסבול ממנו במהלך חייהם. אבחון דיכאון מבוצע על סמך המידע שמוסר המטופל לרופא. "עד כה טרם נמצאה בדיקה אובייקטיבית או מעבדתית (כמו בדיקת דם) לאבחון דיכאון קליני‭,"‬ אומר ד"ר משה סטולר, מנהל שירותי בריאות הנפש במחוז חיפה של שירותי בריאות כללית.

 

התסמינים שאופייניים לדיכאון הם הפרעות שינה ותיאבון, מצב רוח רע וירוד וירידה ניכרת בתפקוד היומיומי. אם הסימנים האלה נמשכים שבועיים ברציפות, צריכה

 להידלק נורה אדומה, בעיקר אם ברקע יש מצבים אובייקטיביים שמהווים גורמי סיכון להופעת דיכאון.

 

"דיכאון הוא מחלה שפוגעת בכל השכבות הסוציו־אקונומיות, מראשי ממשלה ועד פועל פשוט‭,"‬ אומר ד"ר סטולר. "עם זאת, שכיחות הדיכאון בנשים כפולה מאשר בגברים. החוקרים נוטים לייחס את הפער הזה להבדלים ביולוגיים והורמונליים בין שני המינים.

 

"הגורמים העיקריים שמאיצים הופעת דיכאון הם לחץ כלכלי ושיבוש בזוגיות. גרושים ואלמנים מועדים יותר לדיכאון מאשר רווקים, ואילו נשואים שנהנים מחיי משפחה טובים הם המוגנים ביותר.

 

"לחץ בעבודה מהווה אף הוא גורם מאיץ לדיכאון. בסיכון לדיכאון מצוי גם עובד שחווה יחס גרוע מצד הממונה עליו, שמתבטא בהשפלה, באיומי פיטורים וכדומה. גם אובדן מקום עבודה, אם בפיטורים ואם בפרישה מוקדמת, שמשמעו אובדן כלכלי ופגיעה בסטטוס ובדימוי העצמי, מהווה גורם סיכון משמעותי לדיכאון. מעניין לציין שאנשים אמידים, שנאלצים לצמצם בסמלי סטטוס (כמו ויתור על מכונית

 יוקרה),‬ גם אם אובייקטיבית מצבם הכלכלי טוב בהרבה משל רובנו, נוטים לפתח דיכאון.

 

"מעבר לכל אלה הוכח במחקרים שדיכאון עלול לעבור בתורשה, אף שטרם אותר הגן שאחראי לכך. מי שבן משפחה מדרגה ראשונה שלו סובל מתופעות התמכרות והפרעות אישיות או דכאוניות נמצא בקבוצת סיכון לפתח דיכאון.

 

"דיכאון הוא מחלה קשה לסובל ממנה, שמשפיעה גם על בני משפחתו ועל הסובבים אותו, עם השלכות כלכליות וחברתיות, כשהזנחה של דיכאון עלולה להוביל לתמותה. למרות זאת, רבים מהחולים לא פונים או מופנים לטיפול, בעיקר גברים‭." ‬

 

היום מוצע לחולי הדיכאון מגוון של תרופות, שיכולות לשפר משמעותית את מצבם. על פי מחקרים, יעילות התרופות האנטי דכאוניות מגיעה לכ־‭— 60%‬ נתון שתואם את הדיווח של נשאלי הסקר (כאמור, ‭60%‬ מאלה שנטלו תרופות דיווחו על הקלה).‬

 

בשירותי בריאות כללית עברו רופאי המשפחה במהלך השנה האחרונה הכשרה מקיפה לאיתור סימני דיכאון אצל מטופלים שפונים גם בשל תלונות גופניות אחרות ולהתאמת טיפול תרופתי ללוקים בדיכאון.

 

שאלון הדיכאון

האם אתם סובלים מתסמינים דכאוניים? לפניכם שאלון שחיברו מומחי האיגוד הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב, שיסייע לכם לאבחן את מצבכם.

 

‭.1‬ האם אתה עצוב או חסר מנוחה?

 

‭.2‬ האם איבדת עניין בפעילויות שבעבר הסבו לך הנאה?

 

‭.3‬ האם חלו שינויים במשקל גופך או בתיאבונך?

 

‭.4‬ האם חלו שינויים בדפוסי השינה שלך?

 

‭.5‬ האם אתה חש רגשי אשמה?

 

‭.6‬ האם קשה לך להתרכז, לזכור דברים או לקבל החלטות?

 

‭.7‬ האם אתה חש עייפות או ירידה באנרגיה?

 

‭.8‬ האם אנשים העירו לך על חוסר המנוחה שלך?

 

‭.9‬ האם אתה חש חוסר תקווה או חוסר אונים?

 

‭.10‬ האם חשבת מחשבות אובדניות?

 

אם עניתם בחיוב על חמש שאלות או יותר, ייתכן שאתם בדיכאון ומומלץ שתפנו לרופא לקבלת ייעוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
דיכאון. אחת המחלות הנפוצות בעולם המודרני
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים