שתף קטע נבחר
צילום: דוד רובינגר

כנסת נכבדה, זה מצלצל מוכר

סופר ynet מדווח ממשכן הכנסת בירושלים במאי 1967, ערב פרוץ מלחמת ששת הימים: הרמטכ"ל מזהיר מהעלאת הכוננות בצבאות ערב, ראש הממשלה מתריע ממצב שבו אי הבנה יכולה להצית מלחמה - והמילואימניקים מתגייסים בהמוניהם. ואם השיר הזה נשמע לכם מוכר...

הדיווחים הבאים מתבססים על פרוטוקולים ומסמכים רשמיים של ארכיון הכנסת. הם מציגים תמונה של ההתרחשויות במערכת הפוליטית בשבועות שקדמו למלחמת ששת הימים. ואם משהו מצלצל לכם מוכר - אתם לא לבד.

 

17 במאי: הרמטכ"ל רבין מזהיר

האם מלחמה רובצת לפתחו של עם ישראל? ראש המטה הכללי, רב-אלוף יצחק רבין דיווח היום בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי הצבא המצרי נכנס לכוננות. לסופר ynet נודע כי בהופעתו בפני הוועדה, אמר רא"ל רבין כי "הצבא המצרי נכנס מיום ראשון למצב כוננות הגבוה ביותר: ביטול חופשות, החזרת חיילים מחופשה, פרישת חירום של הצי, פרישת חירום הגנתית...".

 

מסמך: הפרוטוקולים של ועדת חוץ וביטחון ערב המלחמה

 

אלא שייתכן ומקורה של המלחמה שעלולה לפרוץ נעוץ בכלל באי הבנה. מדברים שאמר רא"ל רבין בפני הוועדה, נראה כי דווקא הערכות מוטעות של הצבא המצרי באשר לכוונות ישראל הן שעלולות להביא לפריצת המלחמה. רבין אמר בישיבת הוועדה, שהתקיימה בלשכת שר הביטחון בבסיס הקריה בתל אביב: "כנראה בעקבות הערכה סורית - יותר מאשר הערכה סורית - ודיווח סורי שאנחנו ריכזנו בין 10-15 חטיבות בגבול - הצליחו הסורים, בצירוף לאווירה הכללית, להביא את המצרים לידי הערכה שישראל אולי עלולה לבצע פעולה התקפית גדולה נגד סוריה...".

 

לדברי רא"ל רבין, המצרים אמרו כי ייאלצו לבוא לעזרת הסורים, במידה שישראל תתקיף טוטאלית את סוריה או כל מדינה ערבית אחרת. "כך שהמצרים הגיעו אולי להערכה שקיימת אפשרות כזאת של מתקפה, וכנראה כדי למנוע אותה או להיות במצב צבאי יותר נוח, אם תתפתח התקפה כזאת - עשו מספר הכנות בקול תרועה גדולה".

 

(19 באפריל 2007: ראש הממשלה אהוד אולמרט אומר כי אי הבנה עלולה להביא לעימות עם סוריה. לדבריו, "יש להיזהר ממצב של 'מיסקלקולציה' שעלול להוביל את ישראל וסוריה לעימות שהן אינן מעוניינות בו").

 

22 במאי: מלחמה או מו"מ?

בישיבה הראשונה של כנס הקיץ בכנסת משגר היום ראש הממשלה מר לוי אשכול מסר מרגיע למדינות ערב. בהודעה מיוחדת של הממשלה על המצב המדיני והביטחוני במליאת הכנסת, אמר אשכול: "מעל דוכן זה, רבותי, רצוני לחזור ולומר למדינות ערב, לרבות מצרים וסוריה, כי אין פנינו להתקפה. אמרנו זאת פעמים רבות. אין לנו כל עניין לפגוע בביטחונן, בשטחן או בזכויותיהן החוקיות".


אשכול והצמרת הבטחונית. סוריה חיפשה מלחמה (צילום: לע"מ)

 

(18 באפריל 2007: ראש הממשלה אהוד אולמרט אומר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת: "אין לנו כל כוונה לתקוף את סוריה").

 

אלא שלצד מסר מרגיע זה שמעביר היום ראש הממשלה אשכול, הוא אומר בנאומו דברים נוספים אשר מציירים תמונת מצב קודרת מאוד על המצב הביטחוני בארץ ישראל: "מושב זה של הכנסת נפתח על רקע התפתחויות רציניות שחלו בשבוע האחרון על גבולה של מצרים עם ישראל".

 

אשכול פירט את השתלשלות האירועים בגבול: "ב-15 במאי 1967, בלילה, הגיעו ידיעות ממקורות שונים על תנועת כוחות צבא מצריים לעבר סיני. כוחות צבאיים הועברו בגלוי, לאור היום, ובצורה מופגנת. קהיר הסבירה כי צעד זה בא כתגובה להכנותיה של ישראל לתקוף, כביכול, את סוריה... תנועת הכוחות המצריים גברה במחצית השנייה של השבוע שעבר, והיום הם כמעט ערוכים בקדמת סיני ובמקומות שונים ברחבי חצי האי... מספר המטוסים המצריים בחצי האי הוגדל גם הוא. בסך הכל גדל מספר החיילים המצריים בסיני לפי הערכתנו מ-35,000 עד ל-80 אלף".

 

ראש הממשלה הוסיף וסיפר כי תוך כדי התקדמות הכוחות המצריים לקדמת סיני, הודיע ראש מטה הכוחות המזוינים של מצרים לאו"ם כי הורה לכל הכוחות להיות ערוכים לפעולה נגד ישראל, מייד כשתבצע פעולה תוקפנית נגד מדינה ערבית כלשהי. מר אשכול האשים את סוריה במצב. "ההתפתחות האחרונה היא חוליה בשרשרת מתיחות שמקורה בדמשק", אמר. "מעל דוכן זה כבר עמדתי לא פעם על כך כי סוריה נתייחדה בתביעותיה לפתוח מיד במלחמה עם ישראל ובקשר לכך החלה בארגון קבוצות חבלנים ורצחנים שיפעלו בתוך שטח ישראל".

 

אשכול קרא למעצמות להפעיל את השפעתן "כדי להרחיק סכנת ההתלקחות במזרח התיכון". ראש הממשלה הודיע עוד כי "עקב הריכוזים המצריים בגבול ופינוי כוחות האו"ם, הוריתי - כמובן, על דעת הממשלה - על גיוס מוגבל של כוחות מילואים. עם השלמת הגיוס המוגבל הייתה לי הזדמנות לבקר ביחידות צה"ל. הכושר המופלא של צבאנו, שטופח ושוכלל במשך שנים, הגיע כיום לרמה גבוהה. צה"ל מסוגל היום לעמוד בכל מבחן".


מילואימניקים בתקופת ההמתנה (צילום: אסף קוטין, לע"מ)

 

ח"כ דוד בן גוריון (רפ"י) ביקש להעתיק את הדיון ממליאת הכנסת לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, שכן "זה המוסד היחיד שיידע לשמור בסוד את כל דיוניו". ח"כ מנחם בגין (גח"ל) סירב להצעתו של בן גוריון: "יש דברים שחובה לומר אותם מעל במת הכנסת באוזני העם, באוזני עמי תבל ובאוזני האויב".

 

בגין הוסיף: "מקום שם אין בהלה - אין צורך בארגעה. לא היו ואין שום סימני בהלה בקרב העם הזה, ששב והוכיח את אומץ לבו בשעת מבחן. אולם ארגעה מלאכותית הנוגדת את העובדות, יש בה מן הנזק והיא מאפילה על ראייה החייבת להיות מפוכחת, והיא מחלישה את מידת הערנות הדרושה לעם בסכנה, אם בפועל ואף בכוח. עמנו חייב לדעת את העובדות לאשורן. צר לי שראש הממשלה ושר הביטחון לא הביא אותן לפניו. אם לא עשה זאת, אמלא חובתי ואומר את הדברים בפשוטם".

 

ח"כ אורי אבנרי (העולם הזה - כוח חדש) אמר: "אני מעז לומר: דווקא בשעה כזאת של התנדנדות ערב מלחמה, יכול היה מדינאי ישראלי גדול לנקוט יוזמה מהפכנית שתביא להידברות ישירה, אולי חשאית, אולי גלויה ודרמתית, היכולה להביא לידי מפנה בכל מעמדנו במרחב".

 

(30 באפריל 2007, ח"כ דב חנין: "הדרך היחידה למנוע מלחמה היא התחלת מו"מ אמיתי").

 

23 במאי: אשכול מתריע

ראש הממשלה מר לוי אשכול הוסיף היום פרטים חדשים במליאת הכנסת על המצב הביטחוני בגבול עם מצרים. בנאומו סיפר אשכול: "הבוקר פורסמה הודעתו של נשיא מצרים על כוונתו לחסום את נתיב המים הבין-לאומי... כנסת נכבדה, כל הפרעה בחופש השיט במפרץ ובמצרים היא הפרה גסה של החופש הבין-לאומי, פגיעה בזכויותיהם הריבוניות של עמים אחרים ומעשה תוקפנות נגד ישראל".

 

הוא הוסיף: "רבותי חברי הכנסת, בדברי אתמול קראתי לעמי האזור לנהוג כיבוד הדדי של השלמות הטריטוריאלית, הריבונות המדינית והזכויות של כל מדינות האזור. הודעתי על נכונותה של ישראל להשתתף במאמץ להפגת המתיחות ולביצור שלום באזורנו. אם ייערך ניסיון נפשע להטיל מצור על השיט של מדינה חברה באומות המאוחדות, יהווה הדבר תקדים מסוכן והרה תוצאות חמורות ליחסים הבין-לאומיים ולחופש השיט בימים. ההתפתחות האחרונה מלמדת בעליל על המשמעות המסוכנת המקופלת במהלכיה של מצרים. אני קורא לגורמים הבין-לאומיים להראות אחריות מעשית ויעילה לשמירת השלום".

 

29 במאי: ותודה על הנחישות

האם המלחמה כבר בלתי נמנעת? ראש הממשלה לוי אשכול טוען היום במליאת הכנסת כי כוחות צבא מצרים וסוריה פרוסים במערך מלחמתי. בנאום שנשא בכנסת אמר אשכול: "לפני שבועיים החל צבא מצרים להעתיק את ריכוזיו לעבר קדמת סיני מול גבול ישראל. כיום מרוכז באזור זה במערך מלחמתי עיקר צבא מצרים. על הגבול הצפוני מרכזת סוריה – בעלת בריתה של מצרים – את צבאה".

 

אשכול סיפר על גיוס כוחות מילואים בצה"ל, אשר הם "ערוכים ונכונים לסכל מזימות האויב בכל הגזרות ובכל הגבולות... בימים אלה הננו עדים לגילויים מופלאים של התנדבות עממית בכל שכבות העם. מתוך חיי החולין של היום יום פורצים מעיינות עזים של מסירות, של אחריות ושל נאמנות. ישראל מאוחדת בתחושת המבחן בו היא שרויה. ישראל נאמנה לעצמה למהותה ולייעודיה. עוד יזכרו ימים אלה כגילוי מופלא של בגרות לאומית".

 

מר אשכול פנה לחיילי צה"ל מעל בימת הכנסת ואמר: "בשם הממשלה, הכנסת והעם כולו - שאו תודה על כל אשר ביצעתם עד היום, וברכת חזק ואמץ לקראת הבאות".

 

(27 במאי 2007: ראש הממשלה אהוד אולמרט: "אני רוצה להודות עלהנחישות של תושבי שדרות, ששום דבר לא יכול להביא אותם לנטוש את עירם").

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משה דיין בישיבת הקבינט
צילום: דוד רובינגר
"אישור לגיוס מילואים מוגבל"
צילום: דוד רובינגר
"אין פנינו להתקפה"
צילום: דוד רובינגר
אז ועכשיו: הקבינט של אולמרט
צילום: דודי ועקנין
מומלצים