שתף קטע נבחר

חורשת האקליפטוס הופכת לנדל"ן בצפון תל-אביב

עצים שניטעו בימי המנדט הבריטי בשכונת תל-ברוך נכרתו לאחרונה, כדי לפנות מקום לשכונה יוקרתית. התושבים והירוקים הזילו דמעה

תושבי שכונת תל ברוך צפון בתל-אביב מתבוננים על המקום בו היתה חורשת עצי האקליפטוס, עצים שנטעו עוד בימי המנדט הבריטי ונכרתו לטובת בניית מתחם נדלנ"י יוקרתי. בימים אלה מנהלים כמה תושבים, יחד עם אגודת "אדם טבע ודין", מאבק לשמירה על ארבעת העצים האחרונים שנותרו במקום.

 

לחורשת עצי האקליפטוס בפינת הרחובות חנה רובינא ובני אפרים בתל אביב ותק של ממש בנוף המקומי. בימי המנדט, היה במקום מחנה צבאי בריטי וההערכה היא כי עצי האקליפטוס, הנחשבים לעצים מוגנים בישראל, נשתלו באותם ימים. "עצים אלו מהווים חלק בהיסטוריה של ישראל", אומר זאב, תושב השכונה "יש לי ממש יראת כבוד כלפיהם".


עצי האקליפטוס נכרתו. שכונת תל-ברוך בתל-אביב (צילום: עופר עמרם)

 

לפני שלושה חודשים הבחין זאב בשלט שהוצב לא רחוק מביתו, בסמוך לחורשת האקליפטוסים הוותיקה. השלט בישר כי במקום יבנה פרויקט מגורים. לאחר שהבין כי הפרויקט יוקם על החורשה, פנה למחלקת שיפור פני העיר בעיריית תל-אביב, והתריע מפני כריתת העצים. "שלחתי להם תמונות. נציגת העירייה הבטיחה לי במפורש שאין לי מה לדאוג, ושאף אחד לא יעז לכרות את העצים".

 

במקביל, פנה זאב לאגודת "אדם טבע ודין" כדי לשלב כוחות במאבק לשמירת העצים, לאחר שהעריך כי הקבלן שמתכוון לבנות דירות בשטח יכרות את העצים. על פי החוק, הסבירו אנשי האגודה, רק פקיד יערות מטעם הקרן הקיימת לישראל רשאי להתיר כריתה של עצים שמורים, כגון אקליפטוס, או העתקתם למקום אחר. בלא אישור שכזה, איש לא יכול לכרות את העץ.

 

"אנחנו נתקלים בעשרות פניות נושא כריתת עצים", אומרת ענת מוסנקו מ"אדם טבע ודין". "חלק גדול מהכריתות העצים נעשה באופן לא חוקי ובלי שניתנים ההיתרים הדרושים. לפעמים אין ברירה וניתן היתר להעתיק את העץ, אבל לא ייתכן שקבלנים יבואו לגלח את השטח בלי אישור, במיוחד כשמדובר בעצים שהם עשרות שנים חלק מהנוף השכונתי".


העצים לפני כריתתם

 

לפני שלושה שבועות הבחינו נעה ואמה, המתגוררות בשכונה, כי חלק מהעצים נכרתו. "פתאום השכונה נהייתה עירומה", היא מספרת. השתיים ניגשו לנציגי הפרויקט שהיו במקום, בהנחייתם של נציגי "אדם טבע ודין", ודרשו מהם להציג בפניהן את היתרי כריתה, אך לטענתן - היתרים כאלו לא היו בידם.

 

"כריתה ללא היתר זוהי פשוט עבירה", אומר זאב. "עצים גדלים עשרות שנים, ובתוך כמה דקות הם נכרתים בצעד שהוא לחלוטין לא הפיך. הבעיה היא שכל קנס שלא יהיה הוא זניח, לעומת רווח נדל"ני". "שיא האבסורד", אומרת נועה, "הוא שאחד הפרויקטים הנדל"ניים הסמוכים, במרחק 100 מטרים מהחורשה, נקרא "גבעת האקליפטוס. כעת יש שם רק גבעה".

 

באגודת "אדם טבע ודין" פנו לעיריית תל-אביב, בבקשה להורות על הפסקת כריתת העצים לאלתר, וכמו כן לפתוח בהליכים נגד כורתי העצים. "הבעיה היא שאין שיניים לחוק הנוגע לכריתת העצים", אומרים באגודה. "אם לא מצליחים למנוע את הכריתה בזמן, הקנס שניתן בדיעבד הוא על סך 1,000-500 שקלים, סכום כסף זעום בעבור קבלנים".

 

כעת נותרו במקום ארבעה עצים, תמירים ואציליים, ותושבי השכונה מבטיחים כי יעשו הכל לשמור עליהם מפני כריתה. "לא ייתכן שבגלל גחמות קבלן יכרתו את העצים הללו", אומר זאב.

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "מדובר בשטח פרטי שקיבל את אישור הוועדה המקומית להעתקת העצים לאתרים אחרים. נציין כי חלק מהעצים הוותיקים נאלצו להיכרת". הקבלנים הבונים את הפרויקט מסרו כי הם קיבלו את השטח לאחר שהעירייה הכשירה את השטח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עצי האקליפטוס שלא נכרתו
צילום: עופר עמרם
מומלצים