שתף קטע נבחר

מדריך מיוחד: כל הטעויות של הורים

כל הורה שוגה מפעם לפעם, אבל הטעויות שאנחנו עושים יכולות לפעמים להיות קטלניות. זה קורה בדרך כלל בגלל אי ידיעה או חוסר תשומת לב: מחימום יתר של בקבוק במיקרוגל ועד מתן מינונים גבוהים מדי של תרופות. לפניכם אוסף הטעויות השכיחות של הורים בטיפול בתינוק ובילד, כדי שתדעו ממה להיזהר

נכון, ילדים לא באים לעולם עם הוראות הפעלה, אך גם רופאי הילדים הוותיקים ביותר מתפלאים כל פעם מחדש מהיצירתיות שמפגינים חלק מההורים בטעויות בטיפול בתינוק ובילד. הטעויות האלה פעמים רבות מובילות לאסון ולפגיעה בלתי הפיכה. קיבצנו עבורכם את הטעויות השכיחות, כולן אמיתיות מהחיים.

 

קר לי, קח סוודר

בניגוד לסבתא היהודייה, שבטוחה שהחדר של התינוק חייב להיות חם ככל האפשר, הטמפרטורה בחדר של תינוק צריכה להיות 22-21 מעלות, לא יותר ולא פחות. טמפרטורה גבוהה יותר, אפילו בחורף, מביאה לעליית חום גופו של התינוק, להתייבשות, לאי שקט ולעיתים אף להפסקות נשימה. הורים רבים מקפידים בכל צינה קלה לעטות את הילד בשלוש-ארבע שכבות בגדים, והתוצאה היא סבל לילד.

 

ההמלצה: אם קר לכם, לבשו מעיל. עזבו את הילד בשקט.

 

החום לא תמיד קובע

ההורים הישראלים נכנסים לחרדה כשמד החום מראה על 38 מעלות. אבל החום הוא לא המדד היחיד שצריך להדאיג, אלא המחלה שגרמה לעלייתו. ברוב המכריע של המקרים מחלות חום אצל תינוקות, פעוטות וילדים נגרמות על ידי וירוסים שאין להם כל טיפול.

 

זאת ועוד: חשיפת הילד למיליארדי החיידקים והנגיפים במרפאות קופת חולים ובתי החולים רק מגבירה את הסיכון שלו ללקות במחלות נוספות. בדרך כלל חום מתחת ל-38.5 מעלות לא דורש טיפול. רוב המומחים אף ממליצים שלא לטפל בתרופות להורדת חום, כדי לאפשר לגוף להתגבר על הפולשים הזרים.

 

ההמלצה: ודאו שטמפרטורת החדר לא עולה על 22 מעלות. אל תלבישו את התינוק או הילד ביותר משכבה אחת של בגדים. רחצו את התינוק או הילד באמבטיות פושרות, שלבו אותן בתרופות להורדת חום: אקמולי כל ארבע שעות או נורופן או אדוויל (מעל גיל שלושה חודשים) כל שמונה שעות. אל תמדדו חום כל רבע שעה: מספיקות שתיים-שלוש מדידות ביום.

 

תנו לתרופות צ'אנס לעבוד. הספיגה שלהן בגוף מתרחשת רק אחרי כשעה מרגע הבליעה. בכל מקרה זכרו שמה שקובע הוא מצבו הכללי של הילד: אם הילד חיוני, ערני, מחייך, משחק ומצליח לשתות, לא סובל מקוצר נשימה ניכר, מהקאות בלתי פוסקות, משלשולים ריריים-דמיים או מפריחה על העור שלא נעלמת בלחיצה קלה - סביר להניח שמדובר במחלה ויראלית, שתחלוף מאליה תוך מספר ימים.

 

לשאיפה ולא לבליעה

הנוזל טרבולין (המוכר כוונטולין או בריקלין) נגד קוצר נשימה מיועד לטיפול במכשיר אינהלציה, בניגוד לסירופ שנועד לשימוש דרך הפה. הורים רבים לא טרחו להקשיב להוראות הרוקח או לכיתוב שעל האריזה, ונתנו את התכשיר ישירות לפה התינוק, כאילו היה סירופ. התוצאה: העלאה מסוכנת של קצב הלב וירידה בכמות האשלגן בדם, שעלולה לפגום בתפקוד הלב.

 

ההמלצה: קראו היטב את הכיתוב על אריזת התרופה. Respiratory Solution פירושו: נוזל לטיפול באינהלציה. גם הקידומת INH או Inhalation פירושה שהתכשיר צריך להינתן רק באמצעות מכשיר אינהלציה או תרסיס.

 

לפה ולא לאוזן

כן, גם זה קורה: רוב התרופות לתינוקות ופעוטות ניתנות באמצעות מזרק. אבל לא פעם הורים הזריקו את סירופ המוקסיפן לטיפול בדלקת אוזניים ישירות לתוך האוזן של התינוק. ילד אחר קיבל מהוריו טפטוף של טיפות אוזניים ישירות לעיניים. במקרה הזה לא נגרם נזק, אבל תרופות אחרות בהחלט יכולות לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעור התוף.

 

ההמלצה: קבלו הנחיות מדויקות מהרוקח ושימו לב לאופן מתן התכשיר. תכשיר טיפות מיועד לאדם אחד בלבד. אין להשתמש באותו בקבוק לכמה אנשים, מחשש להעברת זיהום. יש להשליך כל בקבוק טיפות חודש אחרי הפתיחה.

 

אבא או אמא?

נכון, שניכם הורים מסורים, אבל כשהילד חולה צריך לבצע חלוקת מטלות מסודרת. כשזה לא קורה, המחזה הבא לא נדיר: אבא נותן נר אקמול בטוסיק, ובמקביל אמא, שלא ידעה על הטיפול המסור של בעלה, נותנת אקמול בסירופ. התוצאה היא רמות גבוהות בדם של אחת התרופות השכיחות ביותר בבית.

 

ההמלצה: קבעו מראש מי נותן את התרופה לילד. אם דרוש טיפול ממושך, הכינו רשימה על המקרר של שעות מתן התרופה וציינו 'וי' אחרי כל מתן.

 

אל תשאירו אותם לבד

אלפי ילדים בישראל מובהלים מדי שנה לחדרי המיון אחרי שנחבלו בראשם. רוב חבלות הראש הן קלות ומסתיימות בסריקת CT, שהיא 'שוות ערך' לקרינת מאות צילומי רנטגן. אבל חבלות מגובה רב אצל פעוטות וילדים עשויות לגרום לשברים תוך גולגלתיים, לדימומים מסכני חיים ולפגיעה בתפקוד המוחי.

 

אחת הטעויות השכיחות של הורים בהיבט זה היא השארת הפעוט על מיטת ההורים או שידת ההחתלה לכמה שניות ללא השגחה. ההורה מסובב את גבו והתינוק מתגלגל וצונח לרצפה.

 

ההמלצה: הקפידו תמיד שהתינוק בסביבה מוגנת מנפילות ומפגיעות. אל תשאירו אותו ללא השגחה במקום לא תחום, אף לא לרגע אחד.

 

עישון: גם לא מחוץ לבית

קולכם צרוב משנות עישון רבות, אבל אתם ממהרים להבהיר שאתם מעשנים רק במרפסת או בעבודה, ולעולם לא ליד הילד. זה לא ממש משנה: מחקרים מהשנים האחרונות גילו שגם עישון לא ליד הילד מעביר אליו את רעלני הסיגריות, ממש כאילו עישנתם לידו. רעלני הסיגריות נותרים על השיער, הבגדים ובחלל הפה ועוברים ישירות לילד. התוצאה: סיכון מוגבר לזיהומים, מחלות ריאה וסרטן.

 

בכל סיגריה שאתם שואפים מצויים קרוב ל-4,000 רעלנים שונים, שמאיצים תהליכים סרטניים, פוגעים בדרכי הנשימה ובהתפתחות הריאות ומגבירים את הסיכון לזיהומים. דיווחים קליניים מהשנים האחרונות הראו שגם הורים שלא מעשנים לעולם ליד ילדיהם עדיין מעבירים אליהם את אותם רעלנים מסוכנים. הילדים האלה לקו בשכיחות גבוהה במחלות העישון הפאסיבי בהשוואה לילדים שהוריהם לא מעשנים.

 

ההמלצה: אם לא בשבילכם, לפחות בשביל הזאטוטים - קחו אחריות והפסיקו לעשן.

 

המטבח: מתכון לצרות

מוקד הפעילות בבית, אם לא שמתם לב, הוא המטבח - המקום המסוכן ביותר עבור הילד הסקרן שלכם. כל חפץ שנראה למבוגר טריוויאלי עלול לגרום לפגיעה הרת אסון.

 

ההמלצה: הקפידו להציב כל חומר ניקוי, תרופה או נוזל במקום גבוה רחוק מהישג ידו של הילד. אל תתפתו להעביר חומרי ניקוי או חומרים מסוכנים אחרים לכלים הנראים כמו מכלי מזון, בהם פחיות ובקבוקי שתייה, שקיות לסנדוויצ'ים או כלי אחסון מזון. אחת ההרעלות השכיחות נגרמת כשהילד סבור שמדובר בבקבוק שתייה, בעוד שבפנים נמצא חומר ניקוי חומצי.

 

ילדים רבים מובהלים לחדרי המיון בתקופות החגים, אז הבישולים בעיצומם. הם מגיעים עם כוויות קשות אחרי שהתקרבו לסיר או למחבת עם תבשיל רותח או לקומקום חשמלי. לכן, אל תשאירו את הילדים בלא השגחה והרחיקו אותם ממקומות נמוכים, מהשולחן או מהשיש, אם מונחים שם סירי מזון. זכרו: מספיק שהילד ימשוך את המפה או את ידית הסיר הרותח ותכולתו עלולה להישפך על גופו. טיפים ועצות על נוספות על ארגון וסידור בטוח של המטבח תוכלו לקבל בארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים.

 

קופצים לקפה

תרבות שתיית הקפה בישראל צברה תאוצה אדירה בשנים האחרונות, ויחד איתה גם חוסר תשומת הלב של ההורים הצעירים. לא נדיר לראות הורה לוגם משקה רותח בבית קפה, כשעל ברכיו יושב פעוט. הסכנה ברורה ומיידית: כוויה שעלולה לגרור אשפוז ממושך בבית חולים, ניתוחים פלסטיים וצלקות לכל החיים.

 

ההמלצה: בין אם זה קפה, שוקו או ארוחה - אל תושיבו את הילד על הברכיים.

 

פיצוחים? לא על השולחן

הנחתם צלחת פיצוחים על השולחן לפני שידור המשחק, אבל לא שמתם לב שהילד בסביבה? הגשתם לילד נקניקייה או מלפפון אבל לא חתכתם אותם בצורה בטיחותית? כל אלה מהווים סכנת חנק לילד, שעלול לשאוף פיצוחים, חטיפים זעירים או מזונות שנחתכו כפרוסות קטנות ישר לריאות, מה שמגביר את הסכנה לחנק, לתמט (התמוטטות) של הריאה ולדלקת ריאות.

 

ההמלצה: אין לתת לילד מתחת לגיל חמש פיצוחים, פופקורן וסוכריות או להשאירם במקום נגיש. כן הקפידו לחתוך לאורך מזונות כמו נקניקיות או מלפפונים. מזון שנחתך בצורת טבעת עלול להגיע בקלות לקנה הנשימה ולהוביל לחנק ומוות.

 

מוות בעריסה

זה חלום הבלהות של כל הורה: כ-15 תינוקות בישראל נמצאים מדי שנה במיטתם ללא רוח חיים. הסיבה היא מוות בעריסה, תסמונת שסיבותיה נותרו בגדר תעלומה. חלק מהסיבות ברורות: הורים שמתעקשים לישון עם התינוק במיטה ובלי משים חונקים אותו למוות במהלך השינה; הורים אחרים לא מקפידים לפנות כל חפץ ממיטת התינוק או להשכיב אותו על הגב בזמן השינה ועוד. בזכות ההנחיות שפורסמו בשנים האחרונות ירד באופן דרמטי שיעור מקרי המוות בעריסה בעולם, אך תסריט האימים הזה ממשיך לפקוד את ההורים, ויש מה לעשות.

 

ההמלצה: השכיבו התינוק לישון רק על הגב (בזמן הערות השכיבו אותו לסירוגין גם על הבטן). על המזרן להיות קשיח, אך במקביל הרחיקו חפצים, כריות ושמיכות מהמיטה. מגיל חודש שימו לתינוק מוצץ בפיו בזמן השינה, אך אין להחזירו לפיו אם נפל במהלך השינה. השכיבו את התינוק לישון אך ורק במיטתו. הימנעו מעישון, שנמצא כמגביר את שכיחות המוות בעריסה.

 

כל המרבה אינו משובח

בהתאם להמלצות משרד הבריאות בארץ והאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, יש לתת לכל תינוק, יונק ושאינו יונק, תוספת ויטמין A+D מגיל חודש עד גיל שנה. במקרה אחד הורים לתינוקת נתנו שתי טיפות של הוויטמינים בכל ארוחה, במקום המינון המומלץ של פעם ביממה. הפעוטה הגיעה לחדר המיון והתברר שהיא לקתה ביתר לחץ תוך גולגלתי בגלל עודף בוויטמין A.

 

תינוק אחר, שסבל מהקאות ושילשולים, קיבל מהוריו כמות עצומה של תמיסת מלחים. התינוק הובהל לחדר המיון כשהוא סובל מהידרדרות במצבו. בבדיקת הדם שבוצעה לו התגלתה כמות עצומה של נתרן בדמו, המגבירה את הסיכון לפרכוסים ואף למוות.

 

ההמלצה: בניגוד למינוני התרופות אצל מבוגרים, אצל ילדים כל מינון מחושב על פי משקלו של התינוק. לפיכך ודאו שנתתם את המינון המתאים, לא יותר ולא פחות.

 

לא במיקרוגל

פורמולות תחליפי חלב האם נותנים חופש רב לאם, אך שימוש לא נכון בהן מסוכן. תינוקות עלולים לסבול מכוויות על השפתיים, הלשון וחלל הפה אחרי שההורים חיממו את הפורמולה במיקרוגל.

 

ההמלצה: יש להעמיד את הבקבוק בתוך כלי עם מים חמימים, ולחמם עד טמפרטורת החדר. אין לחמם במיקרוגל, משום שהוא עלול להרוס חלק מהחלבונים שבחלב ולגרום לכוויות בפה, מאחר שפנים הבקבוק מתחמם ודרגת החום לא מורגשת מבחוץ. הקפידו לפני מתן הפורמולה לערבבה, כדי לפזר את החום, ולטפטף מעט על גב כף ידכם, כדי לוודא שהטמפרטורה לא גבוהה מדי.

 

נסיעה מסוכנת

מחקר לאומי שערך ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים גילה ש-%53 מהתינוקות המוסעים ברכב בישראל לא חגורים כלל או לא חגורים כהלכה. %52 מהתינוקות עד גיל שנה נמצאו ישובים במושב הקדמי ברכב במקום במושב האחורי. כרבע מכלל התינוקות המוסעים ברכב חגורים במושב בטיחות מול כרית אוויר, המסכנת את חייהם. יותר משליש מההורים לא יודעים את הכללים להסעה בטוחה ברכב של תינוק.

 

ההמלצה: יש להסיע את התינוק במושב בטיחות, כשפניו נגד כיוון הנסיעה, עד גיל שנה לפחות ועד שמשקלו יהיה תשעה ק"ג לפחות. יש להושיב את התינוק כשפניו נגד כיוון הנסיעה גם אם משקלו תשעה ק"ג ומעלה, אך טרם מלאה לו שנה או שמלאה לו שנה אך משקלו נמוך מתשעה ק"ג. בכל נסיעה יש להסיע את התינוק כשהוא חגור במושב הבטיחות. אין להוציא את התינוק ממושב הבטיחות בעת הנסיעה, גם אם הוא בוכה. אפשר לעצור לצד הדרך ואז להוציא אותו.

 

אין להניק את התינוק בזמן הנסיעה. אפשר לעצור לצד הדרך במקום בטוח ואז להניק. לעולם אין להשאיר תינוק ברכב ללא השגחה, אפילו לא לזמן קצר. על פי תקנות התעבורה, יש לרתום כל ילד עד גיל שלוש במושב בטיחות המתאים לגובהו ולמשקלו. ילד מגיל שלוש עד שמונה חייב להיות רתום במושב בטיחות או במושב מגביה.

 

ייעוץ רפואי: ד"ר יעקב קוינט, מנהל מחלקת ילודים ופגים, בית החולים לילדים "ספרא", המרכז הרפואי שיבא.


פורסם לראשונה 10/06/2007 11:35

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טעות קטנה עלולה להוביל לאסון
צילום: סי די בנק
מומלצים