שתף קטע נבחר

ייאסר ייבוא חומרי ניקוי וקוסמטיקה שנוסו על בע"ח

אושרה לקריאה ראשונה הצעת חוק האוסרת יבוא ושיווק מוצרי קוסמטיקה וחומרי ניקוי שנוסו על בעלי חיים. החוק ייכנס לתוקף בהדרגה עד שנת 2009

ועדת החינוך, התרבות והספורט אישרה אתמול (ב') לקריאה ראשונה את הצעת החוק צער בעלי חיים - איסור ייבוא ושיווק מוצרי קוסמטיקה וחומרי ניקוי שנוסו על בעלי חיים.

 

הצעת החוק קובעת איסור על יבוא ושיווק של מוצרי קוסמטיקה שאינם לצרכי בריאות ושל חומרי ניקוי, שתהליך הייצור שלהם היה כרוך בניסויים בבעלי חיים. ההצעה מיישרת למעשה קו עם החלטת הפרלמנט האירופי בעניין זה, וקובעת החלה מדורגת של האיסור. האיסור המוחלט ייכנס לתוקף במרץ 2009. יחד עם זאת, תחילת החוק תהיה במרץ 2008, כאשר עד מרץ 2009 ניתן יהיה עדיין לייבא ולשווק מוצרים, שעדיין אין לגביהם חלופות לניסויים בבעלי חיים, שיאושרו על ידי המועצה לניסויים בבעלי חיים. כמו כן, עד מרץ 2013, ניתן יהיה לייבא ולשווק מוצרים שבהם מצויים רכיבים אשר יש לבצע לגביהם בדיקות מיוחדות שטרם החלו לפתח להן חלופות.

      

ח”כ גדעון סער, יוזם החוק, אמר: ”אני מתנגד לניסויים בבעלי חיים לצורך בדיקת מוצרי קוסמטיקה וחומרי ניקוי. לא ייתכן שנייבא לארץ מוצרים דומים שנוסו על בעלי חיים בחו”ל. באירופה כבר חל איסור על כך, והצעת חוק זו באה ליישר קו איתם”.

 

יו”ר הוועדה, ח”כ הרב מיכאל מלכיאור, אמר כי ”לא מדובר במוצרים שמשפיעים על חייו ובריאותו של אדם. המוסר היהודי, כמו גם השכל הישר והמוסר הבסיסי של חברה, מתקוממים נגד ניסויים בבעלי חיים - על אחת כמה וכמה למטרות כמו מוצרי קוסמטיקה וחומרי ניקוי, שאינם לצורך רפואי. אנו גם לא יכולים לסבול שימוש בארץ במוצרים שנוסו על בעלי חיים במדינות אחרות”.

 

מי שנהגה לקיים במשך שנים ניסויים בבעלי חיים היא ענקית מוצרי הצריכה פרוקטר אנד גמבל. מאז שנת 1999 הפסיקה החברה לקיים ניסויים מסוג זה, והיא עושה זאת רק במקרים נדירים ביותר, לטענתה. אך במודעות הציבורית פרוקטר עדיין מזוהה כמי שמבצעת ניסויים בבעלי חיים לצורך ייצור מוצרי קוסמטיקה וחומרי ניקוי.

 

מפרוקטר אנד גמבל נמסר בתגובה: "פרוקטר הינה המובילה העולמית בחיפוש אחר חלופות לניסויים בבעלי חיים. החברה אינה בודקת את מוצרי היופי שלה על בעלי חיים מאז 1999. כמו כן אין החברה מבקשת מספקיה לערוך בדיקות בעבורה. יתרה מכך, החברה אינה בודקת רכיבים של מוצרי יופי בבעלי חיים, למעט במקרים נדירים ביותר, כאשר יש צורך לעשות כך על מנת לעמוד בדרישות רגולטריות או בטיחותיות".

 

מלוריאל ישראל, יבואנית מוצרי קוסמטיקה רבים, נמסר: "אנחנו לא עוסקים בזה. למיטב ידיעתנו מטפל בזה איגוד לשכות המסחר".

 

ליאור לוי, יו"ר ענף הקוסמטיקה בהתאחדות התעשיינים ומכון הייצוא, מסר כי מדובר בהצעת חוק פופוליסטית שאין בה מהות אמיתית. "התאחדות התעשיינים נגד ניסויים בבעלי חיים, אבל לדעתנו צריך לאמץ את התקנה האירופאית בנושא זה בכללותה ולא לקחת חלקים ממנה כמו שמנסים לעשות פה. מעבר לכך, אי אפשר לשנות דברים רטרואקטיבית ואי אפשר עכשיו לבקש מהיצרניות להוציא ממוצרים רכיבים שהן משתמשות בהם. אפשר להחיל את החוק על מוצרים חדשים". לדברי לוי, באירופה אין איסור גורף בעניין, אלא חל איסור לעשות ניסויים מסוג זה אם יש ניסויים אלטרנטיביים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: העמותה נגד ניסויים בבעלי חיים
ניסויים בבעלי חיים. המוצרים לא ייובאו
צילום: העמותה נגד ניסויים בבעלי חיים
מומלצים