שתף קטע נבחר

זעם באיטליה: הפושע הנאצי שוחרר ממעצר-בית

הפושע הנאצי הקשיש אריך פריבקה, שרצח 335 איטלקים בשואה, נדון ב-1998 למאסר עולם אך הותר לו לרצות את עונשו בבית מסיבות בריאות. כעת פסק בית דין צבאי כי יותר לו גם לצאת מביתו לעבוד או לבלות. ראש עיירת רומא: זה עלבון לזיכרון. רומא לא יכולה לשרוח

סערה ציבורית התעוררה באיטליה לאחר שבית דין צבאי קבע כי הפושע הנאצי הקשיש אריך פריבקה, שנדון בשנת 1998 למאסר עולם שהומתק למעצר בית - יוכל לצאת מביתו לעבוד.

 

פריבקה בן ה-93, שהיה קצין באס.אס, נמלט לאחר המלחמה לארגנטינה אך הוסגר לאיטליה בשנת 1995. שלוש שנים מאוחר יותר הוא הועמד לדין בגין רצח של 335 גברים וילדים באתר ליד רומא ב-1944.

 

מעשי הרצח היו נקמה על פעולה של הפרטיזנים האיטלקים שהרגו 33 חיילים גרמנים. בתגובה החליטו הנאצים להוציא להורג 10 איטלקים על על חייל נאצי שנרצח. הם אספו אסירים פוליטיים מבתי כלא, פושעים וגם 75 יהודים, וירו בהם במחצבה מחוץ לרומא.

 

לאחר שהורשע במעשה ונדון למאסר עולם, המתיק בית המשפט את עונשו של פריבקה מסיבות בריאותיות ואיפשר לו לרצות את עונשו בדירה שהשאיל לו עורך דינו. פסיקת בית משפט בשבוע שעבר קבע כי יוּתר לו גם לעבוד במשרדו של עורך הדין.

 

הפסיקה מאפשרת לפריבקה ללכת למשרד "בכל יום, באופן חופשי", וגם "לצאת מביתו לפרקי זמן הנחוצים לו כדי לספק את הצרכים של החיים" - כדי לאכול במסעדה למשל.

 

ראש עיירת רומא, וולטר ולטרוני, הגיב להחלטה במורת רוח מופגנת, ואמר שהוא מביע סולידריות עם "כל הקורבנות של הברבריות הפשיסטית הנאצית, משפחותיהם והקהיליה היהודית". "רומא לא יכולה לשכוח", אמר.

 

פוליטקאים ממפלגות שונות גם הם הביעו אי שביעות רצון מהפסיקה. כמה מהם קראו לתושבי העיר לצאת ולהפגין. "שיחרורו של פריבקה היא עלבון לזיכרון, לרומא... ולקהיליה היהודית האיטלקית שיש לנו סולידריות מוחלטת עימה", אמר פינו סגוביו, מחוקק מהמפלגה הקומוניסטית.

 

פריבקה הודה במשפט כי השתתף בטבח אולם אמר כי ציית לפקודות של הממונים עליו והסתכן במוות לו היה מסרב. לא ברור איזו עבודה הוא צפוי לבצע במשרד עורכי הדין אך ההערכה היא שמדובר במחקר לספר זכרונותיו השני.

 

מכון ויזנטל פירסם הודעה המותחת ביקורת חריפה על ההחלטה לשחרר את פריבקה ממעצר הבית שלו. "כל החלטה שמעניקה זכויות יתר לפושע מלחמה נאצי כמו פריבקה, שהורשע ולא הביע חרטה על מעשיו, היא שערורייתית", כתב ראש המכון בישראל, ד"ר אפרים זורוף. "היא מבוססת על ההנחה המוטעית שלאדם קשיש מגיעה מידה של סימפטיה... אך השנים שחולפות לא מפחיתות את האשמה של מבצעי השואה ואנשים כמוהו, שלא היו להם רחמים לקורבנותיהם. הם לא ראויים לרחמים... זקנה אינה הופכת רוצח לחסיד אומות עולם. ההחלטה חסרת רגישות משום שהיא מעליבה את המשפחה והחברים של הנרצחים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים