שתף קטע נבחר

בכירי פתח יצאו מעזה באישור ישראל ועברו לגדה

כמה עשרות בכירי פתח ובני משפחותיהם עברו מעזה לגדה באישור ישראל, בהם מפקד הביטחון הלאומי, דוברי הפתח בעזה ומזכיר הפתח. הם הצטרפו לאיש החזק של פתח בעזה, מוחמד דחלאן, במוקטעה ברמאללה. חמאס השתלט על מעבר הגבול ברפיח וכעת נסגר גם המעבר בארז

בכירי פתח עזבו את עזה ועברו לגדה: ישראל איפשרה היום (שבת) לבכירי פתח ולבני משפחותיהם (כמה עשרות בסך הכל) לעבור מרצועת עזה לגדה המערבית. בין היתר עברו במחסום ארז דוברי הפתח ברצועה, תאופיק אבו חוסה ומאהר מקדאד, מפקד הביטחון הלאומי, ג'מאל כאייד, מזכיר הפתח ברצועה, מאג'ד אבו שמאלה וקבוצה של בכירים וקצינים. לאחר שעברו הבכירים, ניסו להיכנס לישראל גם אזרחים, אך המעבר נסגר וחיילים ירו באוויר כדי להרחיקם.

 

האישים הבולטים שעזבו את עזה הם בכירי פתח שנעצרו בימים האחרונים בידי חמאס ושוחררו לאחר מכן במסגרת החנינה הכללית שהכריזה התנועה כלפי אנשי ובכירי הפתח שנתפסו. הם חצו היום את מעבר ארז מהרצועה והגיעו לרמאללה, בעיקר למוקטעה.

 

סביב ביתו של מקדאד התנהלו קרבות עזים. אנשי החמאס פרצו לתוכו לאחר שמספר גדול מאנשי פתח נהרגו בהגנה על המבנה, ואז התברר כי מקדאד לא היה בו, שכן הפסיק לחמוק מהמקום מבעוד מועד. הוא הגיע לרמאללה ועל-פי אנשיו הוא שהה בימים האחרונים בקהיר.

  

בכירים אלה מצטרפים ליועץ לביטחון לאומי, מוחמד דחלאן, האיש החזק של פתח ברצועה שחזר בימים האחרונים מטיפול רפואי בחו"ל לרמאללה. שמועה עיקשת שפשטה באמצע השבוע סיפרה שהוא חזר למתחם הנשיא הפלסטיני ברצועה כדי לנהל את הקרב האחרון של פתח במנגנוני הביטחון הפלסטינים ברצועה נגד החמאס.

  

בכירי הפתח שנעצרו על-ידי החמאס זכו לאחר מכן בחנינה וחתמו על מסמך התחייבות שבתמורה לשחרורם לא ישתתפו בפעולות או ארועים שאותם הגדירו בחמאס כ"פעולות הפיכה" נגד הממשלה הנבחרת. נוסף לבכירי הפתח, עברו בארז גם נציגי ארגונים בינלאומיים ומחזיקי אזרחות זרה וגם סוחרים.  


אורח מהחמאס במכשיר שיקוף במעבר רפיח (צילום: רויטרס)

 

הבוקר עוד הספיקו לעבור במעבר ארז מספר משפחות, אך בצהריים הגיעו יותר מ-100 פלסטינים למעבר ארז וביקשו לעבור. כמה מהם הגיעו בעקבות שמועה שפשטה על כך ש"נפתח המעבר מעזה לגדה". בצה"ל מיהרו לסגור את המעבר עד להודעה חדשה. חיילים ירו באוויר כדי להרחיק את האזרחים. מעבר זה מצטרף לשאר המעברים - רפיח וקרני שהפלסטינים סגרו אותם. חמושים מחמאס השתלטו על המעברים. במעבר רפיח ניצבו חמושים בעמדות הבידוק, שאותן איישו פקחים מהאיחוד האירופי.

 

גורמי ביטחון אמרו ל-ynet "אין עדיין משבר הומניטרי בעזה. המחסנים מלאים לשלושה חודשים. אין היום עם מי לדבר ועם מי לתאם, גם לא עם ארגונים בינלאומיים. הזרים יצאו מעזה והמקומיים בקושי עובדים. לדברי אותם גורמים החמאס קובע מי יזוז או לא יזוז בעזה".

 

בימים האחרונים הספיקו לעבור דרך מעבר ארז כ-200 איש, מתוכם 137 סוחרים שעובדים בישראל באישור, שחזרו מאז לרצועה. חלק מהפלסטינים שעזבו את עזה עברו לגדה. גורמי ביטחון אמרו ש"עד לפני שלושה ימים עבד המעבר עם תיאום מוגבל, אבל לפני שלושה ימים השתלט החמאס על עמדה שנמצאת 100 מטר מהצד הפלסטיני של המעבר ואנשי פתח חוששים לעבור במקום".


עשרות צבאו על מעבר ארז (צילום: איי.אף.פי)

 

גורמי ביטחון מסבירים כי היה צורך לסגור את מעבר ארז, מטעמי ביטחון: "בין אותם פלסטינים עלול להיות גם מחבל מתאבד שיבקש לבצע פיגוע, ולכן הוחלט לסגור את המעבר. למעשה, התיאום המשותף הופסק".

 

ומה יקרה כעת בעזה, לאחר סגירת המעברים? לטענת אותם גורמים "ביום ראשון יהיה מחסור בחלב טרי, אך יש לפלסטינים עוד חלב עמיד לתקופה של חודשיים. ביום חמישי עוד הצליחו להעביר משאית עם 75 מנות דם. ביום שישי נכנסה אספקת דלק. מים וחשמל נכנסים דרך הצינורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנסים לברוח ממעבר ארז
צילום: איי פי
צילום: שאול גולן
האיש החזק, דחלאן. עכשיו ברמאללה
צילום: שאול גולן
תושבים בעזה סוחבים שקי קמח
צילןם: איי אף פי
מומלצים