שתף קטע נבחר

הכל המצאות: פטנטים ישראליים

המוח הישראלי לא מפסיק לייצר לנו פטנטים: ברז נגד כוויות, נעליים נגד התחשמלות, מזוזה נפתחת, מקדחת פטיש ומה לא. כמה דוגמאות ממה שתוכלו לראות בתערוכה "טכנולוגיה" הנפתחת השבוע בתל-אביב

חשבתם שאי אפשר להמציא מחדש מזוזה? זוג נעליים? מקדחה? היזמים שיציגו בתערוכת הטכנולוגיה שתיפתח היום (ב'), "טכנולוגיה 2007" שבגני התערוכה בתל־אביב, חושבים אחרת. התערוכה תציג פיתוחים מחו"ל וגם פיתוחים חדשים כחול לבן. "טכנולוגיה 2007" היא מהתערוכות הגדולות שנערכו בישראל, ויטלו בה חלק 470 חברות מתחומי הטכנולוגיה השונים כולל ביוטכנולוגיה, תעשיה, מחשבים ואלקטרוניקה.

 

ברז בלי כוויות

כל הורה מתחיל לומד, שהמקום המסוכן ביותר לילד שלו הוא בבית. הבעיה היא, שבעוד שמחוץ לבית אנחנו פוקחים שבע עיניים על הילד, בתוכו אנחנו מרגישים יותר בטוחים, ולא תמיד זוכרים שחפצים שנראים תמימים יכולים להיות מסוכנים לקטנים.

 

למשל, השימוש במים חמים במקלחת. ילדים שלומדים לסובב את הברז עלולים לחוות פרץ מים בטמפרטורה גבוהה מאוד, שלמבוגר אולי רק יפריע, אבל לילד קטן יגרום כוויה רצינית. שיתוף פעולה בין ממציא חובב לחברת יזום פטנטים הוליד את חם־חסם – פטנט המיועד לווסת את זרימת המים לברז באמצעות מתקן פשוט, שמונע את הזרימה כאשר המים מגיעים לטמפרטורה הגבוהה מ־50־49 מעלות.

 

הרעיון נולד במוחו של גלעד וולף ‭(42)‬ מכפר מימון, שעובד בתחום הציוד החקלאי, כבר לפני 13 שנים, בעקבות תאונה שאירעה במושב לפעוט שנכווה ממים חמים בברז. וולף: "זה ישב לי בראש כל הזמן. שיחקתי עם זה בלילות. אני אוהב לפתור בעיות באמצעות רעיונות מכניים, שלא דורשים סוללות או מעגלים מסובכים‭."‬

 

בין היתר המציא וולף לפני שנים מכונה לליקוט פפריקה, שחוסכת את כוח האדם הדרוש לאיסוף. לאחר עשר שנים שבהן התחבט בבעיית המים החמים פנה וולף לאילן סדון, מנכ"ל חברת איגוס־אם, העוסקת בפיתוח פטנטים והבאתם לשוק. סדון: "אנחנו מחפשים עכשיו משקיע כדי להשלים את הפיתוח ולהביא את המוצר לשוק. להערכתי, מהרגע שיימצא המימון אנחנו יכולים להיות תוך שנה בחנויות, כאשר מחיר היעד שלנו הוא באזור ה־20 שקלים למוצר‭."‬

 

למרות שכבר היום קיימים ברזים מיוחדים לאמבטיה המסוגלים לחסום מים חמים, או מתקנים ייחודיים שניתן להרכיב על הצינור הראשי בבית – מדובר במוצרים יקרים. הפטנט של וולף מתאים לכל כיס – ולכל בית.

 

הפטנט הקדוש  

כל דבר אפשר להמציא מחדש, גם אם הוא בעל ותק בן אלפי שנים; המזוזה המסורתית, למשל. חברת חמניה פלסטיק תציג

בתערוכה את מזורז – בית מזוזה חדש, הפותר בעיה לכל מי שיש לו מזוזה בבית. הממציא, ד"ר זאב רז, עורך־דין בתחום הפטנטים מעומר, מספר על ההמצאה: "הקושי בבתי המזוזה כיום הוא שהם מחוברים לקיר, וכאשר רוצים לבדוק אם הקלף עדיין תקין – כפי שמחייבת ההלכה אחת לשבע שנים לפחות – יש צורך לפרק את כל בית המזוזה‭."‬

 

בית המזוזה החדש פותר שתי בעיות. הראשונה – את בעיית הפירוק. הוא נפתח בקליק אחד פשוט. כך ניתן לבצע בדיקה של המזוזה גם אם היא ממוסמרת לקיר הפתרון הנוסף הוא מעמד מיוחד בתוך בית המזוזה, השומר על הקלף כל הזמן בזווית הנכונה על פי ההלכה.

 

לדברי החברה, בית המזוזה החדש כבר זכה לברכת רבנים, ביניהם הרב אלישיב, גדול פוסקי הליטאים. עם ההמצאה פנה רז לחברת הפלסטיק חמניה, שהיא חברה שומרת שבת. "למרות שמדובר במוצר פלסטיק, שניתן לייצר גם בסין, העדפתי שהייצור כולו יהיה בארץ הקודש בשל כבודו של המוצר‭,"‬ הוא מספר בעתיד יתוספו למזוזה פאנלים מתחלפים, שיאפשרו לגוון צבעים וצורות. גרסה מתכתית נמצאת כבר בתהליכים סופיים. היא כוללת גם מנעול קטן, שמאפשר להצמידה לדלתות חיצוניות בלי לחשוש מגניבת הקלף יקר הערך שבפנים.

 

זו לא הפעם הראשונה שהמצאה של רז משנה את השוק. יחד עם בניו הוא מחזיק בחברת המצאות, והוא גם האיש שהמציא את מיכל ההדחה הדו־כמותי לשירותים, מה שידוע כ"ניאגרה‭."‬ ההמצאה, שאותה פיתח בסוף שנות ה־‭,70‬ הפכה ברבות הימים לתקן מחייב בבתים ישראלים, שמאפשר לחסוך כמויות מים עצומות.

 

מקדחה חכמה

מתברר שגם כלי עבודה ביתיים רגילים, כמו המקדחה, אפשר לשפר עדיין למרות המגוון העצום המוצע בתחום. חברת סיגל תציג בתערוכה פטנט ישראלי רשום למכשיר רב תכליתי נייד, המסוגל לקדוח ולסמרר במהירות עצומה. המכשיר מסוגל

לסמרר במהירות של עשר מסמרות (ניטים, בלעז) בפחות מדקה. משקל המכשיר,  פחות מקילוגרם אחד, מהווה גם הוא חידוש בתחום. הממציא, אברהם דנינו ‭")‬כבר מעל ‭("70‬ מרמת־גן, עוסק בפיתוח מכשירים משולבים כאלו 29 שנים. "המכשיר החדש חוסך למעשה את הצורך להחזיק כמה כלים שונים, במיוחד כלים פניאומאטיים, שדורשים לחץ אוויר כדי לבצע עבודות של הכנסת ניטים, למשל‭,"‬ הוא מסביר.

 

את המכשירים הוא משווק באופן ישיר, למרות שמדובר בפטנט בינלאומי שיכול לחסוך כסף רב הן לאנשי מקצוע והן  לצרכנים ביתיים. "התברר לי, שיצרניות המכשירים הגדולות לא מעוניינות במכשירים משולבים כאלו, כי הן מעדיפות למכור מכשירים שכל אחד מהם מתאים למטרה אחרת‭,"‬ אומר דנינו.

 

כמה דלק יש פה

תארו לעצמכם שאתם ניצבים מול מיכל דלק גדול ומנסים לנחש את כמות הדלק שהוא מכיל. אם אתם לא רוצים להכניס פנימה מדיד, או לחליפין, אם המיכל איננו שקוף, מדובר כמעט במשימה בלתי אפשרית. פטנט ישראלי חדש של חברת המכשור ש.צ. בשם By Pass,‬ משתמש במצוף מגנטי ובחוק הכלים השלובים כדי להציג את כמות הנוזל בכל מיכל מכל סוג, מבלי לבצע שום שינוי במיכל או במדיד חיצוני. המערכת מסוגלת להתמודד בהצלחה גם עם נוזלים מסוכנים או בסביבה נפיצה, כמו למשל מיכלי סולר.

 

"עבדנו על המוצר שלוש שנים‭,"‬ מספרים מנכ"ל החברה רמי רז ‭(66)‬ ובנו רפי ‭,(37)‬ שמנהל יחד עימו את החברה. "אנחנו עוסקים בתחום מכשירי המדידה כבר 35 שנים והצורך למכשיר כזה הגיע מהשטח. למעשה מדובר בפטנט המשלב מספר מכשירי מדידה לכדי יחידה אחת, שגודלה לא יותר מאשר גודלה של קופסת גפרורים‭."‬

 

המכשיר החדש מסוגל לא רק למדוד את כמות הנוזל אלא גם לאגור את הנתונים ולהציג ניתוחים שונים – למשל, כמה נוזל

מולא בפעם האחרונה – להתריע כאשר רמת הנוזל מגיעה לרף שנקבע מראש, או אפילו לשדר את הנתונים למחשב בבית. אחד היישומים יכול להיות, למשל, מיכלי סולר בבניין, המשמשים להסקה: חברת הסולר תקבל התראה ממוחשבת שהנוזל מתקרב לרמת המינימום ושצריך להגיע ולמלא את המיכל.

 

למעשה, מסביר רמי רז, אין מניעה לשלב את המכשיר גם בקומקום חשמלי ביתי, או במיחם מים חמים במסעדה. שם הוא יכול להשתלב עם ברז אלקטרוני, שימלא את המיחם במים חמים לפי הצורך עליו יצביע המכשיר, ובלי התערבות אנושית.

 

ועוד חידוש ישראלי אופייני שתוכלו למצוא בטכנולוגיות – מתקן הברגים. אין מי שלא פולט קללה עסיסית כשבעיצומה של הברגה מתעקם הבורג, או מתקבע בזווית כתוצאה ממכה או שחיקה. הפטנט הישראלי מאפשר תיקון של כל סוגי הברגים, בכל קוטר, ויודע להסיר גם חלודה ובטון מההברגה.

 

נעליים בטוחות 

אגב, בין החידושים המעניינים שיציגו בתערוכה חברות מהעולם נוכל למצוא, למשל, את רובו־קלינר – רובוט הניקוי המתקדם מתוצרת קרשר הגרמנית – אשר שואב ומנקה ללא מגע יד אדם. הרובוט מנווט את עצמו בין הרהיטים וכאשר הוא מתמלא באבק הוא חוזר אל תחנת העגינה, מתרוקן, טוען את עצמו, ושב אל הנקודה בה הפסיק. הרובו־קלינר מזהה את הלכלוך באמצעות מצלמה ייחודית, ובעזרתה גם מנווט את דרכו בחדר.

 

חידוש מתחום אחר הן נעלי ‭– Take Off‬ נעלי בטיחות מעוצבות, הנראות כנעלי ספורט אך כוללות בידוד מפני חום, קור והתחשמלות, מערכת ייחודית לייצוב העקב והגנה על הקרסול, רפידת מגן המגנה מחדירת חפצים חדים, פרופיל מיוחד נגד החלקה וצבעים זוהרים לזיהוי בחושך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים